Constantin Nicolescu, condamnat de Curtea de Apel București în dosarul Podului Căteasca

# Fostul președinte al CJ Argeș primește, din nou, ani grei de închisoare

Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat vineri de magistrații Curții de Apel București la 8 ani de închisoare în dosarul denumit generic ”Podul Căteasca” Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în martie 2009, CJ Arges, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziție publică prin licitație deschisă, ce avea ca obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundații, amplasate pe drumuri județene, în localitățile Căteasca, respectiv Ciomăgești.
Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanțat din fonduri PHARE, destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră și de mediu afectate de inundațiile din perioada aprilie - mai ți iulie - august 2005.
”Pentru a accesa banii europeni, funcționari din cadrul CJ Arges au atestat în cererea de finanțare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundații, deși unul dintre ele, cel din comuna Căteasca, fusese avariat anterior, așadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv. Cererea de finanțare a fost însoțită de o declarație de parteneriat semnată la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu, în calitate de președinte al CJ Argeș și reprezentant al acestei autorități contractante, cunoscând faptul că în conținutul acestei cereri sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului. Caracterul fals al acestui înscris constă în aceea că în conținutul acestuia s-a menționat în mod nereal că podul din comuna Căteasca a suferit avarii importante în urma calamităților naturale din perioada aprilie - august 2005 și ca urmare a fost închis circulației, deși infrastructura podului era avariată anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundațiilor podul era inchis circulației”, arătau anchetatorii.
DNA preciza că înscrisul astfel falsificat a fost folosit și prezentat la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Locuințelor și la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud - Muntenia și, ca urmare, a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă în baza căruia au fost efectuate plăți din Programul PHARE în valoare de aproximativ 985.000 euro, echivalentul a peste 4,4 milioane lei, fonduri obținute pe nedrept, ce reprezintă paguba creată Ministerului Dezvoltării Regionale.
În cursul anului 2009, în urma licitației organizate de CJ Arges, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societății Zeus SA, în condițiile în care, inițial, câștigătoare a licitației fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu.
Lucrările de construcție au fost executate de SC Zeus și Dracones Construct Grup SRL Pitești, cea din urmă avându-l ca asociat pe ginerele președintelui CJ Argeș.
”Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcția lucrării era SC Setro Metal Group SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea de o rudă apropiată a președintelui CJ Argeș. Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziție complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, CJ Argeș a atribuit aceleiași firme, SC Zeus, un contract în valoare de aproape 5 milioane lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la același pod care în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010”, arătau anchetatorii.
În cursul anului 2009, Constantin Nicolescu a primit cu titlu de mită de la Grigore Dobre, acționar majoritar și administrator al SC Zeus, un spațiu comercial situat în municipiul Pitești, în suprafață de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei.
”Pentru a disimula infracțiunea de corupție, la data de 23 martie 2009, la un Birou de Notariat Public a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare. Atât în cursul procedurii de licitație publică, dar și în faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe înscrisuri (dispoziții de șantier, referate de necesitate, procese verbale etc)”, mai precizau anchetatorii.
Prin activitatile descrise, s-a stabilit că a fost creat un prejudiciu în sumă de aproape 985.000 euro în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale, reprezentând fonduri europene obținute pe nedrept prin prezentare de documente false și un prejudiciu de aproape 9,5 milioane lei în dauna autorității contractante - CJ Argeș, care se constituie în avantaj patrimonial necuvenit în favoarea SC Zeus SA Pitești.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea