Prefectură contra Consiliul Judeţean

# Se pregătește bătălia referendumului. Chiar dacă se înmulțesc semnele că reorganizarea teritorială propusă de către președintele Traian Băsescu va deveni realitate în scurt timp, în Argeș se discută din ce în ce mai mult despre organizarea unui referendum județean prin care să se afle opinia cetățenilor față de acest proiect. Ideea a venit de la nivel național, urmând să fie pusă în aplicare acolo

unde opoziția are majoritatea în consiliile județene, cum este și cazul Argeșului. Astfel, aleșii PSD, PNL și PC au avansat ideea organizării de referendumuri în jumătate din țară. Argeșul se va alătura relativ curând grupului județelor unde s-a convocat referendum pe chestiunea regionalizării.

 

Prefectul avertizează

Prima luare de poziție oficială pe tema referendumului a aparținut prefectului Gheorghe Davidescu. El a evocat situația din Vâlcea, unde Consiliul Județean a decis deja convocarea unui referendum. Hotărârea a fost însă imediat atacată în contencios administrativ de către prefectul vâlcean, care a cerut anularea ei pe motiv că nu respectă legea administrației publice locale și nici pe cea care reglementează referendumul. Concret, colegului lui Gheorghe Davidescu susține că nu este neapărată nevoie de referendum pe tema regionalizării, contestând și procedura prin care a fost adoptată respectiva hotărâre a CJ Vâlcea. După ce a dat exemplul vecinilor vâlceni, prefectul de Argeș a comentat și eventualitatea unei acțiuni similare la noi în județ. El a spus că se așteaptă ca și CJ Argeș să convoace un referendum, după care va decide dacă atacă sau nu decizia respectivă. Cât despre votul în sine, Davidescu se teme că ar costa un milion de euro, sumă destul de importantă pe vremuri de criză. Ca cetățean, însă, prefectul va participa la un eventual referendum.

Consiliul Judeţean caută voluntari

În urma declarațiilor prefectului de Argeș, vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Tecău, a admis că se pregătește convocarea unui referendum. Acesta va fi votat, cel mai probabil, în ședința ordinară din această lună, pentru a evita un eventual atac în contencios din partea Instituției Prefectului. Vicele Tecău susține însă că referendumul nu va costa un milion de euro, el avansând o sumă cam de zece ori mai mică. Aceasta ar urma să fie alocată de către Consiliul Județean din fondurile proprii, mizându-se, în schimb, pe un voluntariat masiv atât din partea membrilor partidelor din Uniunea Social Liberală, cât și al cetățenilor interesați să nu se desființeze județul Argeș. Deja liberalii piteșteni, prin vocea președintelui lor, Radu Perianu, și-au exprimat disponibilitatea pentru a participa voluntar în secțiile de votare sau la strângerea de semnături contra regionalizării propuse de președintele Traian Băsescu.
Adrian Vasiliu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea