Parastas pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist

# Închisoarea Pitești – slujbă oficiată de IPS Calinic

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie drept Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

În acest sens, astăzi în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au fost oficiate slujbe de pomenire în bisericile din cele șase protopopiate și în mod deosebit în instituții care au avut legături cu suferințele îndurate de deținuții politici în perioada 1944-1989.
La fostul Penitenciar din municipiul Pitești, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat astăzi slujba parastasului, fiind pomeniți toți cei care au îndurat torturi cumplite pentru că au fost considerați dușmani ai regimului ostil.
Au fost de față reprezentanți ai Fundației ,,Memorialul Închisoarea Pitești”, preoți din parohiile municipiului Pitești și elevi din diferite școli ale orașului. Cu această ocazie Chiriarhul Eparhiei a vorbit asistenței despre chinurile îndurate de tinerii aduși la Pitești din toate orașele țării și a îndemnat pe cei prezenți să cultive permanent respectul și dragostea față de semenii lor.

Cei prezenți au avut ocazia să viziteze toate temnițele în care au fost închiși studenții aduși din întreaga țară, o parte fiind legionari, dar și tineri care erau membrii ai altor partide sau organizații anticomuniste (sursa: eparhiaargesului.ro).
Crunta închisoare construită între 1937-1941 a funcționat ca Penitenciar până în anul 1977.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea