800 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă la Dräxlmaier

# Concernul a anunţat prima închidere din industria componentelor auto la Piteşti.

Săptămâna trecută, grupul Dräxlmaier, unul dintre cei mai mari investitori germani de pe pia­ţa locală, care are în Ro­mâ­nia în acest moment peste 15.000 de angajaţi, a anunţat că va închide capacitatea de producţie de la Piteşti.
În acest sens, 800 de angajaţi sunt la acest moment în şomaj tehnic  din luna februarie, urmând ca din luna mai să primească preavizele de concediere. Toţi cei care vor fi afectaţi de această restructurare de personal urmează a primi între 10 şi 12 salarii compensatorii în funcţie de vechimea pe care o aveau în cadrul companiei şi vor putea beneficia şi de asistenţă specializată pentru reintegrarea într-un  timp cât mai scurt pe piaţa muncii. Reducerea  numărului de personal a început încă din perioada 2015-2016. Motivul  închiderii cele mai vechi fabrici ale gigantului Dräxlmaier ce îşi are existenţa în Piteşti încă din anul 1993 l-ar reprezenta pierderea celui mai important contract pe care germanii îl aveau în judeţul nostru.
”Situaţia este rezultatul unui cumul de factori: pe de o parte, este vorba despre reducerea fi-rească a comenzilor în cazul produselor al căror ciclu de viaţă se apropie de final, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienţi a decis să-şi mute producţia în Mexic“, a declarat Bernd Schmitt, director general al Lisa Dräxlmaier Autopart.
Evident, această reducere de personal survenită odată cu închiderea cele mai vechi fabrici ale grupului Dräxlmaier va produce şi consecinţe, existând anumite clauze în contractuale în contractul colectiv de muncă al angajaţilor care au reuşit să stârnească anumite controverse. Astfel, cei ce vor accepta plata salariilor compensatorii nu vor mai avea voie timp de trei ani să se angajeze în cadrul companiei. Legat de această clauză, Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical a declarat că această decizie este o opţiune internă a grupului şi că în opinia sa, după plata acestor salarii compensatorii nu știe de ce se mai pune şi o restricţie pentru angajare în cadrul companiei timp de trei ani.
“Din punctul meu de vedere, salariul compensatoriu primit este oferit pentru munca prestaă până acum, nu pentru munca ce va veni. Este opţiunea grupului, însă nu mi se pare un lucru corect”, a declarat Dumitru Costin, preşedinte BNS.

Transferul angajaţilor de la o filială la alta a companiei, o altă clauză contractuală ce este pusă sub semnul întrebării

Nu doar plata salariilor compensatorii a reuşit să dea naştere unor discuţii între reprezentanţii companiei şi liderii de sindicat ce doresc să apere interesele angajaţilor, ci şi transferul lucrătorilor dintr-o filială în alta a companiei. Astfel, potrivit spuselor lui Tobias Nickel, managerul departamentului de Marketing şi comunicare al companiei a declarat că nu pot fi transferate contractele de muncă de la o companie la alta, adică să fie transferaţi din vechea fabrică DLR la noua filială  SDPC ce va fi inaugurată tot la Piteşti:
”Regretăm ca nu mai putem continua cu acei angajaţi care au muncit pentru Lisa, dar nu putem muta contractele de la o firmă la alta. Aceasta ar fi fost soluţia pentru cele 800 de destine despre care vorbim. Ne-am pus la masă pentru a găsi soluţii pentru cei care urmează să îşi încheie activitatea”, a declarat directorul de marketing şi comunicare al concernului, Tobias Nickel. Odată cu această declaraţie, preşedintele BNS, Dumitru Costin l-a contrariat pe gernan,spunând că nu se poate face transferul contractelor de la o companie la alta, însă,angajaţii pot fi mutaţi din punct de vedere juridic, dacă s-ar dori acest lucru.
Pe de altă parte, deşi au fost anunţate aceste disponibilizări în masă, reprezentanţii companiei au anunţat că vor continua investiţiile atât în judeţul Argeş cât şi în alte oraşe ale ţării unde mai există filiale, iar la Piteşti se va continua activitatea în central de inginerie şi IT.

De asemenea, grupul Dräxlmaier va continua să susţină financiar învăţământul profesional pentru integrarea pe piaţa muncii a absolvenţilor şi vor continua în perioada următoare şi parteneriatele care există la acest moment cu universităţile din oraş pentru a le putea oferi şansa absolvenţilor de inginerie să urmeze programe de internship în cadrul companiei.
Antoniu Neguţ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea