Procesul cu miză de un milion de euro între Valah Construct și Direcția Apelor, aproape de final

Primăvara acestui an ar putea lovi cu valuri uriașe, de tsunami financiar, sediul Direcției Apelor. Pentru că  la 13 februarie (zi cu ghinion!?) ar putea fi ultimul termen în procesul intentat instituției de Valah Construct, firmă aparținând omului de afaceri Cătălin Nicolau.
Acțiunea în justiție a demarat pentru că, în urmă cu aproximativ trei  ani, o licitație cu sumă exorbitantă a tulburat, parțial, vederea constructorilor locali: o mie de miliarde de lei vechi – la concurs – pentru amenajarea hidrotehnică a râului Argeș, construirea de praguri de fund, gabioane, întărirea malurilor etc. Licitația se ține și este câștigată de Valah Construct.

După care dosarul nimerește într-un sertar cu mișcare lentă la Direcția Apelor și, după un an de hibernare, moare subit. Direcția Apelor anulează procedura, invocând motive de neconformitate. De fapt, frica gestionării unei lucrări atât de mari a înghețat orice dorință de acțiune. Însă era prea târziu pentru frică, după ce licitația a fost adjudecată și contractul de lucrări a fost semnat.

Valah Construct a cerut, în instanță, daune de peste 30 miliarde lei vechi. Suma finală va depăși, însă, un million de euro

Firma Valah s-a trezit, așadar, după cum am mai scris, la finele anului 2015, cu contractual reziliat. Volumul de muncă - spun reprezentanții firmei - ce a fost depus pentru adjudecarea licitației, a fost unul uriaș: ”S-au folosit cantități de hârtie ce pot fi calculate nu în număr de coli, ci în metri cubi!”. Reprezentanții ABAAV au fost invitați la o conciliere. Invitația a rămas fără niciun răspuns, ultima cale rămânând instanța.
Daunele solicitate, de peste 30 miliarde lei vechi fără TVA, reprezintă garanțiile depuse pentru participarea la licitație, garanțiile pentru bună execuție, cheltuielile de proiectare, profitul nerealizat, polița de asigurare pentru construcții montaj etc. La acestea se vor adăuga cota de TVA, cheltuielile de judecată, onorariile avocaților și altele. Astfel că, în final, probabil că suma în discuție va depăși, destul de mult, milionul de euro.
Dosarul dă semne de sfârșit creștinesc, mai ales că s-a efectuat, așa cum era și normal, expertiza de specialitate. Deci, poate chiar la termenul din 13 februarie, se va decide cine este vinovat, cine este bun de plată pentru ratarea celui mai important proiect hidrotehnic al județului de după Revoluție. Între timp, apele aproape că au dislocate pilonul principal de sprijin al noului pod de la Căteasca, cel mai lung pod din Argeș, obiect al unui mega-dosar instrumentat de procurorii DNA. Pod a cărui consolidare, prin lucrări specifice  (prag de fund, gabioane etc), era prevăzută, de asemenea, în proiectul ratat.
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea