Câteva zeci de argeșeni au participat la protestul persoanelor cu dizabilităţi în faţa Ministerului Muncii

# Flavian Crăciun, președintele unei unități protejate din Argeș „De la 1 septembrie sunt nevoit să-mi caut un nou loc de muncă” # „Parlamentarii PSD din Argeș, deși au fost contactați, nu au avut nicio reacție la solicitarea noastră”, mai precizează Flavian
Săptămâna trecută, au avut loc mai multe mișcări de protest la București, în fața Ministerului Muncii, la adresa unei iniţiative a Guvernului care le ia opţiunea companiilor de a cumpăra produse sau servicii de la asociații care angajează numai persoane cu handicap.  Câteva sute de persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi şi susţinători ai acestora au participat la protest, reclamând că, de la 1 septembrie, persoanele cu dizabilităţi din Unităţi Protejate Autorizate vor fi trimise în şomaj, ca urmare a adoptării OUG 60. Printre manifestanți s-au regăsit și mai mulți reprezentanți ai unor Unități Protejate din Argeș.

”Prin ordonanță mi se taie dreptul la muncă”

Printre aceștia s-a regăsit și Flavian Crăciun (foto), președintele Asociației ”Primii pași spre performanță”, un tânăr ţintuit într-un scaun cu rotile din cauza unei greşeli medicale în timpul unei operaţii la coloană. Paradoxal, după ce a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, Flavian a început să practice sportul și a devenit primul jucător român de tenis calificat la categoria Quad de către Federaţia Internaţională de Tenis. Acesta a combinat perfect munca într-o unitate protejată cu sportul, iar sfârșitul anului trecut l-a prins pe Flavian pe locul 59 în lume în clasamentul ITF. Acum, sportivul a participat la protest cu teama că va intra cu munca în șomaj de la 1 septembrie și că astfel nu va mai avea cum să-și finanțeze participarea la diverse turnee de tenis: ”Prin ordonanță mi se taie dreptul la muncă și nu îmi mai pot finanța viața sportivă”, a spus Flavian Crăciun, tânăr stabilit în Pitești de câțiva ani. 
”De la 1 septembrie sunt nevoit să-mi caut un nou loc de muncă. Persoanele cu dizabilității locomotorii, nevăzători, persoanele cu deficiențe de auz, dizabilități intelectuale, deficiențe somatice de lungă durată, care într-un fel sau altul prestează o activitate ce le aduce un venit, își vor pierde locurile de muncă, pentru că unitățile protejate autorizate, lipsite de aceste facilități economice, vor intra în faliment. Nu vor mai avea cui să vândă produsele muncii noastre”, a mai adăugat Flavian Crăciun, președintele Asociației ”Primii pași spre performanță”.

„Parlamentarii PSD din Argeș nu au avut nicio reacție la solicitarea noastră”

La începutul lunii august, Flavian a fost chiar președintele și inițiatorul turneului de tenis în scaun rulant - BRD Argeș Open Wheelchair Tennis, primul de acest gen din Argeș, contribuind la organizarea competiției prin asociația pe care o conduce. Până în prezent, tânărul a participat la mai multe turnee de tenis, a câștigat un turneu international la categoria sa și s-a clasat pe primele cinci locuri la alte competiții.
”Suntem șase jucători de tenis paralimpic de nivel mondial în România. Noi trebuie să ne întreținem mai mult singuri, pentru că sponsorii nu se înghesuie la paralimpici. Prin unitatea mea protejată reușeam să îmi finanțez și proiectele iar acum nu mai reușim să facem nimic. Eram autorizați pentru activități de vânzări-intermedieri produse de curățenie, de protecția muncii, papetărie și calculatoare. Acum, nu știu ce voi face… Pe 21 – 24 septembrie ar trebui să particip la un turneu în Spania. Cu ce bani?”, ne-a mai spus  Flavian Crăciun.
Sportivul ne-a mai precizat că a încercat să obțină și sprijinul parlamentarilor PSD din Argeș, dar aceștia nu au avut nicio reacție la solicitarea lui. „La protest au participat circa 25 de persoane cu dizabilități din județul nostru. Toți parlamentarii PSD Argeș au fost contactați de către asociația noastră. Le-am cerut acestora ajutorul și sprijinul în această ordonanță ca cele 2.000 de persoane cu dizabilități care lucrează în unități protejate să rămâne cu locurile de muncă. Parlamentarii PSD din Argeș nu au avut nicio reacție la solicitarea noastră. Va fi destul de greu să-mi găsesc un loc de muncă acum pentru că nu mai am libertatea de a face și sport. Dacă lucrez la un patron, lucrez 8 ore și nu mai pot face și sport pe lângă locul de muncă. E destul de greu să găsești un loc de muncă adaptat, în care să ai o rampă, să ai acces la o toaletă cum trebuie.

Modificările aduse de Ordonanța 60

În prezent, potrivit legii, o companie care are cel puţin 50 de angajaţi are obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Însă, dacă ea nu doreşte să angajeze astfel de persoane, poate opta în primul rând pentru a plăti lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap. Dacă nici această opţiune nu îi convine, poate opta pentru a achiziţiona produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, în suma echivalentă. Acum, însă, Guvernul va modifica legea, începând cu 1 septembrie, în sensul că va elimina opţiunea angajatorilor de a cumpăra produse sau servicii de la persoane cu handicap. Aşadar, angajatorii vor rămâne doar cu obligaţia de a angaja persoane cu handicap sau cu plata unei sume la buget. Astfel, prin ordonanţa menţionată, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unităţile Protejate şi a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Protestul persoanelor cu dizabilități a ajuns în atenția presei internaționale

Prestigioasa publicaţie britanică „Daily Mail” a publicat un articol vizavi de situația protestelor din țara noastră „Romania: Protest slams decree on jobs for disabled people” (România. Protestul ce se opune decretului privind locurile de muncă ale persoanelor cu dizabilități). Articolul a avut un impact foarte mare fiind preluat de site-uri din întreaga lume. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea