Neurochirurgul George Mihalache s-a reîntors la Spitalul Județean Argeș

# Dr. Mihalache ne-a prezentat modul de funcționare a sistemului național de sănătate britanic # În sistemul medical din Marea Britanie, unul din trei doctori este de altă naționalitate # În spitalul din Anglia în care a lucrat erau doisprezece neurochirurgi specialiști, în schimb, la Spitalul Județean Argeș, în perioada în care a lipsit, doar unul - dr.univ. Mihai Popescu, șeful secției
Medicul George Mihalache, de la Neurochirurgia Spitalului Județean Argeș, a plecat, la începutul acestui an, în Anglia pentru a profesa la spitalul Hull and East Yorkshire NHS Trust, având un contract de muncă pe o perioadă de șase luni. În data de 3 iulie, neurochirurgul Mihalache s-a reîntors la Spitalul Județean Argeș, fiind așteptat cu brațele deschise de către colegii săi.

Neurochirurgul Mihalache nu este la prima experiență ca medic în străinătate. Acesta a mai profesat în Franța ca medic la un spital din Paris, timp de doi ani, între 2001-2003, în Elveția la un spital din Berna, timp de un an, între 2005-2006, și o altă experiență în Marea Britanie, timp de doi ani, între 2004-2005. Am stat de vorbă cu doctorul Mihalache la Spitalul Județean Argeș, acesta având încă din prima zi de muncă numeroși pacienți. Neurochirurgul ne-a povestit experiența avută în sistemul medical britanic și, totodată, ne-a impresionat cu modul său de gândire: ferm și obiectiv.

„Am ales să nu mai extind contractul și să revin în țară. Factorul decisiv a fost familia”

O întrebare ne-a fost pe buze încă de la începutul discuției, de ce s-a reîntors la Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Argeș, în contextul în care tot mai mulți doctori români aleg să lase în urmă România pentru a face medicină în Occident? „Am ales să nu mai extind contractul și să revin în țară. E o decizie pur și simplu legată de familie. Profesional, nu e rău în Marea Britanie. Comparativ cu România, sunt clar deasupra, dar într-un final contează totalitatea lucrurilor. Nu e vorba doar despre ce faci la serviciu. Familia a contat pentru mine ca factor decisiv ca să mă întorc”, ne povestește neurochirurgul. Plecarea medicilor români din țară este o problemă din ce în ce mai acută. Doar la unitatea Hull and East Yorkshire NHS Trust lucrau trei doctori români, inclusiv argeșeanul George Mihalache, oameni veniți să facă treabă la nivelul medicinei din Marea Britanie.

„În Anglia sunt zile de operat, zile de ședințe, totul pus în ordine, știam cu opt săptămâni înainte ce urmează să fac”

Despre medicina din Marea Britanie, numai de bine: „Nu e prima mea experiență în Anglia. Din punctul meu de vedere, medicina în U.K. este una din cele mai dotate, de asta am ales să merg acolo, plus că libertatea pe care o ai în decizie este mai mare decât în alte state europene; bineînțeles că există și răspundere, dar ți se dă libertatea să iei decizia pe care o dorești. La acest spital din Anglia am întâlnit colectivul cel mai prietenos cu care am lucrat din toate experiențele mele în străinătate. Am avut suport foarte bun din partea lor, ca și colegi și ca lideri de echipă. Iar în privința activității medicale, ea e foarte organizată. Zile de operat, zile de ședințe, totul pus în ordine, știam cu opt săptămâni înainte ce urmează să fac. Nimic nu e la voia întâmplării”, spune doctorul Mihalache. Un alt beneficiu al sistemului medical britanic este organizarea computerizată: „Tot ce înseamnă lucruri de organizare sunt computerizate ca să fie accesibile și să poți demonstra ceea ce s-a întâmplat, inclusiv consultația, operația, cât a stat un pacient, unde a stat, ce i s-a administrat, totul e înregistrat. E sistem informatizat cap-coadă. Totul e în computer. Pacientul vine și doar spune cine este și atunci îi găsesc toată fișa înregistrată indiferent de unde vine, pentru că e un sistem național”.

„Spitalul la care am lucrat rulează jumătate de miliard de lire sterline pe an”

Un lucru foarte interesant pe care ni l-a mărturisit doctorul legat de activitatea spitalelor din Marea Britanie este rulajul mare de bani care circulă în sistemul medical: „Din păcate nu știu care e rulajul de bani pe care îl are Spitalul Județean pe an, dar spitalul din Anglia unde am lucrat rulează jumătate de miliard de lire sterline pe an. Asta incluzând toate costurile care sunt pe anul respectiv, din care mi s-a spus că jumătate din bani merg pe medicamente. Include și cercetare și noi protocoale care se încearcă introduse, includ salariile, costurile de materiale, echipamente care se cumpără, investiții etc”.
Și politica are un rol important în sistemul de sănătate britanic: „În Anglia, în momentul în care s-a discutat despre sistemul de sănătate britanic, care are un sistem de spitalizare gratuit pentru toată lumea, la fel cum e la noi, s-a pus accent pe trei factori importanți. Primul, considerat cel mai important, a fost personalul, să ai medici și asistente. Al doilea banii, ca să furnizezi medicamente, instrumente cu care să faci treaba. Al treilea a fost decizia politică, adică în spatele sistemului de sănătate trebuie să fie un sistem legislativ și unul politic format din politiceni care să susțină sistemul de sănătate. Că degeaba ai doctori dacă nu ai infuzie de bani și suport legislativ de la politicienii din spate”, spune doctorul. Îl întrebăm atunci: „Și în România?”. Îmi răspunde ferm: „Nu o să comentez!”.
Iar programul ca doctor în Marea Britanie este unul fix, cu posibilitatea de a face liste suplimentare: „Programul e relativ fix, între 8.00 -17.00 zilnic. Flexibilitatea vine din faptul de a face ceea ce ei numesc liste suplimentare. Inclusiv sâmbetele puteai să alegi să lucrezi și să operezi în beneficiul spitalului, dar și al tău, pentru că te plăteau extra. Acestea erau zile în plus, ei considerau că ajuți pacienții pentru că foloseai o zi în care, în mod normal, erai liber, dar pentru că o foloseai îți aducea un beneficiu în plus la salariu. Contractul este pe principiu de „x” ore. Ai 40 de ore pe săptămână, 8 ore pe zi, cinci zile, dar cu amendamentul că în cazul în care serviciul are nevoie, pot  fi situații de urgență, gen atacurile teroriste, te solicită în condițiile în care ești disponibil să te deplasezi la serviciu”.

„Pe durata în care am fost acolo nu au fost atacuri teroriste în orașul unde locuiam, dar au fost relativ aproape, în Manchester și alte două în Londra”

Nu a avut parte de pacienți răniți în urma atacurilor teroriste, dar au fost cazuri foarte apropiate de orașul în care locuia: „Nu au fost atacuri teroriste în oraș la mine, dar au fost relativ aproape, în Manchester și au mai fost două în Londra pe durata în care am fost acolo. Sunt suficienți doctori în zonele în care au fost acele atacuri, iar în general răniții au fost distribuiți în mai multe spitale, nu doar într-unul, și s-au acoperit. Personalul este numeros ca să accopere necesitățile”.

În spitalul în care a lucrat în Anglia erau doisprezece neurochirurgi specialiști, în schimb, la Spitalul Județean Argeș, doar unul

În această jumătate de an în care a fost plecat, Neurochirurgia Spitalului Județean Argeș a rămas cu un singur specialist, doctorul Mihai Popescu, șeful secției, în timp ce la un spital din Anglia sunt cel puțin 12 specialiști neurochirurgi: „În spitalul din Anglia am fost doisprezece neurochirurgi seniori, adică specialiști, și opt rezidenți, 20 de neurochirurgi în total. La Pitești sunt doi specialiști, cu mine inclus. E greu să rulezi un județ întreg într-un singur om. Într-adevăr, a fost doctorul Popescu pe perioada în care am fost eu plecat, noroc că au mai fost trei cadre de la București care au mai făcut gărzi și s-au completat. Asta e situația românească, iar dacă sistemul nu se reglează, din păcate, va fi din ce în ce mai des întâlnită problema de a nu mai găsi cadre medicale”. Iar în Anglia, din cele mărturisite de doctorul Mihalache, din doisprezece medici neurochirurgi, doar doi dintre ei erau englezi, existând o adevărată multinațională. „E o societate foarte tolerantă cu străinii pentru că îți dai seama că așa reușesc să aibă treburile făcute, datorită aportului de străini. În sistemul național de sănătate britanic, unul din trei doctori e străin”, ne mai spune medicul. Îl întrebăm pe dr. Mihalache cum sunt văzuți doctorii români în Anglia:  „Nu există medici români. În momentul în care cei care te-au intervievat consideră că ai destule cunoștințe să îți desfășori activitatea profesională fără să pui pacientul la risc, nu mai există român, grec. Erau doar comentarii între noi când doream să facem o glumă în colectiv. Nu-și permite nimeni să menționeze naționalitatea ca factor discriminatoriu pentru că este foarte aspru sancționată discriminarea de orice fel”.

„Dacă primești un cadou care capătă o anumită valoare bănească peste o anumită limită, acesta trebuie declarat. Nu e considerat șpagă”

O situație pe care doctorul Mihalache a dezbătut-o este și aceea privind mentalitatea pacienților români față de cei din Occident:
„Diferența este în faptul că sunt mult mai informați, vizavi de sistem, în sensul că la consultații primesc o scrisoare cu programare, dacă o ratezi și nu te-ai prezentat, vei fi reprogramat într-un moment în care există un loc disponibil, poate să fie peste câteva săptămâni, chiar luni… Plângeri există peste tot în lume. Plângerea este de fapt o diferență între așteptare și realitate, de aici apare. În momentul în care te aștepți la un sistem care este finanțat cum e cel din România, să ai echivalența serviciilor dintr-o altă țară europeană, gen Franța sau Anglia, nu ai cum. Parcă ai vrea să plătești pentru Trabant și să îți dea Ferrari în schimb”.
Neurochirurgul Mihalache a făcut referire și la constrângerile doctorilor din România și la situațiile în care aceștia sunt cercetați pentru luare de mită: „În Anglia, în momentul în care pacientul îți aduce un cadou, ce poate să fie sub formă de buchet de flori, cutie de bomboane, aceste cadouri sunt considerate total nesemnificative, nimeni nu le refuză în primul rând, pentru că sunt oferite cu drag. Dacă au fost sub formă de alt cadou care capătă o anumită valoare bănească peste o anumită limită, de exemplu îți aduce un tablou de valoare care vândut ar putea semnifica o anumită sumă de bani, atunci aceste cadouri trebuie declarate. Nu le consideră nimeni șpagă. Pur și simplu mergi și declari că ai primit cadou, iar pacientul respectiv semnează că așa a fost și asta e tot. Nu se pune nici un fel de constrângere!”.
În final, îl întrebăm, din nou, dacă pe viitor ar mai fi tentat să plece, de data aceasta cu familia, să profeseze în Occident: „Aș minți dacă aș spune că nu m-am gândit să îmi iau familia cu mine. Pe viitor nu știu dacă o să mai plec, o să vedem cum evoluează lucrurile în România. Fiecare dintre noi ar dori să facă ce poate acasă. Nu vrea nimeni să plece de-acasă de la el. Dar să sperăm că ne ajută și conducerea. În principal cu banii. Atunci când se investește în medicină, mă refer la aparatură, condiții de lucru, personal, atunci o să crească și calitatea”.

„În Anglia, salariul la nivelul de specialist este de 4.000 de lire pe lună. Gărzile pot să îți dubleze salariul”

Neurochirurgul George Mihalache: „Cred că principalul motiv al plecării doctorilor sunt condițiile de lucru, contrar a ceea ce se crede că sunt salariile. Când rulezi o secție cu jumătate din personal, dar toată lumea se așteaptă să facă 200%, după o perioadă de timp persoanele respective or să ajungă cu nervii întinși la maxim și predispuse la erori, din cauza oboselii, suprasolicitării, lipsurilor etc.  Banii nu sunt principala problemă, condițiile în care poți să îți desfășori activitatea sunt mult mai mult. Salariile sunt de mai multe ori mai mari în Anglia. Pot să spun că salariul la nivelul de specialist este în jur de 4.000 de lire pe lună, fără gărzi, fără suplimente. Gărzile pot să îți dubleze salariul”.
Material realizat de Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea