Pacienţii pre şi post transplant - din nou la şcoală

Preocuparea Asociaţiei Transplantaţilor din România de a crea proiecte menite să le ofere stabilitate pacienţilor cronici şi un cadru  propice, aşa încât aceştia să înveţe să îşi gestioneze principalele probleme, să aibă posibilitatea de a comunica mult mai simplu cu specialiştii, să primească informaţii corecte şi de calitate, este una continuă.
În sprijinul pacienţilor şi a medicilor, ATR a gândit şi implementează de 4 ani „Şcoala de vară a pacienţilor cronici”.  În parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, timp de o săptămână, peste 100 de pacienţi cu transplant, dar şi cei aflaţi pe o listă de aşteptare sau simpli voluntari sunt din nou şcolari. Calificativele constau  în cunoştinţele pe care ei le-au dobândit de-a lungul cursurilor. Profesori le sunt medici, dar şi specialişti din alte domenii.

Şcoala de vară a debutat cu o conferinţă de presă, acolo unde au fost prezenţi invitaţi de seamă din domeniul medical şi insituţional. Nu a lipsit secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii,  dr. Cristian Grasu, însoţit de soţia acestuia, dr. Alice Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, dr. prof. Vasile Sârbu, dna medic-şef  la Casa  Judeţeana de Sănătate Constanţa, dr. Mihaela Vrânceanu.
„Noi, cei din comitetul director ATR, ne bucurăm că am realizat un astfel de proiect prin care să aducem informaţii noi, utile şi necesare formării conduitei pacienţilor cronici pe patologia noastră, iar prin interesul manifestat în cadrul dezbaterilor interactive cu medicii specialişti putem spune că ne-am îndeplinit scopul şi obiectivele acestui proiect. Dorinţa participanţilor este de a se continua  acest proiect chiar de a se desfăşura pe două etape pentru a putea informa cât mai mulţi colegi cu aspecte relevante despre particularităţile vieţii lor de pacienţi cronici”, transmite Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

 

Fotbal şi mişcare pentru pacienţi

Zilnic, cursanţii şi-au dat întâlnire în faţa Liceului Teoretic Callatis din Mangalia pentru a  putea participa la cele patru ateliere distincte de lucru oferite de specialiştii din domeniu.
„Spaţiul diferit de cabinetul medical, lectorul care se aşează în mijlocul cursanţilor, discuţiile libere cu participarea tuturor celor prezenţi, atmosfera prietenoasă şi nu în ultimul rând răspunsurile pe înţelesul oricui au fost elementele care au asigurat o comunicare fără bariere. Participanţii au avut astfel posibilitatea de a primi răspunsuri la întrebări şi lămuriri la probleme, dar în acelaşi timp au împărtăşit şi experienţe din viaţa de pacient cronic. Astfel, pacienţii şi lectorii au avut numai de câştigat. Singurul regret a fost timpul prea scurt”, transmite Amali Teodorescu, vicepreşedinte ATR. Pe lângă cursurile legate de nutriţie, psihologie, de temele medicale, pacienţii au fost invitaţi la mişcare. Cele mai utile exerciţii de kinetoterapie pentru recuperare, corectare şi chiar întreţinere a mobilităţii şi a capacităţilor fizice au fost prezentate şi practicate de către cursanţi. Şi după încălzirea  asistată de kinetoterapeut, domnii au preferat să facă un alt tip de mişcare. Aceştia au făcut spectacol cu mingea de fotbal: s-au organizat în două echipe şi au „încins” o partidă de fotbal extrem de apreciată în rândul doamnelor.

Seară culturală la Cercul Militar

O seară plină de surprize a avut loc în Mangalia la Cercul Militar. Ca toate activităţile de grup ale ATR, şi aceasta a început cu momente de reculegere dedicate unor persoane dragi (donatori şi colegi - pacienţi plecaţi la odihna veşnică). Au urmat lucruri speciale, surprize completate cu poezie şi voie bună.
În mijlocul acţiunii, încurajat de colegi a fost preşedintele ATR, dl Gheorghe Tache, cel care a primit mai multe telefoane  surpriză  şi importante din partea autorităţilor medicale şi ale administraţiei locale. Pentru munca depusă, seara s-a încheiat cu o supriză dulce, dedicată d-lui Gheorghe Tache, ca recunoştinţă pentru munca depusă în folosul pacienţilor reprezentaţi de ATR.
Fluxul informaţional, dialogul cu decidenţi pe segmentul de sănătate, clarificarea multor aspecte legate de viaţa unui pacient, relaţionarea şi crearea unei punţi de comunicare, toate s-au putut concretiza în cadrul acestei ediţii. Câştigători au fost participanţii. Aceştia s-au declarat extrem de mulţumiţi de proiectul „Şcoală de vară a pacienţilor cronici”, punctând de fiecare dată bagajul de cunoştințe acumulat dar şi necesitatea obţinerii unor astfel de informaţii.
La acestă ediţie a fost prezent şi tatăl unui băiat de 16 ani, care a salvat patru vieţi în urmă cu şapte ani. Dumitru Daniliuc din Petroşani a venit însoţit de fetiţa lui extrem de talentată, Edera, a cărei voce a stârnit admiraţia şi aprecierea celor care au ascultat-o. Organizatorii şi participanţii mulţumesc celor care au făcut posibililă, prin sprijin financiar şi de altă natură, această ediţie a Şcolii de vară a pacienţilor cronici : Astellas România, Roche România, Avitum, Centrul medical Neolife, farmaciile Transfarm -Sf Gheorghe şi Farmaplus -Horezu, THR Marea Neagră, Liceul Callatis Mangalia şi nu în ultimul rând Primăria Muncipiului Mangalia.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea