Foști specialiști ai DNA în control la Direcția Județeană de Sport Argeș

# Nu se știe ce caută, însă directorul Laurențiu Achimescu (foto) este, cu siguranță, vizat
De o săptămână, o echipă de control din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) scurmă prin actele Direcției Județene pentru Sport și Tineret Argeș (DJST). Aceștia au venit la Pitești cu o tematică bine stabilită, pe care, însă, nimeni nu a deslușit-o, mai ales că volumul de documente solicitat pentru control este enorm.
Interesant este și faptul că, dintre cei trei membri ai echipei de control, doi sunt foști specialiști ai DNA, pensionați și reîncadrați ulterior în actuala echipă. Așadar, cei veniți acum, spre deosebire de cei ce au mai controlat activitatea – pe alocuri extrem de dubioasă a direcției, vor ști exact ce și unde să caute, în baza experienței profesionale acumulate.

Control cu mascații, cu puțin timp în urmă, la Baza Sportivă din Exercițiu

Furturile potențiale pe care le practică angajații instituției au fost scoase la lumină, anterior, de controale venite de la aceeași autoritate centrală, MTS. Doar că, atât! Nu s-au luat măsuri drastice, directorul nu a fost destituit. Culmea tupeului, în urmă cu un an, în urma unei reclamații, s-au descoperit, la bazele sportive ale Direcției, cazate numeroase persoane fără a le fi fost întocmite acte legale. Cu o lejeritate ieșită din comun, responsabilii s-au oferit, generoși, să achite prejudiciul calculat, chiar în timpul controlului, pentru a evita alte neplăceri. Adică, mai pe românește, dacă suntem prinși, plătim, că nu vom fi prinși atât de des pe cât furăm noi.
Ei bine, în altă ordine de idei, și alte instituții ale statului, mai specializate, au luat la cunoștință că infrastructura Direcției este folosită în scopuri mai puțin legale. Drept pentru care, în urmă cu puține zile, Baza Sportivă din Exercițiu a fost călcată, dis de dimineață, de mascați. Aceștia au controlat documentele de cazare și masă ale celor găsiți în incintă, au ridicat și alte documente necesare, după care au dispărut la treaba lor. Cert este, însă, că fum fără foc nu iese. În curând, vom afla și despre ce a fost vorba.

Ce ar putea controla specialiștii ministerului

Neregulile din cadrul DJST sunt multe, greu de enumerat toate într-un spațiu jurnalistic determinat. Ar trebui o ediție specială numai pentru acestea. Iată, însă, numai câteva, și cam toate penale:
1. Situația voit neclară a cazărilor și meselor din locațiile gestionate de către DJST Argeș
Direcția dispune de o unitate cu regim hotelier, mare, pe strada Exercițiu. Dacă e mare, se poate și fura mult, ceea ce s-a și descoperit, indubitabil, la ultimul control efectuat de o comisie formată chiar din angajați interni. Aceștia au găsit, cu puține luni în urmă, muncitori cazați fără acte, documente lipsă pentru servirea mesei. Deasemenea, probabil pentru a masca amploarea evenimentului, nu li s-a descuiat un număr semnificativ de uși ale dormitoarelor, pe  motiv că... nu se găgsesc cheile. Adminsitratorul cuibului de nebunii a declarat, inocent, că actele de cazare se întocmesc ulterior, pentru că nu se cunoaște  exact numărul de muncitori care se cazează de la o zi la alta. Adică fix convenabil, cât să poți fura liniștit. NICĂIERI ÎN LUME NU SE ÎNTOCMESC ACTE DE CAZARE ULTERIOR CAZĂRII. Doar la DJST se poate.
Între timp, directorului adjunct al instituției i s-au retras toate atribuțiile de control, nu mai are voie să discute cu presa, nu mai are voie să organizeze conferințe de presă. Juristul s-a transferat.
2. Fosta bază sportivă din  Ștefănești, păzită doar în acte, de ani, de un paznic ce a recunoscut, și el, că nu mai trece pe acolo cu lunile
Amplasată superb, pe un vârf de deal din Ștefănești, fosta bază sportivă a Direcției (conacul Nolică Antonescu) este, în momentul de față, o ruină. Fostul conac, abandonat definitiv de șefii sportului argeșean, s-a degradat accelerat, mai ales că a fost lăsat liber, în voia aurolacilor, drogaților și a altor categorii de ”sportivi”. Cele câteva controale au evidențiat faptul că paznicul, deși plătit bine, cu spor de noapte, nu mai trece cu lunile pe acolo. Directorul general Achimescu a lăsat, însă, lucrurile neschimbate. Abuz, nelijență în serviciu, ce este asta? Poate știe controlul...
3. Taberele de tineret, aproape abandonate. Una retrocedată de un privat, păzită și acum, timp de ani, pe banii Direcției
Din cele trei tabere din județ, au mai rămas, în proprietate, două: cea din Nucșoara și cea din Corbeni. La Stoenești, culmea culmilor, exact opusul problemei de la Ștefănești: tabăra a fost retrocedată, în urma unui proces, de moștenitori. Doar că Direcția, deși a pierdut-o de câțiva ani buni, încă o păzește... Cum se justifică salariul acelui paznic?
Bazele încă funcționale, Corbeni și Nucșoara, se supun, și ele, aceleiași gestiuni frauduloase privind cazările și masa, gestiune evidențiată, în zadar, de controalele anterioare dispuse de minister. Poate acum...
Multe puncte rămân, cert, nescrise. Situația premierilor, pontajul salariaților, performanțele manageriale. Așteptăm, cu mult interes, concluziile noului raport. Sperăm să nu fie, ca și până acum, ”noul raport în zadar”. A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea