Scandal pe finanțările Consiliului Județean destinate asociațiilor și fundațiilor

# Pentru unii mumă, pentru alții ciumă: o asociație din Pitești primește finanțare de aproape 30.000 lei/copil/an; alta, din Albeștii de Argeș, doar 2100.

S-au împărțit banii Consiliului Județean Argeș destinați finanțării asociațiilor și fundațiilor. Este vorba de decontarea serviciilor sociale pentru ajutorarea copiilor cu probleme diverse, în special cu autism, copii provenind, în majoritatea covârșitoare, din familii fără posibilități materiale. Fundațiile au depus, la C.J., dosare, solicitând finanțare pentru a-și putea acoperi, fie și parțial, cheltuielile. Este vorba, în primul rând, de sumele cheltuite cu salarii, iar aici se cumulează atât salariile personalului cât și cele ale specialiștilor (medici logopezi etc) cu care fundațiile respective au contracte. Ei bine, și anul acesta, Consiliul Județean Argeș a alocat o sumă generoasă care să vină în sprijinul celor aflați în nevoie. Doar că, imediat după publicarea alocării, au explodat nemulțumirile. Pentru că nevoile unui copil aflat în suferință ridică cheltuieli însemnate atât în Pitești, dar și într-o comună situată mai departe de capitala județului. Și, în unele cazuri, diferențele sunt atât de mari, încât nu se pot parcurge, într-adevăr, fără să nască suspiciuni. Sau măcar invidii…

 

Asociație din Pitești, 28.800 lei/copil/an – asociație din Albeștii de Argeș, 2.100 lei/copil/an

Asociația „Lasă-mă să-ți aud glasul” din comuna Albești, s-a născut din dorința de a face mai mult pentru zecile de copii cu probleme din zonă. Iuliana Iancu a reușit, cu multă trudă, dar și cu ajutor de la oameni cu suflet mare, să transforme un grajd comunal într-o instituție modernă, curată, eficientă. Un centru pentru sănătatea copiilor cu probleme. Centrul își desfășoară activitatea într-un imobil pus la dispoziție de Primăria Albești prin contract de comodat pe o perioadă de 10 ani, cu drept de prelungire. Imobilul este alcătuit din parter și etaj, însa își desfășoară activitatea doar la parterul imobilului împărțit in 5 cabinete, hol și grup sanitar: cabinet psihologic, logopedic, psiho-pedagogic, kinetoterapie, asistență socială, cabinete unde se lucreaza cu peste 50 de beneficiari.
Banii Consiliului Județean s-au distribuit în urma evaluării dosarelor depuse de asociațiile beneficiare. Imediat însă, așa cum am menționat și mai sus, au intervenit problemele. Pentru că, pe același tip de diagnostic și pe același tip de servicii, la Albeștii de Argeș s-au plătit 2100 de lei, iar pentru o asociație din Pitești aproape 30.000 de lei. Pentru alt centru în care copiii cu probleme sunt tratați, la Câmpulung, s-au alocat peste 11.000 de lei/beneficiar. Ei bine, pentru Asociația ”Lasă-mă să-ți aud glasul”, deși rezultatele obținute de aceasta sunt notabile, banii alocați au fost puțini. Extrem de puțini, chiar la limita închiderii asociației, una ajutată într-o oarecare măsură și de sponsori, însă nu decisiv, pentru că este situată într-o zonă fără cine știe ce industrializare.

Directorul asociației, Iuliana Iancu: ”Nu știu cum ne vom descurca, anul acesta. Sunt bani mai puțini decât anul trecut, nu cred că vom reuși să gestionăm problema în condițiile date. Suntem o asociație non-profit, așa încât funcționarea noastră este dependentă de ajutorul primit de la Consiliul Județean și, în mai mică măsură, de la sponsori. Mulți copii, dezvoltarea acestora, depind de noi. Am obținut, în anii trecuți, rezultate remarcabile. Copii de la noi, veniți aici cu probleme mari, s-au integrat, ulterior, în mediile lor și chiar au obținut rezultate notabile. Sper să nu fim nevoiți să renunțăm la o parte din serviciile și tratamentele oferite sau, mai rău, să fim nevoiți să refuzăm primirea copiilor cu probleme. Chiar nu știu ce vom face...” A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea