În fața instanței, un martor s-a luat de unul dintre „stăpânii” săi din Berevoești „Mai ții minte când i-ai bătut! Nu mai știi?”

# Victimă în dosarul sclavilor de la Berevoești: „Cei care lucram la ei, așa zișii orfani, eram legați și bătuți ca fasolea”
Şase dosare în instanţă, unul singur soluționat, aproape 40 de inculpaţi şi zeci de victime. Așa arată cazul Berevoești la mai bine de un an de zile de la descinderile din Gămăcești – satul ororilor. Imaginea tânărului legat în lanţuri, la intrarea în casa unei familii de romi din Berevoeşti, a făcut înconjurul lumii şi a emoţionat întreaga populaţie. La Tribunalul Argeș, pe 27 septembrie, s-a judecat un nou termen într-unul din aceste dosare, ce îi are ca inculpați pe Iosif Ursu zis Vică, Florica Ursu zisă Floarea, Costinel Ionuț Furdui, Marian Marinoiu, Mădălina Lenuța Păun și Daniel Grancea.

Racolat de romi de la un magazin din comuna Pleșoiu, județul Olt

Cu această ocazie au fost audiate două părți vătămate și mai mulți martori, de asemenea părți vătămate în alte dosare conexe din cazul stăpânilor de sclavi de la Berevoești. O parte din victimele romilor sunt internate la psihiatrie, cu grave probleme de integrare și de interacționare su semenii săi. Printre persoanele audiate la acest termen s-a numărat și un fost șofer al romilor. Viorel Nastea a lucrat pentru Marian Marinoiu timp de o lună de zile, dar văzând că nu este plătit a fugit și s-a dus direct la poliție unde a explicat situația la care a fost supus. Deși, acesta a fost adus de romi ca șofer, el a fost obligat, conform declarațiilor sale în instanță, să cerșească, iar atunci când a vrut să renunțe a fost agresat și bătut. O altă victimă a romilor de la Berevoești a fost Ion Popa, o persoană ce a fost racolată de romi de la un magazin din comuna Pleșoiu din Olt.

„Am fost bătut. Și acum am semne pe mâini”

Un alt martor, de asemenea victimă într-un alt dosar din cazul Berevoești,  când l-a văzut, în instanță, pe unul dintre inculpați, mai exact pe Marian Marinoiu i-a zis: „Mai ții minte când i-ai bătut! Nu mai știi?”. Acesta a făcut referire și la perioada în care a fost ținut fără voia lui în Gămăcești: Știu că o parte din inculpați aveau oameni care munceau pentru ei, fiind forțați să stea fără voia lor. (…) În perioada în care am stat acolo, eu nu am fost plătit, dar am fost bătut, și acum am semne pe mâini. Mai ne lega și cu lanțul de picioare. Efectiv, toți care lucram acolo, așa zișii orfani, eram legați și batuți ca fasolea. Stăteam  legați unul lângă altul”, a povestit unul dintre martorii acestui dosar.
De altfel, „stăpânii de sclavi” de la Berevoești se confruntă și cu avocații. Există numeroase neînțelegeri între apărători și inculpați. Din cauza modului în care sunt tratați de clienții lor tot mai mulți avocați își reziliază contractele cu aceștia. Până în prezent nu mai puțin de patru avocați au refuzat să îi mai reprezinte în instanță.

Un singur dosar soluționat

La mijlocul lunii iulie 2016, procurori DIICOT şi ofiţeri BCCO Piteşti au derulat în comuna Berevoeşti o acțiune de amploare la zeci de persoane suspectate de sclavagism. După un an de zile, un singur dosar a fost încheiat definitiv. Cinci dintre stăpânii de sclavi de la Berevoești au primit între trei și cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane şi constituire de grup infracţional organizat: Ciprian Onică - 4 ani și 4 luni, Aurel Onică - 5 ani și 4 luni, Viorel Grancea -4 ani și 4 luni, Silvia Grancea - 3 ani, Ionuț Grancea - 4 ani și 4 luni. Au fost primele pedepse definitive date de Curtea de Apel Piteşti în cazul clanurilor care timp de cel puţin opt ani au înrobit zeci de oameni, mulţi dintre ei copii, în satul aflat la nici 100 de kilometri de Capitală.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea