În meciul Băsescu – USL de la televizor, Opoziția crede că președintele a fost depășit

Principala temă de discuție a reprezentanților Uniunii Social Liberale din ultima săptămână a fost legată exclusiv de președintele Traian Băsescu. Mai precis de consultările pe care acesta le-a inițiat pe problemele legate de reorganizarea teritorială și de revizuirea Constituției, dar și de interviul acordat în emisiunea piteșteanului Robert Turcescu de la B1 TV, de la  mijlocul săptămânii trecute.

„Nu avem conducători capabili”

Deşi a recunoscut că se întâmplă foarte multe lucruri despre care ar trebui discutat, deputatul PSD Mircea Drăghici a vorbit mai mult despre consultările de la Cotroceni, unde a explicat de ce crede că liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu l-au surclasat pe preşedintele Traian Băsescu. Şi asta pentru că cei doi politicieni din Opoziţie şi-au impus propria agendă în discuţiile cu şeful statului, îndreptând consultările spre guvernul de tehnocraţi, alegeri anticipate şi crearea unui comitet de criză care să ajute la depăşirea situaţiei economice dificile în care se află ţara. Aspectele economice au fost subliniate şi de către colegul deputat Andrei Gerea, de la PNL, care spune că există semnale puternice că criza nu s-a încheiat, mai ales că inflaţia este în continuare la cote alarmante, iar angajările încă stagnează. Parlamentarul liberal l-a acuzat, în context, pe preşedinte, că are preocupări menite mai degrabă să-şi ajute propriul partid, aflat la guvernare, decât să rezolve situaţia cu adevărat gravă a economiei româneşti. Gerea a evocat, în acest sens, intenţia de regionalizare a României, despre care crede că riscă integritatea teritorială a ţării de dragul menţinerii la putere a actualului partid de guvernământ. Deputatul PNL a recunoscut însă că, deşi „situaţia degenerează” şi „nu avem conducători capabili”, Opoziţia încă nu are posibilitatea să profite de căderea evidentă a PDL şi să schimbe majoritatea parlamentară.

„Învrăjbitorul de serviciu”

O altă temă favorită a reprezentanţilor Uniunii Social Liberale a fost cea monarhică. Pentru Andrei Gerea, al cărui lider de partid, Crin Antonescu, şi-a admis de mai multe ori orientarea monarhistă, era de aşteptat să atace vehement declaraţiile lui Traian Băsescu din emisiunea de la B1 TV despre presupusa „trădare” a regelui Mihai la abdicarea acestuia, în 1947. Deputatul liberal a citat, în context, din scrisoarea preşedintelui PNL, calificându-l pe şeful statului ca fiind un „apatrid moral”. A surprins însă poziţia foarte dură a social-democratului Mircea Drăghici, care a vorbit despre preşedinte ca despre „învrăjbitorul de serviciu”, acuzându-l pe acesta că se lansează în simpatii legionare şi comuniste prin atacul deosebit de virulent la adresa regelui. Parlamentarul pesedist a evocat, în context, şi discursul de condamnare a comunismului pe care l-a susţinut acelaşi Traian Băsescu în urmă cu aproape 5 ani, atunci când preşedintele a incriminat inclusiv modul în care i-a fost impusă suveranului de atunci aceeaşi abdicare despre care acum susţine că a fost un act de trădare.
Adrian Vasiliu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea