Interviu cu Gheorghe Voicu, primarul comunei Bârla: ”Am demarat procedurile pentru înființarea în Bîrla a unui Centru de Permanență Medicală”

Născut și crescut în Bîrla, absolvent a două facultăți (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti și  Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din cadrul Universităţii de Studii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti), Gheorghe Voicu este, așa cum am mai scris, singurul primar de pe valea râului Cotmeana care nu este înregimentat politic la PSD.  PNL-ist cu ștate vechi, a reușit, iată, să penetreze, singular, supremația marelui partid roșu din zonă.  Totul s-a întâmplat cu ajutorul oamenilor din comună, care au investit în tânărul liberal multe speranțe de mai bine.  În ce măsură a reușit Gheorghe Voicu, după șase luni de mandat,  să aducă bunăstare comunității sale, aflăm în interviul de mai jos, acordat săptămânalului nostru.

”Am început lucrările de  introducere a rețelei de apă în satul Bădești”

# La preluarea fotoliului de primar, ați găsit multe proiecte începute, dar nefinalizate. Ce s-a întâmplat cu acestea?
- Am găsit câteva proiecte începute, așa cum am mai spus, însă cele mai multe dintre ele au necesitat modificări.
Dacă, la început de mandat, credeam că până la sfârșitul anului 2016 urma să branșăm oamenii la rețeaua de apă și canal, am constatat că proiectul privind branșarea era greșit întocmit, ceea ce a dus la imposibilitatea de a realiza obiectivul propus în anul 2016.
Am început lucrările de  introducere a rețelei de apă în satul Bădești, puțin mai târziu, în luna octombrie, întrucât ofertele au fost greu de evaluat din cauza numărului mare de ofertanți; dar acest lucru a făcut ca prețul lucrării să scadă considerabil. Din păcate, și acest proiect necesită modificări, deoarece în proiectul inițial nu erau cuprinse branșările la cele 145 de gospodării.
Proiectul de asfaltare al DC 137 (drum-vale Malu-Bîrla) nu s-a desfășurat conform graficului, datorită lipsei de seriozitate a constructorului, firma S.C. WINS CONSTRUCT. În ceea ce mă privește, am notificat în repetate rânduri constructorul referitor la faptul că lucrările nu sunt în grafic, și am obținut promisiunea că acestea vor începe de îndată ce condițiile meteorologice vor permite acest lucru, fiind conștienți de termenul limită de finalizare a lucrărilor, și anume decembrie 2017.
Proiectul depus pe M.7.2-  ”Modernizare drumuri comunale și locale în Comuna Bîrla” a fost declarat neeligibil deoarece în cadrul anexei C, nu s-a consemnat existența proiectului finanțat prin fonduri guvernamentale a DC 137, iar în cadrul anexei F, pct.3, declarația solicitantului nu făcea referire la existența proiectului de asfaltare a DC 137.

”Am modernizat o parte din iluminatul public local”

# Ați venit, de asemenea, cu multe idei pentru dezvoltarea comunei. Ce ați reușit, aici, să întreprindeți în aceste prime luni?
- Sănătatea, educația, siguranța și bunăstarea oamenilor din comună sunt prioritățile mele. De aceea toate acțiunile pe care le întreprind vizează aceste aspecte, și anume:
Am demarat procedurile pentru înființarea în comuna Bîrla a unui Centru de Permanență Medicală. Acesta trebuie să asigure asistență medicală, după programul medicilor de familie din localitate. După aprobarea bugetului, vom începe lucrarea de modernizare a spațiului din satul Mozăceni-Vale, unde urmează să se desfășoare activitatea. Am ales această locație deoarece, la acest moment, spațiul vizat poate oferi cetățenilor și medicilor condiții optime, cu cheltuieli minime.
De asemenea, am solicitat înființarea în comuna Bîrla a unui post de asistent medical școlar și a unui post de asistent comunitar.
Am încheiat, în luna septembrie a anului 2016, contractul cu firma FINANCIAR URBAN SRL, privind prestarea activității de colectare și transport a deșeurilor de pe raza comunei Bîrla, iar începând cu 1 octombrie, locuitorii comunei beneficiază de acest serviciu.
Am modernizat o parte din iluminatul public local, cu lămpi pe led, pentru a asigura o iluminare corectă și economă. S-a început cu înlocuirea lămpilor pe drumul județean, urmând să se continue înlocuirea și pe drumurile comunale. De asemenea, s-a extins rețeaua de iluminat public în satele Bădești și Mozăceni-Vale, pe porțiunile unde nu exista. Estimez ca la jumătatea lunii martie să se termine înlocuirea pe drumul județean.
Încă de la începutul mandatului am achiziționat un utilaj de tocare a materiei vegetale, în vederea întreținerii șanțurilor din comună.
Am decolmatat podurile, am montat tuburi pentru preluarea apei în anumite puncte din comună cu scopul de a împiedica inundarea gospodăriilor.
Am asigurat deszăpezirea drumurilor comunale chiar și pe ulițele înguste, ceea ce nu s-a mai făcut până acum.
În vederea încurajării și stimulării educației, am acordat premii atât elevilor cât și profesorilor, care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare de la nivel județean.
Am sprijinit activitatea cultural-artistică din comuna noastră de fiecare dată când a fost nevoie. Am reluat și organizat festivalul ”Hora ca la Bîrla” în luna august a anului trecut. Am inițiat în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr.1 Bîrla, o serie de activități socio-culturale, desfășurate pe timpul vacanței de vară, la Căminul Cultural din Mozăceni-Vale, destinate copiilor din comuna noastră.
Am reluat discuțiile pentru extinderea rețelei de gaz în satul Mozăceni-Vale de către operatorul Distrigaz și posibilitatea obținerii licenței și pentru celelalte sate.
# Ne-ați vorbit, la începutul mandatului, de importanța atragerii de fonduri europene. Aveți astfel de proiecte în lucru?
- Bineînțeles. În această perioadă lucrăm la mai multe proiecte pentru atragerea de fonduri europene.
Avem în lucru documentațiile pentru realizarea a două terenuri de sport: unul în satul Mozăceni-Vale și altul în satul Urlueni. Proiectul va fi depus pe G.A.L. ”Ținutul Verde” M.M9/6B, având un sprijn public nerambursabil de 60.000 de euro.
De asemenea, pentru modernizarea școlii de centru vom încerca să depunem în luna martie, pe P.O.R. axa 3.1.B, proiectul ”Eficientizare Energetică Școala Gimnazială Nr.1, Comuna Bîrla, Sat Bîrla”.
Pentru modernizarea și dotarea Căminului Cultural din satul Mozăceni-Vale, vom depune un proiect pe axa 7.6. din P.N.D.R., de îndată ce punctajul ne va permite acest lucru. De asemenea, rămâne de văzut dacă structura proiectului rămâne pe H.G. 28 sau trebuie schimbată conform H.G. 907/2016.
Un alt proiect pe care vreau să-l reactualizez pentru redepunere este cel de ”Modernizare Drumuri Comunale și Locale în Comuna Bîrla, Județul Argeș”, pe M.7.2.
# Cum  se vede colaborarea cu noua conducere a Consiliului Județean Argeș, pesedistă și aflată la 50 de kilometri  distanță?
- În urma întâlnirilor avute, ultima fiind pe tema bugetului local și a investițiilor ce trebuie demarate la nivel local, pot afirma că toți, indiferent de culoarea politică, avem aceleași obiective: dezvoltarea și modernizarea localității, respectiv a județului. De fiecare dată discuțiile au fost constructive, ceea ce mă face să cred că avem o colaborare instituțională corectă.
# Ce alte probleme, de orice natură, ați întâmpinat până în prezent?
- O investiție foarte importantă pentru dezvoltarea localităților și pentru reducerea decalajului dintre urban și rural, o consider a fi introducerea de gaze naturale. Din nefericire, această investiție este imposibil de realizat din bugetul local. Consider că ar fi oportun să se regăsească în P.O.R., P.N.D.R. sau P.N.D.L.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea