Constantin Nicolescu - eliberat condiționat

# În mod paradoxal, eliberarea i-ar putea aduce mulți ani de pușcărie în plus # Luni, 29 mai, s-a judecat, la Tribunalul Argeș, cererea de eliberare condiționată a fostului președinte al Consiliului Județean Argeș.

Săptămână de foc pentru fostul președinte al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu. Acesta a avut, luni, 29 mai, la Tribunalul Argeș, termen pentru judecarea cererii de eliberare condiționată din Penitenciarul Colibași. Cererea sa, avizată pozitiv de conducerea închisorii, a fost respinsă, pe data de 19 aprilie, de instanța Judecătoriei Pitești. Avocații săi au atacat decizia la Tribunalul Argeș, care a decis eliberarea condiționată.

"Admite contestaţia declarată de condamnatul Nicolescu Constantin împotriva sentinţei penale nr. 763 din data de 19.04.2017 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 6901/280/2017. Desfiinţează în parte sentinţa, iar pe fond admite propunerea şi dispune liberarea condiţionată a contestatorului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 675 din data de 05.02.2015 emis de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală (...). Definitivă", se arată în hotărârea postată pe portalul instanţelor de judecată.

 

Pe data de 12 aprilie 2017,  fostul șef al PSD dar și al județului Argeș, a primit aviz favorabil de la Comisia de eliberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni, iar dosarul său a ajuns pe rolul Judecătoriei Pitești.  Pe 19 aprilie, la termenul stabilit de instanță, decizia judecătorului a fost una total nefavorabilă. Președintele completului  penal a decis că nu este încă momentul ca fostul șef al CJ Argeș să părăsească regimul de detenție și - mai mult decât atât - a stabilit că acesta mai poate cere eliberarea condiționată abia peste 6 luni, termenul maxim prevăzut de lege pentru reiterarea cererii.  Constantin Nicolescu se află în spatele gratiilor de doi ani și trei luni, fiind condamnat de Curtea de Apel București la 7 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție în procesul cunoscut sub titulatura „Dosarul școlilor”. Acesta a fost acuzat că a accesat în mod fraudulos fonduri Phare pentru construcția și reabilitarea unor unități de învățământ afectate de inundații.
Iată cum sună hotărârea instanței Judecătoriei Pitești:
19.04.2017  Hotărâre - nr. 763/2017
Respinge cererea de liberare formulată pentru petentul condamnat Nicolescu Constantin. În baza art. 587 alin.2 C.p.p. fixează termen de reiterare a cererii la data de 19.10.2017. În baza art. 275 alin.3 C. pr.pen. cheltuileile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, urmând ca onorariul avocatului din oficiu în cuantum de 100 lei să fie avansat din fondurile Ministerului Justiției, conform disp. art. 275 alin.6 C.p.p. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică de la 19.04.2017.

 

Avocatul lui Nicolescu a obținut și urgentarea redactării hotărârii, dar și decalarea termenului pentru judecarea la Tribunal

Avocatul Nicolae Trăistaru a reușit să obțină două victorii consecutive, ambele în favoarea clientului său. În primul rând, a reușit să urgenteze la maxim redactarea hotărârii prin care s-a respins, la Judecătoria Pitești, cererea inițială de eliberare condiționată. Prin introducerea succesivă, la numai câteva zile distanță, a mai multor cereri în redactare hotărâre. Între timp, a contestat hotărârea însăși, obținând astfel, într-un termen uluitor de scurt, posibilitatea să răstoarne rezultatul inițial. Așadar, la mai puțin de o lună și jumătate de la hotărârea dată de judecătorii primei instanțe, Constantin Nicolescu se va afla în fața instanței superioare, cea a Tribunalului Argeș, a cărei decizie va fi definitivă. Și, probabil, favorabilă acestuia.

În mod paradoxal, eliberarea i-ar putea aduce mulți ani de pușcărie în plus

Culmea, eliberarea înainte de termen la care are tot dreptul fostul șef al CJ Argeș ar putea să îi aducă, acestuia, ani în plus de închisoare. Pentru că, dacă sentința definitivă în deosarul ”Podul Căteasca”, în care acesta a fost condamnat la peste 8 ani de detenție, l-ar găsi închis, Nicolescu ar trebui să execute numai un spor de pedeapsă. O treime din 8,5 ani înseamnă mai puțin de trei ani. Ținâne cont de vârstă și de buna purtare, detenția efectivă ar putea scădea chiar și sub un an. Dacă însă condamnarea îl va găsi în libertate, eliberarea cu pricina ar însemna, de fapt, pușcărie în plus.
A.S.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea