Gheorghe Badea şi Sorin Ilfoveanu au inaugurat cel mai mare proiect cultural-artistic privat din Argeş

Săptămâna trecută, 25 mai, pe amplasamentul vechii clădiri a Băii Comunale din Piteşti, şi-a deschis porţile cel mai important edificiu din spaţiul cultural al judeţului Argeş,în prezenţa a peste 300 de personalităţi. Galeriile de artă Ilfoveanu reprezintă rezultatul unei prietenii foarte vechi între managerul Grupului Industrial Componente, Gheorghe Badea, şi artistul Sorin Ilfoveanu. Este cel mai modern şi mai ambiţios parteneriat de succes din domeniul artelor, având la bază experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic şi societatea civilă.  În spaţiul amenajat la cele mai înalte standarde, consumatorii de cultură ai judeţului vor avea şansa de a vizualiza opere de artă, expoziţii temporare, picturi ale lui Sorin Ilfoveanu şi ale soţiei sale, Ana-Ruxandra. De asemenea, în interiorul Galeriilor Ilfoveanu, vizitatorii vor putea păşi şi în lumea cărţilor, având la dispoziţie la parterul clădirii o frumoasă librărie ce are în spatele său mii de titluri de cărţi dintr-o varietate de domenii şi chiar se vor putea bucura de acestea la o ceaşcă de cafea sau ceai în cafeneaua amenajată.

Maestrul Sorin Ilfoveanu a vrut să îşi doneze o parte din lucrări oraşului său de suflet

Având la bază o strânsă legătură de prietenie între cele două familii de peste câţiva zeci de ani, omul de afaceri Gheorghe Badea a declarat, cu prilejul acestei inaugurări, cum a luat naştere acest proiect unic pentru judeţul Argeş, care va concura cu marile muzee şi galerii de artă atât din ţară cât şi din străinătate: „În primul rând, totul se datorează maestrului Sorin Ilfoveanu, pe care îl felicit. Această poveste a început cu zeci de ani în urmă; acum 17-18 ani, maestrul s-a confesat la un pahar de vorbă, că ar dori să își doneze o parte din opera sa orașului pe care l-a îndrăgit. Am luat o parte din acea sămânță aruncată de dânsul, iar, la 3-4 ani, tot reapărea. Ne întrebam cum se va materializa și, tot frământând, am  ajuns la hotărârea (...) să se nască Fundația Ilfoveanu. Imediat am trecut la Galeria de Artă, împreună cu cele două familii s-a creat acest obiectiv”, a declarat Gheorghe Badea.

Inaugurarea fundaţiei ce îi poartă numele a reprezentat apogeul carierei pictorului Ilfoveanu

Exact la momentul tăierii panglicii de inaugurare, artistul Sorin Ilfoveanu a avut parte de un moment plin de emoţie atunci când i-a dedicat cel mai important şi considerabil eveniment al carierei sale, bunului său prieten, Gheorghe Badea: „Bunul meu prieten mi-a creat în această seară unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei mele artistice”.
La această manifestare au fost prezente mai multe personalităţi din spaţiul public şi privat al judeţului, şi nu numai. Astfel, s-au putut face remarcaţi: consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, preşedintele Uniunii Artisticilor  Plastici din România, Petru Lucaci, criticul de artă Aurelia Mocanu, chestorii Nicolae Berechet, Petre Ioniţescu şi şeful IPJ Argeş, Ionel Ispir.

Au fost prezenţi la eveniment şi reprezentaţi ai mediului politic din judeţ, fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, alături de soţia acestuia, au mai fost,de asemenea, prezenţi şi veterani de război, precum şi artişti plastici recunoscuţi naţional şi internaţional. Sorin Ilfoveanu, născut în anul 1946 la Câmpulung Muscel, este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, cu o reputată activitate de profesor și rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Elev al maestrului Corneliu Baba, Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desen și pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja iconice, cu surse vizuale bizantine și un subtil orizont stilistic primitiv. Are lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer și laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011. Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă  din 2011, cu două expoziții personale (Desene 2008 – 2011 în 2011 și Alb în 2013) și șase participări în expoziții de grup.Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Rădeşti.
Antoniu Neguţ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea