Canalizarea de 5 milioane de euro de la Bălilești angrenează lupte subterane serioase

Licitație uriașă, cu bani mulți și interese pe măsură, la Bălilești. Contractul, postat pe portalul electronic de achiziții, poartă  denumirea  următoare: Servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferente proiectului „Înfiintare sistem centralizat de canalizare în comuna Bălilești, județul Argeș și extindere rețea de alimentare cu apă în comuna Bălilești, județul Argeș”

Fiecare constructor a blocat 2 miliarde lei vechi numai pentru garanția de participare. S-au cerut aproape 300 de clarificări

Garanția de participare este de: 210.055 lei. Termenul de valabilitate este de 120 zile de la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor. Pentru proiectele tehnice depuse, autoritatea contractantă a cerut de la ofertanţi 294 de clarificări, ceea ce, pentru mulți, a dus cu gândul la alte aspecte. Adică, mai pe românește, ori caietul de sarcini a fost prost întocmit, ofertanții având parte de situații și cerințe confuze, ori, mai rău, se întâlnește situația în care nu ai macara de culoare verde și șapcă albastră, motiv pentru care ești descalificat. Însă, culmea, poate că unul din constructorii înscriși le are pe amândouă…
La licitaţia lansată pe data de 15 februarie s-au înscris, iniţial, nouă asocieri. Licitaţia are criteriul de atribuire preţul cel mai mic, însă ofertele financiare vor fi analizate doar la cei care trec de prima fază, și anume cae a evaluării tehnice. Unul dintre cei înscrişi a pierdut însă încă din prima fază. Asocierea condusă de SC Iulia Boss SRL, din Maramureş, nu s-a calificat, deoarece a venit cu o semnătură electronică expirată. Au mai rămas în cursă asocierile care au următorii lideri: Acvafor Proiect, Coniz Romarg, Euskadi, Fluid Development, Hidroconstrucţia, Valah Construct Group, Iridex, Ludwig Pffeiffer Hoch.

Se vorbește de o firmă favorizată de un oficial al primăriei Bălilești. Primarul comunei: ”Eu nici nu știu cine este înscris…”

Prin târg circulă vorba că unul dintre edilii din Băiculești are o preferință ascunsă pentru unul dintre participanții la mega-licitația pentru canalizare și apă. Concret, ar fi vorba de o firmă de la una dintre asocieri, care a primit, recent, o lucrare – atribuită direct, tocmai aici, la Bălilești. Se mai vorbește, deasemenea, că pentru a-i fi lăsat locul liber acestei firme, oficialul a invocat numele actualului președinte al CJ, Dan Manu. Care a auzit și l-a chemat urgent pe primar la biroul oval pentru a-l beșteli sănătos. Nimeni nu a putut să ne confirme informația, însă, de obicei, nici fum nu iese fără foc…
Pe data de 22 mai, comisia de la primărie, supervizată de către doi reprezentanţi ANAF, trebuia să analizeze documentaţiile tehnice, următoarea etapă fiind depunerea ofertelor financiare. Nu s-a întâmplat asta, nu se știe din ce motive.
Constructor, unul dintre participanții la licitație: ”Nu știu ce să spun. Din câte cunosc, unul dintre concurenți a mai avut lucrări în comună, venind pe filiera unui oficial de aici. Nu știu, însă așa se aude. Sperăm, cu toții, că nu va fi influențat procesul de calificare și atribuire pe baza unor criterii obscure… ”
Noul primar, Cătălin-Victor Turturică, şi-a propus să realizeze reţeaua de canalizare şi să extindă mica reţea de apă, care deserveşte doar un sat.
# De ce s-a întârziat cu prima etapă, față de termenul alocat pe portalul electronic?
Primar Victor Turturică: Mai este puțin, mai avem un termen la comisie (de licitație, n.r.), pe 6 și unul pe 12 (iunie, n.r.)
# Dintre cei înscriși la procedură, cine a mai avut lucrări în localitate?
Primar: Nu pot să știu eu, nici nu pot să știu, că e treaba comisiei. Știu doar că trebuie să se termine odată, ca să putem să trecem la treabă.
# Cu banii cum stați?
Primar: Banii o să vină pe Ordonanța 28, avem solicitare de finanțare. Pentru cheltuielile de început avem bani prevăzuți: Avem posibilitatea, prin Ministerul Finanțelor, să facem și credit. Pentru că există și cheltuieli neeligibile, pentru care ori fac credit, ori solicit la Consiliul Județean. Noi trebuie să mergem la treabă, înainte… Dacă am plecat pe apă și canalizare, atunci trebuie să le bag, să rezolv…


Așadar, mai este puțin până când, parțial cel puțin, vor începe să se limpezească apele. Presa este cu ochii pe licitație, constructorii - și mai și. În plus, se vorbește prin târg, tot mai des, că și alte instituții sunt cu ochii ațințiți asupra sacului cu bani - și mai ales asupra modului în care vor fi dirijați aceștia de către Primăria Bălilești.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea