În Argeș, nu au fost amânate operațiile din cauza crizei de sânge

# Totuși, în perioada de vară a acestui an s-au înregistrat mai puțini donatori față de aceeași perioadă a anului trecut # Argeșenii sunt așteptați să doneze sânge

În această perioadă, la nivel național, reprezentanții Centrelor de Transfuzii vorbesc despre o criză de sânge provocată de perioada caniculară. Mai mult, există spitale din București care au amânat, din cauza crizei, unele operaţii programate.

Aproape 10.000 de persoane au dorit să doneze sânge în primele șapte luni

La nivelul județului Argeș nu există această criză de sânge, dar în perioada de vară, mai exact în lunile iunie-iulie, a scăzut numărul de donatori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu cel puțin 250 de persoane. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzii Pitești, precizează că la nivelul Argeșului nu au existat, în acest an, operații amânate din cauza lipsei de sânge. În primele șapte luni ale anului s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești – 9.912 persoane, mult mai mult față de aceeași perioadă din 2016 când s-au prezentat la donare de sânge 8.597 de persoane. În luna mai s-a înregistrat, în acest an, recordul de persoane care au venit să doneze sânge, mai exact 1883. Trebuie menționat că în luna mai au fost organizate și patru colete mobile, fapt ce a condus la o îmbunătățire semnificativă. Coletele mobile vor fi reluate în toamnă în diferite locații ce vor fi anunțate din timp.
„Suntem un județ cu o colectă bună de sânge. Am avut și peste 120 de donatori de sânge pe zi. După ce ne-am asigurat că Argeșul are rezervele de sânge, ce este în plus putem da în alt județ. Săptămânal vine o ambulanță de la Centru de Transfuzie Sanguină București și ia sângele pe care îl putem da noi pentru ei, după ce ne-am asigurat în Argeș. În săptămâna în curs am dat pentru centrul din București concentrat eritocitar – 72, plasmă – 50 și concentrat trombocitar – 30”, ne-a precizat Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești.

Ce trebuie să ştie donatorii

După cum spune dr. Monica Chiran: „donarea nu este un drept, e o acțiune minunată, dar trebuie respectate niște reguli”. De aceea, omul la donare trebuie să fie într-o bună stare de sănătate fizică și mentală, trebuie să fie odihnit. În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie. Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, să nu fi suferit în ultimele șase luni o intervenție chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. În plus, având în vedere canicula, trebuie să se prezinte până în ora 11.

Facilități obținute de argeșeni în urma donațiilor

Pe lânga fapta bună, aceea de a dona sânge, argeșenii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: bonuri de masă în valoare totală de peste 60 de lei şi analize gratuite. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea