Şantier în (ne) lucru al OMV PETROM S.A. Piteşti

# Din lacurile poluate cu reziduuri petroliere se scurg cantităţi însemnate în pârâul din zonă # Reprezentantul OMV – beneficiarul investiţiei – nu ştie despre ce este vorba. Câţiva săteni din localităţile Bradu şi Suseni ne-au informat cu privire la faptul că în pârâul din zonă se scurg cantităţi însemnate de reziduuri petroliere. Acestea ajung în râul Dâmbovnic. Deversările de reziduiuri pun în pericol viaţa animalelor din întreaga regiune, putând fi afectată inclusiv calitatea apei potabile.
Ne-am deplasat şi noi la faţa locului şi am constatat acelaşi lucru. Utilajele care trebuiau să facă activităţile de ecologizare şomau efectiv la marginea lacului. Pârâul avea o apă neagră şi poluată. Am încercat, de la faţa locului, să îi contactăm pe reprezentanţii beneficiarului, OMV PETROM S.A. Piteşti, Arpechim. La numărul  de telefon afişat a răspuns o persoană care habar nu avea de şantierul în lucru despre care l-am întrebat
Reporter: Bună ziua, dorim să vă punem câteva întrebări cu privire la ceea ce se întâmplă în şantierul dvs. De la Bradu, la lacurile Dâmbovnic şi Suseni
Reprezentant OMV:  Ce? Dar nu am înţeles cine sunteţi...
Reporter: De la Atitudine în Argeş, de la Ziar...
Reprezentant OMV: Dar nu cred că... cine v-a dat numărul acesta nu vi l-a dat bine...
Reporter: Numărul este afişat pe panoul de “Şantier în lucru” al firmei dvs. de la marginea lacurilor
Reprezentant OMV: Numărul ăsta e trecut pe placheta de pe marginea lacului ?
Reporter: Da.
Reprezentant OMV: Nu ştiu cine a dat numărul ăsta de telefon...O să iau şi eu legătura şi... cum vă putem contacta ?...ok, bine...
Reporter: Dar de ce sunteţi aşa contrariat, nu lucraţi la OMV ?
Reprezentant OMV: În mod normal nu ar fi trebuit să luaţi legătura... să ajungeţi la mine... eu sunt tangent... mă mir şi eu...
Reporter: Păi dacă acesta este telefonul trecut...
Reprezentant OMV: Am înţeles... vă sunăm noi...
Apa miroase a petrol. Pe marginea drumului sunt afişate avertismente cu privire la interzicerea înotului şi a adăpatului animalelor. Afişele însă, cu siguranţă, nu există şi în aval. Iar animalele probabil că nu vin să citească avertismentul pus pe un stâlp de curent. Apa din pârâul de deversare poate afecta însă calitatea apei din fântânile oamenilor.
Potrivit celor declarate de Sorina Marin, director executiv adjunct ARPM Pitesti,  SC Aecom România  are depusă documentaţie în vederea obţinerii acordului de mediu pentru investiţia “ Servicii de ecologizare a lacurilor de acumulare Dâmbovnic şi Suseni”, aparţinând OMV Petrom punct de lucru Arpechim şi aflate pe teritoriul localităţilor Oarja şi Suseni.
Acumularile Dâmbovnic şi Suseni fac parte din sistemul actual de epurare al Arpechim şi îndeplinesc rolul de lacuri tampon înainte de deversare în râul Dâmbovnic, contribuind la epurarea mecanică  şi biologică a apelor deversate de la combinat, precum şi la atenuarea viiturilor de pe râul Dâmbovnic.
Lacul de acumulare Dâmbovnic preia apele epurate şi conventional curate, fiind primul decantor natural în procesul de epurare finală a apelor provenite din staţia de epurare a Arpechim. Calitatea apei este monitorizată permanent în punctele de ieşire Staţie Biologică şi ieşire lac Dâmbovnic.
În ceea ce priveşte lacul de acumulare Suseni, acesta preia apele epurate din acumularea Dâmbovnic, fiind al doilea decantor natural în procesul de epurare finală a apelor provenite din staţia de epurare a Arpechim. Calitatea apei este monitorizată permanent în punctele de ieşire Staţie Biologică şi ieşire lac Suseni.
ARPM Piteşti nu a înregistrat nicio sesizare referitoare la activitatea pe care SC Aecom România  o desfăşoară în judeţul Argeş.
Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să primim un punct de vedere nici de la reprezentanţii OMV, nici de la cei ai Aecom România.
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea