Trei generații de primari de la Lerești, prezenți la un singur proces

Săptămâna trecută a avut loc la Tribunalul Argeș un nou termen al procesului în care doi foşti primari ai comunei Lereşti, Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, au fost acuzați de procurorii DNA de săvârşirea de fapte de corupţie prin implicarea în depunerea cererilor de sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Alături de cei doi foști primari, Ion Năftănăilă, edilul comunei între 2004-2008, și Gheorghe Tongoiu, între 2008-2012, a fost prezent ca reprezentant al Primăriei Lerești, parte responsabilă civilmente în dosar, și actualul edil, Marian Toader.

Cu alte cuvinte, trei generații de primari au fost prezenți într-un singur proces. De această dată în dosar, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş a solicitat instanței să stabilească suma totală a dobânzilor și penalităților datorate de Primăria Lerești, ca parte responsabilă civilmente. Tribunalul Argeș a amânat pronunțarea în dosar pe această speță până pe 4 iulie.

Primăria Lerești - parte responsabilă civilmente cu 133.000 lei

Reamintim că față de fostul edil Gheorghe Tonghioiu, secretarul Primăriei Ileana Soceanu şi de Neculae Poşchină s-a decis încetarea procesului. La sfârșitul anului 2016, Ion Năftănăilă, fost primar la Lereşti, a primit două pedepse cu închisoarea, ajungându-se la un cumul de un an şi trei luni. Executarea a fost suspendată sub supraveghere, iar condamnatul a fost obligat şi la efectuarea a 60 de zile de muncă neremunerată la Primăria Câmpulung sau Lereşti. Un alt inculpat în dosar, Nicolae Fianu s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare, plus cele 60 de zile de muncă, iar Nicoleta Sarmiza Stoica, agent agricol la Primăria Lereşti, a primit un an şi nouă luni cu suspendare şi obligaţia celor două luni de muncă. Hotărârea Tribunalului a fost atacată cu apel, iar Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat pe 21 martie a.c. printr-o hotărâre definitivă în acest dosar. „Admite apelul declarat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎCCJ – DNA – S.T. PITEŞTI împotriva sentinţei penale nr.777 din data de 20 decembrie 2016, pronunţată de Tribunalul Argeş, secţia penală, în dosarul nr. 5425/109/2014*. Desfiinţează, în parte, sentinţa. Reduce sporul de pedeapsă aplicat inculpatului Năftănăilă Gh. Ion, de la 3 luni, la 2 luni şi 20 de zile. Reduce pedeapsa rezultantă principală aplicată inculpatului Năftănăilă Gh. Ion, de la 1 an şi 3 luni închisoare, la 1 an, 2 luni şi 20 de zile închisoare, urmare reducerii termenului de supraveghere.
Menţine, în rest, sentinţa. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpaţii: Stoica Nicoleta Sarmiza, şi Fianu Nicolae, împotriva aceleiaşi sentinţe”, se arată în hotărâre. Ion Năftănăilă, Nicoleta Stoica şi Nicolae Fianu, în solidar cu partea responsabilă civilmente Primăria comunei Lereşti, trebuie să plătească către APIA suma de 133.000 lei, la care se vor adăuga plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere calculate de la data săvârşirii infracţiunilor până la data efectuării plăţii integrale. 
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea