Păzea, că vine la Curtea de Apel Pitești! Un tânăr, condamnat la 1 an închisoare și sporuri de 24 de ani. În total, 25 ani, 7 luni și 7 zile închisoare

Iată că lipsa unor măsuri și unor reglementări riguroase din Codul Penal duce, uneori, la aberații. Recent, Tribunalul Vâlcea a pronunțat o hotărâre ce pare desprinsă dintr-un film SF, în care un tânăr trebuie să execute aproape 26 de ani de pușcărie, deși pedeapsa principal era de numai unul. Procesul se va muta, în viitorul apropiat, la Curtea de Apel Pitești.
Un tânăr a fost condamnat la 25 ani închisoare pentru fraudă informatică. Din cauza formulei de calcul a pedepselor, s-a ajuns ca,  la pedeapsa principală de 1 an, să se adauge spor de 24 de ani: “Dispune ca  inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, în cuantum de 24 de ani. În total, va execută 25 ani 7 luni şi 7 zile închisoare”.

Sporurile din noile coduri măresc numărul de ani de pușcărie

Pentru furturi mărunte, un om poate primi o pedeapsă  mai mare decât un criminal. Este o anomalie gravă a cărei eliminare ar trebui să se numere printre priorităţile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Site-ul Lumeajustitiei.ro prezintă un caz haluciant petrecut de curând într-o instanţă din România. De fapt, este vorba chiar despre o aberaţie provocată de “Deştepţii Codurilor”.  De la data intrării în vigoare a noilor Coduri penale, februarie 2014, au existat nenumărate dosare în care inculpaţii au ajuns la închisoare nu în urma pedepselor dispuse pentru infracţiunile comise, ci din cauza sporurilor aplicate. Situaţia pe care o vom dezvălui în continuare depăşeşte însă orice închipuire. Un inculpat a fost condamnat la 25 de ani, 7 luni şi 7 zile închisoare, după ce i s-a aplicat, atenţie, un spor de 24 de ani, 7 luni şi 7 zile închisoare, deşi este evident că judecătorul a încercat să dea o sentinţa cât mai mică, observând probabil absurdul situaţiei.
Totul s-a întâmplat la Tribunalul Vâlcea. Mulţi s-ar gândi, în momentul în care ar auzi că o persoană a primit 25 de ani de închisoare, că această a comis o faptă gravă cu violenţă. Poate crimă, chiar. Nu este deloc aşa. Inculpatul a fost condamnat într-un dosar DIICOT pentru o fapta de constituire de grup infracţional organizat, pentru o fapta de spălare de bani şi pentru peste 140 de fapte de complicitate la fraudă informatică.
Astfel, în 16 martie 2017, Tribunalul Vâlcea a hotărât condamnarea lui Petre Sorin Traşcă la 8 luni închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, 1 an închisoare pentru spălare de bani şi la pedepse de câte 6 luni închisoare pentru infracţiunile de complicitate la fraudă informatică. Pedeapsa finală a ajuns însă la 25 de ani, 7 luni şi 7 zile de închisoare. Asta după ce Tribunalul Vâlcea a dispus că inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care a adăugat 24 de ani, 7 luni şi 7 zile de închisoare, ceea ce reprezintă sporul de o treime din totalul pedepselor stabilite, spor devenit obligatoriu graţie noul Codului penală.

Criminalii iau pedepse mai mici

Sentinţa Tribunalului Vâlcea nu este definitivă, decizia finală urmând să fie dată de Curtea de Apel Piteşti. Cum se poate îndrepta acolo această aberantă situaţie rămâne de văzut, având în vedere obligativitatea sporului.
Cert este că este o anomalie evidentă ca o persoană acuzată de fraude informatice, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani să primească 25 de ani de închisoare. O anomalie provocată, aşa cum spuneam, de “Deştepţii Codurilor”.
Nimeni nu spune că furturile informatice să nu fie pedepsite sever, dar s-a ajuns practic în situaţia în care inculpatul din acest dosar a primit o pedeapsa mai grea decât un criminal.
Să nu uităm de celebrul caz “Elodia”, în care poliţistul Cristian Cioacă a primit 15 ani şi 8 luni inschisoare.
Andreea Stoica

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea