După ce ne-am ”săturat” de schi la Molivișu, stațiune turistică gigant, cu 150 kilometri de pârtii, propusă de Guvern, în Munții Făgăraș

# ”Orașul olimpic” din munții Argeșului, un proiect gândit de pe vremea lui Ceaușescu # La fel a debutat și (aproape) defunctul proiect ”Molivișu”: asociere între statul român și câteva comune sărace
Ministerul Turismului vrea să construiască de la zero, cu finanțare națională, trei obiective turistice majore: un domeniu schiabil în Munții Făgăraș, un port de agrement la Sulina și un port turistic la Constanța.
Ministerul plănuiește, așadar, să finațeze construirea unui domeniu schiabil în Munții Făgăraș. Ideea este inclusă în MasterPlanul de turism. Executivul urmează să finanțeze în integralitate proiectul din fonduri publice, nu din fonduri europene, potrivit HotNews.
În ultima şedinţă de Guvern, MasterPlanul de turism din care face parte proiectul domeniului de schi, a fost aprobat. Potrivit hotărârii de Guvern, proiectul lansat este “de importanţă naţională”.
Ministrul turismului, Mircea Dobre, a declarat că planul de domeniu schiabil se va realiza în zona Bâlea-Capra. Proiectul este într-un stadiu incipient, urmând ca autorităţile locale să elaboreze documentaţia tehnico-economică.
Odată realizată, documentaţia tehnico-economică va fi transmisă Ministerului Turismului, urmând să emită avizele neesare. Documentaţia va fi elaborată în cel mai scurt timp, la solicitarea ministrului Mircea Dobre.
Domeniul va acoperi teritoriul a patru comune: Arefu (judetul Arges), Cicănești (judetul Arges), Albeștii de Argeș (judetul Arges) și Cârțișoara (Sibiu).
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat pentru Gândul că „ar fi 150 de kilometri de schi într-un singur loc, unde zăpada este peste 250 de zile naturală. Nu au mulţi în Europa. E un vis de-al meu personal. Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (…) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic, dar n-au fost bani, a fost cutremurul din `77”.
O problemă este accesul, pentru că Transfăgărăşanul este închis opt luni din an.
Dan Grecu preşedinte Asociaţia Turistică Transfăgărăşan: “Asta ar trebui să facem în primul rând, să deschidem Transfăgărăşanul, să arătăm şi iarnă turiştilor, ce înseamnă Transfăgărăşanul, avem 200 de zile de zăpadă, dar zăpada este undeva în munţi unde nimeni nu are acces, nimeni nu se poate bucura”.
În zonă, turismul ar exploda odată cu înfiinţarea domeniului schiabil.
Lucian Dumitra, preşedinte Asociaţia de dezvolatare Intercomunitară Monte Făgăraş-Bâlea-Capra: “La ora actuală, zona are o capacitate de 3000 de locuri. Am estimat noi în 8-9 ani de muncă pentru acest proiect, ar fi undeva la 40-50.000 de locuri de cazare în zona judeţului Sibiu, cuprinzând şi zona judeţului Argeş.”
Însă autorităţile nu se descurcă nici acum cu cei care doresc să vadă Transfăgărăşanul. Şoseaua e sufocată de maşini, tarabe şi mizerie.

La fel a debutat și (aproape) defunctul proiect ”Molivișu”: asociere între statul român și câteva comune sărace

Ideea, una frumoasă dealtfel, pare trasă la indigo după ideea clocită în laboratoarele PSD ale Consiliului Județean Argeș, numită, frumos, ”Molivișu”. Aici, reprezentantul statului, CJ Argeș, s-a asociat cu trei comune, pentru a face… nimic! De fapt, nu chiar nimic, pentru că s-a reușit performanța cheltuirii multor miliarde de lei, zeci de miliarde de lei, pentru acest nimic. Gândită inițial ca stațiune turistică ce va fi construită cu bani europeni nerambursabili, ideea s-a lovit atât de incompetența unora, cât și de improvizațiile cu caracter imobiliar ale altora. Colac peste pupăză, cele trei comune implicate s-au dovedit total incapabile să asigure finanțarea afacerii, drept pentru care din frumoasa stațiune a rămas o pârtie îndoielnică, la care se ajunge printr-un acces și mai îndoielnic. Singurele părți aproape finalizate ale proiectului ”Molivișu” sunt dosarele penale în care sunt cercetate mai multe nume sonore din mediul de afaceri sau administrativ ale județului. Privim acum, cu îndoiala de rigoare, către ”orașul olimpic” discutat mai sus. Prea frumos ca să fie adevărat, prea scump pentru săraca noastră țară bogată…
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea