Exponatul lunii la Muzeul Judeţean Argeş - Fotografie cu veterani din Războiul de Independență

Muzeul Judeţean Argeş expune în luna mai, în cadrul mini expoziţiei Exponatul lunii, "Fotografie cu veterani din Războiul de Independență". Fotografia a fost făcută la Grivița, la 30 august 1904. Obiectul respectiv a fost donat Muzeului Județean Argeș de profesorul Georgescu Cicerone, în anul 1985.
Războiul de Independenţă, dintre anii 1877-1878, purtat împotriva turcilor, a avut drept consecinţă recunoaşterea pe plan internaţional a independenţei României. După mai bine de patru sute de ani de suzeranitate turcească, românii au profitat de contextul internaţional pentru a-şi făuri un stat suveran.
Totalul forțelor mobilizate se ridica la aproximativ 100 000 de luptători, din care efectivul armatei operative era de 58.000 de oameni, 12.300 de cai și 190 de tunuri. În plus, au fost chemați sub arme, pentru instruire, în vederea completărilor, încă 14.000 de tineri din contingentul anului 1877.
Prin participarea la acest război, practic, românii au reuşit să-şi ducă la îndeplinire principalul deziderat de după recunoaşterea unirii celor două Principate de către Marile Puteri, şi anume obţinerea independenţei.
Consecinţele au fost binefăcătoare pentru dezvoltarea viitoare a statului român şi a societăţii româneşti, pe plan politic, socio-economic şi moral. Statutul de independență politică deplină însemna înlăturarea ultimelor elemente ale stării de vasalitate în raport cu Turcia.
De asemenea, recunoaşterea independenţei statului român a atras atenţia românilor aflaţi în afara teritoriului Vechiului Regat, acesta din urmă reprezentând un punct de atracţie pentru ei, mişcările pentru realizarea unirii cu noul stat intensificându-se, visul tuturor românilor prinzând materialitate la sfârşitul primului război mondial, odată cu formarea României Mari.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea