Romii din Costești țin blocați, la CEC, banii Consiliului Județean Argeș

# Peste 7 miliarde de lei vechi – cauțiuni depuse în contul proceselor cu Regia Județeană de Drumuri Argeș

Peste 7,5 miliarde de lei vechi sunt, în continuare, blocați, într-un cont deschis la CEC Bank, din cauza proceselor dintre Consiliul Județean Argeș și Regia Județeană de Drumuri Argeș, pe de o parte, și firmele romilor din Costești, pe de alta. Banii sunt constituiți drept cauțiune, în procesele derulate cu romii, pentru că, altfel, aceștia ar fi blocat conturile Consiliului Județean Argeș, putând periclita buna desfășurare a activității instituției.
Totul a început de la afacerea ”Șanțul”, derulată la inițiativa fostei conduceri a CJ Argeș, larg tratată anterior. Romii au săpat zeci de kilometri de șanțuri în cadrul unui program de incluziune socială. Apoi au apărat facturile. Doar că acestea nu corespundeau, deloc, cu realitatea, nici măcar cu discuțiile și comenzile lansate anterior. Neplătiți pentru ceea ce ei au considerat că au prestat, romii au tăbărât la instanțe. Oficialii CJ și ai Direcției de Drumuri au formulat și ei, la diverse instituții, plângeri și petiții.  Printre acestea, sesizări către SIF (Serviciul de Investigare a Fraudelor) şi ANAF, care a deschis propriul dosar penal pe motiv că unele dintre facturile trimise la CJ nu erau înregistrate. Alte sesizări au vizat faptul că firmele romilor nu dețineau mijloacele de transport necesare încărcării și transportului pământului rezultat din excavare. Mii de tone au fost transportate, conform documentelor depuse de romi, cu autoturisme, printre care Tico și Audi. În altă situație, s-a descoperit că una din firmele implicate nu avea niciun salariat și nici nu angajase, cu alte forme legale, forță de muncă. Însă a venit cu facturi emise precum că a săpat kilometri de șanț.

Ce fac instituțiile care pot face ceva?

Situația în care romii din Costești au pus instituțiile statului nu este una singulară. Aceștia s-au judecat, sau încă se judecă, cu numeroase primării din județ, pentru același lucru. De la multe primării au reușit, parțial sau total, să obțină banii ceruți, cu toate că chiar și primarii au recunoscut că plățile ordonate către aceștia pot ridica semne de întrebare instituțiilor de control precum Curtea de Conturi sau, mai rău, DNA. Aceiași primari au formulat plângeri către ANAF, DIICOT, Parchet  și chiar DNA împotriva romilor și a firmelor acestora. ANAF-ul a descoperit, cu ocazia unor controale, că firmele cu pricina nu și-au înregistrat facturi în contabilitate, nu au înregistrat cesiuni de creanță cu care au mers în instanță și multe alte nereguli. Edilii și funcționarii CJ Argeș și ai RAJD Argeș încă așteaptă o acțiune hotărâtă a DIICOT sau a DNA. Între timp, cei 7,65 miliarde de lei vechi, bani cu care s-ar putea face drumuri, canalizare sau școli, stau blocați într-un cont la CEC, până termină romii toate căile de atac, până găsesc un judecător mai indulgent, chiar binevoitor... A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea