Cine vrea și cine nu primari aleși într-un singur tur

Mult așteptata lege care stabilește alegerea primarilor din România printr-un singur tur de scrutin a fost votată săptămâna trecută în Parlament. La momentul redactării acestui material, proiectul legislativ cu pricina își aștepta promulgarea la Palatul Cotroceni, o chestiune mai degrabă formală, din moment ce actul normativ respectiv a întrunit mai mult decât voturile coaliției majoritare, fiind de altfel inițiat de către parlamentari atât din zona Puterii, cât și din Opoziție. Cu toate acestea, partidele din Argeș s-au exprimat, cu unele mici excepții, mai degrabă contra acestei noi legi

Liberalii invocă motive democratice

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai legii privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este deputatul PNL Andrei Gerea. El susține că legea va duce la o mai mică reprezentativitate a edililor, care vor putea fi aleși cu procente mai mici de 50% din totalul celor prezenți la urne. Deputatul liberal crede însă că acest act normativ este o greșeală a PDL, care nu face altceva decât să forțeze Uniunea Social Liberală să aibă candidați unici în toate localitățile. Cu toate acestea, Andrei Gerea susține că PNL va sesiza Avocatul Poporului, din cauza deficitului de democrație pe care îl presupune respectiva lege. Părerea este împărtășită și de către consilierul județean Marius Postelnicescu, care insistă și el pe tema nelegitimității primarilor aleși în condițiile viitoarei legi. Mai mult, el crede că partidul său va fi cel mai afectat, pentru că are un număr mai mic de primari decât partenerul din USL, ceea ce va duce automat la întâietatea social-democraților la desemnarea candidatului unic, soluție asupra căreia par să cadă de acord toți reprezentanții Uniunii Social Liberale. Astfel, conservatorii conduși de Cornel Lazăr sunt și ei de acord că doar împreună cu liberalii și social-democrații vor reuși să contracareze decizia promovată de coaliția aflată la guvernare. Această situație va fi valabilă și în Argeș, unde „USL va demonstra că este unită”, a mai spus preşedintele PC Argeş.

Apropiaţii puterii nu sunt prea încântaţi

Aflaţi în coaliţie la nivel naţional cu PDL, dar într-o vizibilă răcire a relaţiilor pe plan local, reprezentanţii argeşeni ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României nu par prea mulţumiţi de noua lege. Ca partid nou pe eşichierul politic, UNPR va avea şanse mai mici de a-şi atinge procentul de 20% în Argeş la primari, aşa cum promisese preşedintele Georgiu Gingăraş la alegerea sa în fruntea organizaţiei. Acum, el spune că respectiva ţintă ar putea fi atinsă, dar numai la vot politic. În rest, întâietate au primarii în funcţie, dintre care liderul progresist a dat exemplul lui Tudor Pendiuc, despre care a spus că nu va putea fi bătut în alegerile de anul viitor. Cât priveşte utilitatea votului pentru primari într-un singur tur pentru alegători, Gingăraş crede că aceasta nu există, pentru că nu este un vot reprezantativ. El ar fi însă gata să accepte acest tip de vot fără rezerve, dacă ar fi însoţit de obligativitatea de a vota sau de acoperirea cheltuielilor pe care statul le face pentru alegeri de către cetăţenii care aleg să nu voteze. Un alt partid oarecum apropiat de actuala putere, PNŢCD, are o părere mai tranşantă despre noua lege. Liderul ţărăniştilor piteşteni, Gheorghe Dinescu, crede că vor dispărea partidele mici, pentru care singura şansă va fi aderarea la unul dintre cele două mari blocuri politice, de stânga şi de dreapta. Chiar dacă n-a mai avut demult succes electoral, PNŢCD nu pare prea îngrijorat de această perspectivă, Dinescu fiind convins că partidul său va reuşi să intre, în cele din urmă, într-o alianţă de dreapta. În caz contrar, cel puţin în Argeş, ţărăniştii promit că vor avea candidaţi proprii peste tot şi că vor rupe câteva sute de voturi în fiecare localitate, ceea ce ar încurca serios planurile partidelor mai mari.

Pesediştii sunt mulţumiţi

Cel mai important primar din Argeş, Tudor Pendiuc, nu şi-a ascuns satisfacţia faţă de noua lege, spunând chiar că ar fi semnat pentru aceasta. Şi asta pentru că, spune el, se vor face economii serioase prin eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin. În plus, vor dispărea aranjamentele care se făceau între cele două tururi pentru susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi, pe criterii greu de înţeles şi de acceptat de către edilul piteştean. Nici colegii săi de partid nu au păreri diferite, pentru că, după cum se ştie, PSD are cei mai mulţi primari din ţară, având şi în Argeş peste 70 de mandate câştigate în alegerile locale trecute, aşa cum de altfel a subliniat şi vicepreşedintele CJ Argeş, Florin Tecău. Concluzia pesediştilor, în faţa acestei legi, este aceeaşi ca a colegilor din USL: va trebui ca Uniunea să meargă pe un singur candidat în fiecare localitate, iar acesta va fi determinat în urma sondajelor până la mijlocul verii.

Adrian Vasiliu

***

Clasa politică din Argeş împărţită de legea privind alegerea primarilor din primul tur

# Legea a fost adoptată marţea trecută de Camera Deputaţilor # Analiştii consideră că legea îi favozizează pe reprezentanţii puterii. Primul personaj politic ce a luat atitudine faţă de legea menţionată a fost primarul sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman. Acesta a declarat în aceeaşi zi cu apariţia ei, adică marţea trecută:  „este  o golănie  politicianistă  a PD care încearcă astfel să îşi păstreze primarii în funcţie.” Andrei Chiliman a mai declarat că "Actul normativ este unul antidemocratic pentru că va duce la scăderea legitimităţii primarului ales. Primarul nu o să mai fie, în cele mai multe cazuri, ales cu jumătate plus unul din voturile alegătorilor. Considerăm că legitimitatea primarului prin votul majorităţii cetăţenilor este temeiul democratic al descentralizării. Ca primar în funcţie, aş avea toate motivele să aprob o asemenea lege, însă, ca liberal şi om de onoare nu pot decât să iau poziţie publică pentru stoparea acestei aberaţii antidemocratice!“ Reacţiile politicienilor locali au fost însă, într-un mod oarecum neaşteptat, în cea mai mare parte favorabile. Şi aici vorbim de păreri ale unor reprezentanţi ai principalelor partide politice. Nu a fost aşa cum ne aşteptam, ca numai PDL-iştii să fie de acord cu aceasta. Nota discordantă au făcut-o un primar PNL şi unul din PSD, care nu s-au declarat de acord cu noua reglementare.
Tudor Pendiuc, primar Piteşti (PSD):
Ca orice lege, şi aceasta are şi părţi bune, dar şi părţi rele. Dacă binele e mai mult decât răul, înseamnă că legea este bună. Partea bună a acestei legi  este că se economisesc  nişte bani, pe o parte, iar pe de altă parte se elimină acele aranjamente între turul unu şi turul doi, între acei candidaţi care se „bat” în primul tur şi în turul doi sunt prieteni. Partea rea, cred că trebuie văzută partea de constituţionalitate. Să vedem dacă această lege este constituţională.
Dorin Bărbuceanu, primar Ştefăneşti (PNL):
Pe mine nu mă deranjează. Este o problemă care poate rezolva anumite interese, atunci când se discută despre anumite practici electorale şi atunci nu va mai fi nevoie să se întreţină două tururi. Dacă vreţi, din punctul meu de vedere, ca primar în funcţie, eu consider că cetăţeanul dacă este mulţumit de ceea ce am făcut - deşi niciodată nu vei putea mulţumi toţi cetăţenii localităţii - înseamnă că te vor alege în continuare. Dacă nu, la patru ani, electoratul taxează activitatea celor care au fost în funcţie. Faptul că se vor desfăşura alegerile într-un singur tur îi avantajează pe cei care doresc să iasă sau să ajungă într-o funcţie publică, nu neapărat pe votul cetăţeanului, că nu vor face o investiţie de două ori.
Ion Năftănăilă, primar Albeştii de Muscel
Mi se pare normal, mai ales că aşa s-a procedat şi la Consiliul Judeţean şi nu a fost nimic în neregulă, mi se pare normal, deci sunt de acord.
Rep.: Dacă un primar va ieşi cu un procent mic, să zicem 30%?
Primar: Este destul de greu să fie chiar aşa. Cine se clasează pe primul loc, în 90% din cazuri iese primar. Dacă în al doilea tur ia 70%, nu e cu nimic mai puternic şi mai bun. Plus că se fac economii mari pentru campania din al doilea tur. Deci, din punctul meu de vedere, e normal să se alegă primarul din primul tur.
Ion Georgescu, primar Mioveni (PSD):
Orice lege are şi partea bună şi partea rea. Din punctul meu de vedere şi cred că şi al PSD-ului, este în avantajul nostru, cel puţin în Argeş. Părerea mea este că ieşim în avantaj. Nu ştiu ce va fi la nivel naţional, dar în Argeş cred că PSD-ul este în avantaj. Această lege este în avantajul celor care sunt în funcţie şi candidează iar. Cine vrea să candideze pentru prima dată, probabil că e dezavantajat.
Ion Dumitrache, primar Poiana Lacului
Mie îmi este indiferent. Poate că e bine că se aleg primarii din primul tur, că nu se mai face atâta cheltuială. Dacă preşedintele Consiliului Judeţean este ales din primul tur, de ce nu ar fi aşa şi la primării? Este bine, din punctul meu de vedere, că nu se mai face atâta cheltuială, că din anii 90 până acum se face numai campanie electorală în ţara asta, nu mai stăm numai de alegeri, sunt alegeri săptămânale, lunare.
Călin Andrei, primar Câmpulung (PNL):
Incredibilă este această lege. Dacă majorităţile acum se fac cu 10, 15, 20 de procente, este ceva de neînchipuit. Deşi pe primarii din funcţie, la prima vedere, îi avantajează, din punctul meu de vedere, deşi sunt primar în funcţie, este o lege care nu respectă democraţia. Nu trebuie să facem alegerea primarilor după modelul preşedinţilor de consilii judeţene, trebuia să găsim o altă modalitate de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Erau mai multe variante, să aibă majoritate, să fie ales de membrii consiliilor, nu ştiu exact cum, dar nu la modul ăsta să schimbăm legislaţia.
Gheorghiţă Boţârcă, primar Topoloveni (PSD):
Nu pot nici să critic şi nici să fiu de acord cu treaba asta, dar mie mi se pare puţin pripită, pentru că se pierde din consistenţa şi din valoarea importanţei alegerilor, se diluează actul acesta democratic. Chiar dacă eu am ieşit mereu din primul tur, cu peste 50%, mi se pare ciudat să iasă un primar cu 30 %.
L.C.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea