Dosar de cercetare penală la Biroul de Investigaţii Criminale pentru directorul Achimescu, şeful DJTS Argeş

# Comisia de Control a Ministerului, raport de 38 de pagini. Majoritatea acestora, cu neregulile descoperite # Doi din cei trei membri ai Comisiei de Control au fost specialişti ai DNA

Ultimul raport al corpului de control al Ministerului Tineretului şi Sportului, raport întocmit de specialişti în urma verificărilor efectuate la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Argeş, este devastator. Neregulile găsite sunt atât de multe, încât celor trei membri ai corpului de control le-au trebuit 38 de pagini ca să le cuprindă pe toate.

Prestări de servicii turistice ilegale, cazări sub preţul minim obligatoriu, pierderi pentru care s-a solicitat subvenţie

Controlul din vară ce a vizat aspecte de organizare şi funcţionare a instituţiei argeşene s-a lăsat, aşa cum era şi normal, cu un ditamai raportul. Raport întocmit  - chestie interesantă, de trei persoane, dintre care două sunt foşti specialişti ai DNA. Ţinând cont că neregulile descoperite anterior - deasemenea grave - au fost ocolite cu abilitate de conducerea instituţiei, rămâne de văzut dacă experienţa anterioară din domeniul infracţional va da mai multă greutate celor 38 de pagini redactate la sfârşitul lunii septembrie.
1. Cazare turistică fără brevet de turism!
În mare, este vorba de măgării care trenează, de la un an la altul, la DJST Argeş. Sunt cazaţi turişti fără ca instituţia dă deţină brevet de turism. Adică sunt cazaţi turişti ilegal. DJST a fost concepută ca o unitate care să presteze servicii interne. În tabere trebuiau cazaţi, exclusiv, sportivi aflaţi în cantonament sau elevi. La DJSTnu există certificat de clasificare, nu există brevet de turism. Şi nici nu contează! Dacă vine banul, brevetul devine o chestie de râs.
2. Evidenţa turiştilor sau muncitorilor cazaţi!
Aici, la acest capitol, am scris de multe ori, însă totul se scaldă, parcă, într-o zonă de ceaţă. Turiştii sau muncitorii cazaţi nu au fost evidenţiaţi în acte, aşa cum se procedează legal, în ordinea sosirii  şi cazării acestora Nu! PENTRU CĂ, DACĂ SE PROCEDEAZĂ LEGAL, NU SE MAI POATE FURA!!!
Corpul de conttrol a constatat, desigur, că numai o mică parte din cei cazaţi au fost înregistraţi în documentele oficiale ale instituţiei. Restul, pe caiet, unde se mai poate rupe o pagină, se poate şterge sau tăia. Adică, la o instituţie din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, CAZĂRILE SE FAC PE CAIET! MAI RĂU DECÂT LA MAGAZINELE SĂTEŞTI, CĂLCATE ŞI ÎNCHISE DE FISC PENTRU ASEMENEA PRACTICI NELEGALE! Doar că acolo se discuta despre sărăcie pe caiet, aici, de cu totul altceva...
3. Cazări pe sume sub cele minime legale, în  condiţiile în care DJST solicită subvenţii pentru acoperirea pierderilor!
Jongleriile cu structurile de cazare deţinute de instituţia argeşeană nu se opresc aici. Analiza efectuată în cauză a relevat şi alt aspect, foarte grav: cazările s-au tarifat la un preţ situat sub minimul legal! Pierderile, de sute de milioane de lei vechi, au constituit, ulterior, bază pentru solicitarea de subvenţii. Mai exact, DJST a cazat turişti cu preţuri sub 20 de lei pe zi, pe când normativul stabilit prin Ordin al MTS era cuprins între 31 şi 46 de lei pe zi. Corpul de Control a stabilit faptul că, cei cazaţi, atâţi câţi erau înregistraţi, au fost cazaţi la sume ce acopereau doar în proporţie de 60% cheltuielile generale ale DJST. Aşadar, management defectuos. Că de cel fraudulos se ocupă alţii...

Control cu mascații, în vară, la Baza Sportivă din Exercițiu

Baza sportivă din Exerciţiu este o struţo-cămilă a Direcţiei, însă una cu mare potenţial de muls. Ţinând cont că are multe camere, este bine poziţionată şi poate ţine preţul mic, aici au ajuns să fie cazate echioe de muncitori ale firmelor de construcţii. Liedl-din Exerciţiu a fost ridicat cu echipe de muncitori cazate la baza DJST. Cu acte, fără acte, pe caiet sau pe Registrul oficial.
Furturile potențiale pe care le-au practicat angajații instituției au fost scoase la lumină, anterior, de controale venite de la aceeași autoritate centrală, MTS. Doar că, atât! Nu s-au luat măsuri drastice, directorul nu a fost destituit. Culmea tupeului, în urmă cu un an, în urma unei reclamații, s-au descoperit, la bazele sportive ale Direcției, cazate numeroase persoane fără a le fi fost întocmite acte legale. Cu o lejeritate ieșită din comun, responsabilii s-au oferit, generoși, să achite prejudiciul calculat, chiar în timpul controlului, pentru a evita alte neplăceri. Adică, mai pe românește, dacă suntem prinși, plătim, că nu vom fi prinși atât de des pe cât furăm noi.
În altă ordine de idei, aşa cum am mai scris, și alte instituții ale statului, mai specializate, au luat la cunoștință că infrastructura Direcției este folosită în scopuri mai puțin legale. Drept pentru care, în vara acestui an, Baza Sportivă din Exercițiu a fost călcată, dis de dimineață, de mascați. Aceștia au controlat documentele de cazare și masă ale celor găsiți în incintă, au ridicat și alte documente necesare, după care au dispărut la treaba lor.

Dosar de cercetare penală la Biroul de Investigaţii Criminale

Neregulile găsite la descinderile din vară, coroborate cu concluziile Raportului de Control, vor duce la îngroşarea dosarului de cercetare penală aflat în lucru la Poliţia Municipiului Piteşti - Biroul de Investigaţii Criminale. Vizaţi sunt, în primul rând directorul general, Laurenţiu Achimescu, dar şi, alături de acesta, Florean Vişan, şef serviciu, eminenţa financiară cenuşie a DJST, responsabil de "minunile" constatate în Baza Exerciţiu.
Concluziile Raportului de Control fac referiri largi şi la modul în care directorul adjunct al instituţiei, Adrian Bughiu, a fost îngrădit şi limitat, progresiv, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, rămânînd, practic, izolat faţă de activitatea DJST. Pentru că era incomod, chiar deranjant. Vom trata şi acest aspect într-o ediţie viitoare. (A.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea