Salariile au crescut, dar criza de medici persistă în spitalele din Argeș

# Dr. Stoiculescu:  „Lipsa de doctori nu pleacă de la salarii, ci din atmosfera creată în jurul lor”
Deși, începând cu acest an, au crescut salariile cadrelor medicale, în cele mai mari unități spitalicești din Pitești, Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie, continuă să persiste criza de medici. Cum salariul nu mai e principala problemă, în prezent, se consideră că lipsa acută de medici este cauzată în principal de lipsurile de la muncă și de presiunea mare pusă asupra acestora.

Deficit mare de doctori la Oncologie, Neurochirurgie și UPU

La Spitalul Județean, conform directorului medical dr. Adrian Stoiculescu, există un deficit mare de doctori, iar dacă ne referim la numărul maxim de doctori prevăzuți în organigrama spitalului, nu există secție care să acopere acest număr. Chiar dacă la toate secțiile s-au scos posturi la concurs, medicii evită să se înscrie la examene. Cele mai mari probleme se găsesc la Oncologie, acolo unde există un deficit de trei medici. În prezent, la Oncologie își desfășoară activitatea doar doi medici, după ce unul dintre doctorii încadrați a suferit o intervenție medicală și este în concediu medical, iar un alt doctor și-a dat demisia încă din luna martie, preferând să profeseze la clinici private. Mai există deficit de medici pe secțiile: Boli Infecțioase Copii – două posturi; Neonatologie – patru posturi; Radiologie – trei posturi, Neurochirurgie – patru posturi, dar și la UPU – nouă posturi, ultima dată fiind scoase la concurs trei, dar fără să se prezinte vreun candidat, Epidemiologie - un epidemiolog și doi infecționiști. Și în privința posturilor de asistenți există deficit la Spitalul Județean Argeș: Cardiologie - șapte posturi, Neonatologie – nouă posturi, ATI – zece posturi, Ortopedie – șase posturi, Oncologie – cinci posturi, UPU – 13 posturi, Radiologie – patru posturi.

De la 1 iulie, medicii de la Angiograf vor lucra pe două ture

Din cauza numărului foarte mare de intervenții la care sunt solicitați cei doi medici care își desfășoară în prezent activitatea la Laboratorul de angiografie, medicul radiolog Horia Trăilă și dr. Elvis Boțu, a fost propus conducerii Spitalului Județean să se lucreze pe ture. Schimbarea va avea loc începând de la 1 iulie, cei doi urmând a fi ajutați, atunci când situația cere acest lucru, și de dr. Cătălin Ușurelu, deși acesta își desfășoară activitatea, în prezent, la Secția de Cardiologie, după ce s-a retras de la angiograf.

Directorul medical: „Nu e corect ca medicul să fie tratat ca ultimul nenorocit”

„Lipsa de doctori nu pleacă de la salarii, ci din atmosfera creată în jurul lor. Nu e corect să fie tratat ca ultimul nenorocit. Medicii încearcă să facă un act corect cu toate lipsurile din spital, de aceea și pleacă”, ne precizează directorul medical dr. Adrian Stoiculescu.

„La Spitalul de Pediatrie ne trebuie doi doctori la ATI ca să facem linie de gardă permanentă”

Situație asemănătoare se regăsește și la Spitalul de Pediatrie Pitești. Dar, spre deosebire de Spitalul Județean Argeș, la unitatea pentru copii se mai prezintă la examene și candidați. La Spitalul de Pediatrie, conform directoarei medicale Adina Enescu și a managerului Florin Gheorghe, există deficit de un doctor pediatru, trei posturi la Chirurgie, două posturi la ORL, un post la Oftalmologie și altul la Recuperare Neuromotorie, două posturi la ATI, respectiv un post la Laboratorul de analize medicale. De asemenea, există deficiență și la personalul sanitar superior - șase posturi, personalul sanitar mediu – 19 posturi, personalul superior auxiliar - șase posturi, TESA – trei posturi, muncitori – nouă posturi.
”Lipsa de doctori ne pune probleme la ATI. Noi avem acum doi medici care sunt angajații unității, la care se adaugă un alt medic care își desfășoară activitatea printr-un contract de prestări servicii. Ne mai trebuie alți doi medici pentru că noi vrem ca la ATI să facem linie de gardă permanentă. În prezent, noi putem să asigurăm continuitatea printr-o linie de gardă la domiciliu. Avem aprobat de la Ministerul Sănătății linie de gardă permanentă. Prin linie de gardă la domiciliu se înțelege că doctorul care răspunde în ziua respectivă, în caz în care vine o urgență,  va fi sunat de acasă și are un termen de 20 de minute să răspundă solicitării și să se prezinte la serviciu”, ne-a precizat directoarea Florina Gheorghe.
„La momentul acesta acoperim gărzile, peste tot unde avem linie de gardă. Pentru asta am avut nevoie de medici cu prestări de servicii. La Spitalul de Pediatrie Pitești nu se lucrează ore suplimentare”, a precizat pentru Atitudine în Argeș și directorul medical, Adina Enescu.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea