Inculpații din dosarul de corupție al primarului de la Davidești îl acuză pe specialistul care a realizat expertiza tehnică de incompatibilitate

# Ion Sandu, edilul de la Davidești, cere efectuarea unui nou raport de expertiză # Apărătorii inculpaților îl acuză pe expertul Dănuț Bâzgu de incompatibilitate și imparțialitate în realizarea raportului de expertiză # Expertul judiciar Dănuț Bâzgu: „Atunci când o expertiză nu le convine cuiva, e atât de ușor să arunci totul pe expert…”
Expertize peste expertize în dosarul de corupţie al primarului de la Davideşti, iar procesul se amână de la o săptămână la alta din cauza acestora. În anul 2015, primarul comunei Davidești, Ion Sandu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de mai mulți oameni de afaceri din județ, pentru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (6 acte materiale), complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (19 acte materiale) și neglijență în serviciu (2 acte materiale).

Expertul judiciar Dănuț Bâzgu este acuzat de incompatibilitate, dar și de imparțialitate în realizarea raportului de expertiză

Pe 1 martie 2016, s-a stabilit, de către Tribunalul Argeș, realizarea unei expertize tehnice ce avea ca obiectiv, printre altele stabilirea lucrărilor realizate în comuna Davidești, în perioada de referință, și dacă s-au evidențiat plăți pentru acestea în contabilitate. În acest scop, pe 8 martie 2016, a fost desemnat pentru realizarea expertizei tehnice - amenajări şi construcţii hidrotehnice - expertul Dănuț Bâzgu. În urmă cu trei luni, după multe amânări din partea inculpaților, specialistul a depus expertiza contabilă la Tribunalul Argeș, iar aceasta se pare că nu prea a fost pe placul primarului de la Davidești și a celorlalți inculpați. Astfel se face că la termenul din 19 septembrie, apărătorii inculpaților au cerut instanței „nulitatea absolută a raportului de expertiză” și realizarea unui nou raport. Motivul invocat de către apărătorii inculpaților a fost în primul rând faptul că expertul Dănuț Bâzgu se află în stare de incompatibilitate deoarece deține pe lângă calitatea de expert judiciar și funcția de consilier local în comuna Aninoasa, județul Dâmbovița, dar și funcția de director la Serviciul de Gospodărire a Apelor Dâmbovița. Iar în al doilea rând a fost faptul că acesta, conform avocaților inculpaților, nu ar fi fost imparțial în redactarea raportului de expertiză. Pentru a vedea dacă expertul se află în stare de incompatibilitate instanța a admis „proba cu relaţii la Biroul de Expertize Tehnice Judiciare de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa pentru a comunica dacă dl.expert Bâzgu Dănuţ a formulat cerere de suspendare de pe tabloul experţilor judiciar, în perioada 01.03.2016 până în prezent şi, respectiv care este funcţia deţinută de acesta. Admite proba cu relaţii la Agenţia Naţională de Integritate pentru a indica, în perioada 01.03.2016 până în prezent, funcţiile deţinute de dl. expert Bâzgu Dănuţ”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Argeș din 19 septembrie.

Dănuț Bâzgu: „Și ANRMAP a declarat că nu au fost respectate legile în ceea ce privește achizițiile”

Deoarece expertul Dănuț Bâzgu a fost acuzat de incompatibilitate, dar și de imparțialitate în realizarea raportului de expertiză în dosarul de corupție al primarului din Davidești, am stat de vorbă cu acesta. „Atunci când o expertiză nu le convine cuiva, e atât de ușor să arunci totul pe expert… Dumnealor să facă dovada la ce spun cu documente. Eu am întocmit raportul profesionist, pe baza documentelor pe care le-am solicitat în nenumerate rânduri. Aceștia au evitat și participarea la raport, mulți dintre ei, nu sunt licitații făcute, nu sunt documente… Eu m-am pregătit cu acte și se va răspunde instanței asupra celor cerute. Nu am cum să fiu în stare de incompatibilitate. O să analizeze cei în măsură acest lucru. Eu m-am uitat în legislație și există o ordonanță de urgență care spune foarte clar că e totul ok”, ne-a precizat expertul judiciar. Acesta a mai adăugat că sunt alte interese care se urmăresc în dosar, iar inculpații doresc doar să tragă de timp. „Raportul de expertiză a fost făcut acum trei luni. Dacă aș fi întârziat  eu cu expertiza era altă treabă. Dar dacă vă uitați la dosar, acolo sunt zeci de adrese în care erau rugați să se prezinte cu documente. Duceti-vă să vedeți ce au făcut cu acele amplasamente, ce dazastru. Unii dintre ei, nu toți. Dacă și ANRMAP a declarat că nu au fost respectate legile în ceea ce privește achizițiile atunci… Ei trebuia să-și vadă de treabă acolo. Eu sunt o persoană care și-a câștigat aceste atestate cu muncă și sudoare aceste atestate”, a mai adăugat Dănuț Bâzgu.

Primarul de la Davidești ar fi prejudiciat bugetul local al Primăriei cu suma de circa 1,4 milioane de lei

Reamintim că Ion Sandu, în calitatea sa de primar al comunei Davidești, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul altor inculpați, „a achitat în mod nelegal și necuvenit către societățile comerciale administrate de aceștia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, suma totală de 1.463.264 lei, producând în acest fel o pagubă bugetului local al primăriei comunei Davidești, reprezentând:
- lucrări neefectuate și utilaje nelivrate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Lăzăroiu Ștefan Florian, având ca obiect execuția, finalizarea și întreținerea obiectivului „Canalizare menajeră în comuna Davidești, jud. Argeș”.
- lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Dumitrescu George având ca obiect execuția, finalizarea și întreținerea obiectivului „Modernizare ulița Vâlcel – sat Contești, com. Davidești”;
- lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractele încheiate cu societatea comercială administrată de fapt, de inculpatul Călinescu Aurelian Adrian, având ca obiect execuția obiectivelor „Rețea alimentare cu apă sat Davidești – zona Mărășești”, ”Alimentare cu apă sat Conțești - școala Olteanca”, ”Alimentare cu apă sat Conțești – Cămin Cultural” și „Hidranți pe rețele apă sat Conțești și tronson Han”;
- lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Nedef Adrian Sorin, având ca obiect execuția obiectivului „Reparații Cămin Cultural Davidești”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea