Zece ani de procese, fără niciun rezultat, pentru o moștenire de câteva sute de hectare!

# Adina Florea: ”Vor să se folosească de instrumentul numit «justiție» pentru a-mi da o hotărâre de respingere.”
După 27 de ani trecuți de la Revoluție, iată, problema repunerii în drepturi a celor abuzați de regimul comunist este departe de a se fi încheiat. În unele cazuri nu s-a putut. În multe însă, poate în cele mai multe, nu s-a vrut. În anumite cazuri, nu se vrea nici acum. Probabil, cazul de mai jos, se încadrează, cu brio, la ultima categorie.
Adina Florea locuiește în București. Și, de 15 ani, regulat, vine, cum poate, la Pitești, uneori și de câteva ori pe lună, pentru a fi de față la procesele deschise, pe fond funciar.

De nevoie, pentru a putea recupera averea confiscată a familiei. Drumuri, cheltuieli, zile risipite, avocați – unii mai buni, alții extreme de slab pregătiți – toate acestea, alături de supărarea că nu reușește, supă zeci de ani de efort să termine odată cu toate astea, au contribuit la șubrezirea sănătății fiicei de argeșeni. Ce are aceasta de recuperat? 50 de hectare de teren la Micești și 200 de hectare de pădure. Și asta în condițiile în care, de la depunerea cererilor de retrocedare, în urmă cu peste 20 de ani, s-au dat - și se dau și acum – mii de hectare de terenuri și păduri, în zone care de care mai atractive. Nu și Adinei Florea, care nu a făcut parte din niciun sistem cu două viteze, ca să facem o trimitere la nou gândita strategie a UE. Adina Florea încă speră în dreptate, însă puterile și posibilitățile i-au scăzut considerabil de-a lungul anilor.
Adina Florea: ”Am un om înțelept, din comună, care mi-a spus: «Doamnă, așteaptă să muriți Dumneavoastră.» Și are, pe undeva, dreptate. Câți ani o să trăiesc, o sută?! Cât credeți că mă voi mai putea lupta să recuperez ce au confiscate comuniștii familiei mele?...”

Dosar casat și trimis spre rejudecare, după zece ani de procese

Pare incredibil, însă este adevărat. După zece ani de procese, după ce două instanțe au ținut dosarul timp de zece ani, judecătorii Tribunalului Argeș au decis... să îl caseze și să îl trimită înapoi, la Judecătorie. Mai mult, aici s-a decis, la ultimul termen, efectuarea unei expertize de specialitate care să lămurească anumite chestii. Cum ar fi ” să verifice şi să precizeze parcursul reconstituirii dreptului de proprietate”. Adică, hai înapoi în anii 90, să vedem cum mai stau lucrurile.
Adina Florea: ”Au propus expertului să identifice vechiul amplasament, despre care, însă, se știe că a fost expropriat, că au fost alte persoane puse în posesie. Este de râsul curcilor. Comisia Locală Micești a propus niște aberații. Vor să se folosească de instrumentul numit «justiție» pentru a-mi da o hotărâre de respingere. Nu am solicitat vechiul amplasament, sunt conștientă  că nu mai pot solicita puenre în posesie pe vechiul amplasament. Ce vor, atunci, să demonstreze?”
Iată, mai exact, ce s-a solicitat de către instanță expertului, la ultimul termen al procesului demarat în anul 2006:
”În temeiul disp. art., 331 alin.1 Cod proc. civ. procedează la desemnarea expertului prin tragere la sorţi. Desemnează expert topo prin tragere la sorţi, pe d-nul expert Vlăsceanu Cornel. Stabileşte onorariu provizoriu 800 lei în sarcina părţilor, respectiv 500 lei petenta şi 300 lei C.L.F.F. Miceşti. Pune în vedere reclamantei prin apărător să depună la dosar dovada achitării onorariului provizoriu în termen de 5 zile sub sancţiunea decăderii. Se emite adresă către expert să aibă în vedere următoarele obiective:
1. identificarea şi transpunerea în schiţă şi vecinătăţi a terenului în suprafaţă de 50 ha, potrivit sentinţei civile nr.3533/15.07.2004 a Judecătoriei Piteşti, potrivit actelor primare de proprietate;
2. stabilirea categoriei de folosinţă a terenului menţionat la pct.1;
3. stabilirea de către expert pe baza analizei tuturor actelor dosarului precum şi a actelor deţinute de Comisia Locală de Fond Funciar Miceşti, dacă terenul solicitat de către petentă a regimului juridic al terenului, la data intrării în vigoare a Legii nr.18/1991, respectiv dacă acesta se mai afla în proprietatea Statutului şi la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar Miceşti;
4. stabilirea de către expert pe baza analizei tuturor actelor dosarului precum şi a actelor deţinute de Comisia Locală de Fond Funciar Miceşti, dacă terenul solicitat de către petentă a făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate către terţe persoane în baza Legii nr.18/1991 şi a Legii nr.1/2000, iar în caz afirmativ să se identifice aceste persoane , să fie individualizate suprafeţele de care acestea au beneficiat şi să se precizeze actele de reconstituire emise acestora, iar în cazul identificării unei suprafeţe rămasă liberă să fie individualizată şi transpusă în schiţă cu vecinătăţi;
5. stabilirea de către expert pe baza analizei tuturor actelor dosarului precum şi a actelor deţinute de Comisia Locală de Fond Funciar Miceşti, dacă la nivelul Primăriei Miceşti, mai există terenuri, ce fac parte din rezerva acesteia, care ar putea face obiectul punerii în posesie în favoarea petentei Florea Adina Mihaela.
6.  să identifice şi să transpună în schiţă suprafaţa de 50 ha teren agricol care a aparţinut lui Gică Stefănescu în conformitate cu înscrisurile aflate la dosar.
7. să verifice şi să precizeze parcursul reconstituirii dreptului de proprietate.
8. expertul să verifice şi să precizeze cine avea trecute în rolul agricol aceste terenuri la data colectivizării.
9. să verifice şi să precizeze care era regimul juridic al acestor terenuri la data de 01.01.1990 precum şi care este regimul juridic al acestor terenuri la data actuală.
Se vor emite adresă către domnul expert Vlăsceanu Cornel în vederea efectuării lucrării conform obiectivelor stabilite, numai după depunerea dovezilor de achitare integrală a onorariului. Se va emite adresă la Biroul local de expertize judiciare, tehnice şi contabile, de pe lângă Tribunalul Argeş, prin care se aduce la cunoştinţă numirea expertului Vlăsceanu Cornel. Amână judecata cauzei şi acordă termen la data de 27.04.2017, C4/2 civil, sala 1, ora 12.30”
Adina Florea: ”Ultima hotărâre care obliga Comisia Locală să fiu pusă în posesie a fost casată și trimisă spre rejudecare de către Tribunalul Argeș tocmai pentru lipsa unei expertize. Iată, vine acum și expertiza. Ce se va demonstra cu expertiza aceasta? Că nu există teren, fizic, spre a fi pusă în posesie?... Suprafața  pe care o solicit a fost recunoscută de toate instituțiile cu atribuții în domeniu: Comisie Locală de Fond Funciar, Comisie Județeană de Fond Funciar, A.D.S. … Marea problemă este cea a acestei expertize, care are niște obiective fantomă, acceptate de judecător în lipsa mea… Eu am hotărâre judecătorească unde se face vorbire și de terenul  de 50 de hectare, dar și de procesul verbal de delimitare al acestuia. Proces verbal întocmit de ADS din inventarul statului de la acel moment. În Hotărârea 3533 scrie că există acest proces, la fila nu știu care. Despre ce vorbim, atunci?  Din simplu și clar, interesele obscure fac ca totul să devină de neînțeles.”
Câți ani vor mai trebui să treacă pentru a se face lumină. Sau, într-o variantă mai pesimistă, se va mai face vreodată lumină?
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea