Miliarde de lei pierdute de C.J. Argeș dintr-un singur contract semnat aiurea

# Iată una din ultimele boacăne ale ”guvernului” Tecău

Se vorbește, intens, de bugetul județului, se vorbește, intens, de restricțiile cărora acest buget trebuie să le facă față. Niciun cuvânt, însă, de gafele cu impact financiar uriaș asupra acestui buget, gafe care bagă mâna în buzunar, practic, tuturor argeșenilor.

Culmea ignoranței: C.J. Argeș executat silit pentru un furnizor al... Lactag!

Firma Lactag a reprezentat, pentru conturile Consiliului Județean Argeș, un adevărat blestem. În perioada președintelui Constantin Nicolescu, acesta insista să atribuie Programul Lapte-Corn firmei Lactag, ulterior descoperindu-se că soția sa, Viorica Nicolescu, era acționar aici, parteneră fiind cu omul de afaceri Nicolae Oiță.  Licitațiile atribuite cu forța Lactagului, în detrimentul firmei Vlăsia, au adus, ani de zile, procese răsunătoare Consiliului Județean, procese pierdute pe linie. Multe miliarde au plecat din conturile CJ-ului spre firma defavorizată. Culmea, controalele Curții de Conturi au trecut, alunecos, peste prejudiciile enorme, făcându-le, în bună parte, uitate.
Ei bine, blestemul Lactagului lovește din nou, de data aceasta cu manta laterală. Pentru că, la sfârșitul anului trecut, un furnizor al producătorului de lapte argeșean, a acționat în judecată Consiliul Județean Argeș și a câștigat, definitiv și irevocabil. Urmează o nouă plată ce va văduvi, probabil,  contul instituției de miliarde bune. Cine-i vinovat? Sau... tot ca înainte?!...
Deși în insolvență, firma Lactag a continuat să își adjudece și să deruleze programul Lapte-Corn în Argeș. Doar că nu a mai reușit de una singură, așa că și-a luat, alături, un aliat (devenit tradițional): o firmă din Timișoara, Ardeat Trade. Aceasta i-a livrat Lactagului laptele pe care să îl pună pe masa școlarilor și preșcolarilor din Argeș. Din cauza insolvenței, Ardeat Trade și-a luat, cum era normal, și câteva măsuri de siguranță. Principala măsură a fost cea de instituire, prin contract, a unei impoteci mobiliare asupra garanției de bună execuție, garanție de 10% din valoarea totală a contractului semnat de Lactag cu CJ Argeș, garanție rămasă în conturile Consiliului până la finalizarea contractului. Doar că ”iluminații” de la CJ, la finalizare, deși erau notificați, au trimis banii tot la Lactag, fără să țină cont de documentele care le zăceau pe birou.
Vasile Miclăuș, administratorul firmei Ardeat Trade: ”Eu, cu Lactagul, am avut un contract garantat printr-o ipotecă. Ei se blocaseră, nu mai aveau bani, însă mi-au oferit garanție, printr-un contract  de ipotecă mobiliară, garanția de bună execuție, de 10% din contract, pe care o aveau instituită pentru program, în contul Consiliului Județean  Argeș. Anul  trecut, în vară, finalizându-se contractul – s-a semnat recepția și, deși avocații mei au notificat instituția, CJ Argeș a virat banii de garanție tot către Lactag S.A., nu către mine. Nu știu de ce, așa au interpretat ei legislația. Era vorba de o ipotecă ce trebuia să îmi intre mie direct în cont. Este vorba de o sumă de 604.000 lei. Lactagului îi era greu să îmi vireze mie, ulterior, banii primiți, fiind în procedurile de insolvență, cu mulți creditori pe cap, cu salarii de plată, cu administrator judiciar etc.”

Administratorul firmei reclamante: ”În adresele trimise mie de CJ Argeș semna cineva de la cultură...”

Deși managerul terței firme a semnalat faptul că sunt banii lui, mințile luminate ale Argeșului au considerat că Lactagului i se cuvin. Fără să țină cont de notificări. Desigur, păgubita, firma ardeleană Ardeat Trade, a luat, imediat, calea instanței. Care i-a dat, destul de repede, dreptate, încuviințând executarea silită a sumei din contul Conliliului Județean Argeș.
Vasile Miclăuș: ”După ce mie mi-a fost încuviințată executarea silită, CJ Argeș a solicitat instanței suspendarea procedurii. Există, și aici, două variante: dacă instanța va respinge apelul Consiliului Județean,  aceștia îmi vor vira mie banii, conform procedurii de executare, ulterior urmând să se înscrie la masa credală a Lactag pentru recuperarea prejudiciului. A doua variantă este  ca instanța să nu îmi dea mie câștig de cauză, urmând să recuperez eu suma, cum pot, de la firmă. Însă, după cum a stabilit Judecătoria, probabil că lucrurile vor merge în sarcina autorității județene. Dacă veți consulta dosarul, veți observa că cei de la CJ au acționat puțin pripit. Puteau să suspende plata până la clarificări, dacă nu erau lămuriți cui să vireze banii, urmând ca, după ce le era clar, să le dea drumul... În adresele trimise mie, de la CJ Argeș, de refuz de plată a ipotecii, nu semna cineva de la financiar-contabil, ci semna cineva de la cultură... foarte ciudat! E și puțină culpă, și puțină pripire acolo, la Consiliu.”

La suma uriașă, se adaugă cheltuieli uriașe cu avocații, cu executorul și altele

Văzând că nu găsește înțelegere, firma ardeleană așa cum am arătat,  a solicitat și obținut o hotărâre judecătorească. La cele peste șase miliarde de lei vechi însă, perdantul va mai trebui să plătească și onorariul de succes al casei de avocatură a reclamantului, onorariu stabilit la 3% din valoarea sumei de restituit. Deci, 3% din 604.000, mai exact 180 milioane de lei vechi. Se mai adaugă peste o sută de milioane de lei vechi cu executorul și alte cheltuieli de juudecată. Toate vor fi suportate din conturile instituției argeșene. Semn că, într-adevăr, cultura costă destul de mult...
Vasile Miclăuș:  ”Eu încă livrez către Lactag, deși suma pentru care am dat lapte către Lactag este, în momentul de față, de 1,1 milioane de lei. Este șansa de a menține fabrica argeșeană în viață. Nu am renunțat, chiar dacă există riscul încetării de plăți. Lucrez, cu Lactagul, din 2006. Pentru mine este foarte greu, sunt o firmă mică, norocul meu a fost că m-a înțeles banca, altfel erau și eu în insolvență.” S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea