Stenograme în dosarul trafic de influenţă la Universitatea Piteşti!

# O maică stareță, denunțătoare în procesul asistentei universitare Mirela Popescu și a președintelui Partidei Romilor # Maica Camelia Moldoveanu a slujit timp de 18 ani la Mănăstirea Văleni din Argeș și a fost studenta Mirelei Popescu # Asistenta universitară și Petre Mustață, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” au primit de la maică 10.000 lei pentru a ajuta un preot să ia bacalaureatul  # Procurorii au disjuns cauza și fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare de uz de fals

În luna mai a.c., au fost trimiși în judecată de Parchetul Tribunalului Argeș pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influență, Mirela-Isabela Popescu, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Pitești, şi Petre Mustaţă, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”. În cursul lunii noiembrie 2015, cei doi inculpați au pretins și primit de la o maică suma de 10.000 lei pentru a interveni pe lângă funcționari cu atribuții specifice pentru obținerea vizei de flotant în municipiul Pitești, înscrierea la un liceu pe listele unei minorități și promovarea unui examen, toate în scopul obținerii diplomei de bacalaureat de către un preot din județul Giurgiu. Cum preotul nu a obținut diploma de bacalaureat, iar suma de 10.000 de lei nu a fost returnată, totul a ieșit la iveală. În cele ce urmează, săptămânalul „Atitudine în Argeș” vă prezintă informații noi din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș.

 

Denunțătoarea este o fostă studentă a Mirelei Popescu

Denunțătoare în dosar este maica stareță Camelia Moldoveanu, de la schitul Găiseni din județul Giurgiu, care a primit promisiuni din partea asistentei universitare Mirela Popescu, nimeni alta decât nepoata omului de afaceri Adrian Prodănel, că va ajuta un preot să obțină diploma de bacalaureat, contra cost. Maica Camelia Moldoveanu a slujit timp de 18 ani, între 1990 și 2008, la Mănăstirea Văleni din comuna Sălătrucu, iar din 2010 este maică stareță la Schitul Găiseni. În timpul șederii sale în județul Argeș, maica a decis să devină absolvent de studii superioare, așa se face că între 2006-2010 a urmat cursurile la Facultatea de Teologie, din cadrul Universității din Pitești, unde i-a fost profesor timp de 2 ani, la materia „Noul testament”, asistentul universitar Mirela Popescu. Câțiva ani mai târziu, cele două s-au întâlnit din nou. Maica stareță susține că în noiembrie 2015 a discutat cu Mirela Popescu  despre situația unui preot slujitor, părintele Maxim, care dorea promovarea bacalaureatului. Fosta profesoară a maicii i-a spus acesteia că îl poate ajuta pe preot, însă costul rezolvării bacalaureatului, care consta în obținerea unei vize flotant în Pitești, înscrierea pe liste și promovarea examenului, era de 10.000 lei. Suma de bani ar fi urmat să fie împărțită între participanții „la afacere”.

Petre Mustață a obținut în câteva ore viză de flotant pentru preotul Maxim

Maica stareță a fost de acord cu propunere și s-a deplasat cu preotul Maxim în Pitești. Întâlnirea a avut loc la sfârșitul anului 2015 în parcarea de la Hotelul Muntenia. Acolo cei doi s-au întâlnit cu lectorul universitar Mirela Popescu și cu Petre Mustață. În aceeași zi, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, Petre Mustață, s-a deplasat la sediul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Argeș unde în câteva ore a obținut pentru preot viza de reședință în Pitești.
Între timp Mirela Popescu a explicat  încă o dată maicii starețe că suma de 10.000 lei, reprezentând costul rezolvării „problemei” bacalaureat, trebuie dați în acel moment, pentru că lucrurile durează. După obținerea vizei, maica stareță i-a înmânat cei 10.000 de lei lui Petre Mustață și a stabilit cu cadrul universitar Mirela Popescu sosirea  la sesiunea de vară a probei de bacalaureat din anul 2016. Cu o lună de zile înaintea sesiunii, maica stareță a sunat-o pe Mirela Popescu,  aceasta dând asigurări că se va rezolva întreaga poveste. „Stai liniștită Cecilia, rezolvăm noi. O să te anunțăm noi”, arată procurorii în dosarul de la Tribunalul Argeș. Ulterior însă, povestea a luat o altă întorsătură, iar maica stareță a fost anunțată că, de fapt, părintele nu a fost înscris la listele de bacalaureat pentru sesiunea din vara anului 2016, pe motiv că s-a uitat înscrierea sa, iar situația nu se va rezolva nici la sesiunea din toamnă. Mai mult, maica stareță a întrebat-o pe Mirela Popescu dacă în cursul anului 2017 se poate rezolva cu bacalaureatul, aceasta afirmând „Cu siguranță da”. Însă, răspunsul asistentei universitare nu a fost de ajuns iar maica stareță de la Schitul Șăiseni din județul Giurgiu a anunțat organele legii.

Asistenta universitară către maica stareță: „Nu nu am luat nici un ban, jur pe crucea asta, dacă eu am luat vreun leu…”

În urma discuțiilor telefonice purtate între Mirela Popescu și maica stareță a rezultat că profesoara a preluat frâul rezolvării „problemei” bacalaureat. Pe interceptări a picat și o doamnă „Corina”, una din așa zisele persoane care ar fi putut să o ajute pe profesoară.
„Camelia Moldoveanu: Nu este un leu, sunt o sută de milioane. Vreau să fiu sigură că se va rezolva într-un final. Cum ziceți?
(…)
Camelia Moldoveanu: Dar domnul acesta care … la care i-am dat banii… Domnul acesta Mustață…
Mirela Popescu: Da, da…
Camelia Moldoveanu: Păi bine, dar lui i-am dat banii ăștia
Mirela Popescu: Știu, știu, trebuie să ieșim din impasul acesta. Nu știu nici cu Corina, că uite, îțit spun sincer, mă bag și nu răspund eu. Nu răspund eu, și la Corina sunt tot intermediar, ea îmi spune că da și după aia dacă e tot așa , eu ce fac? Nu sunt eu direct, dacă ar fi ți-aș zice stai liniștită eu sunt. Nu, nu vezi că nu mai am bază pe oameni? Nu mai am bază pe oameni
Camelia Moldoveanu: Da, dar nici eu nu pot să las o sută de milioane, că aștia sunt niște bani.
Mirela Popescu: Păi normal, da, este normal, și eu trebuie să… să văd ce naiba fac. Nu știu, eu nu am luat nici un ban, jur pe crucea asta, dacă eu am luat vreun leu…”

Procurorii au disjuns cauza

Procurorii cercetează modul în care Petre Mustață a obținut în câteva ore viza de flotant pentru preotul Maxim, dar și dacă există o întreagă rețea care se ocupă cu așa ceva. Astfel, procurorii au disjuns cauza sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare de uz de fals. Dosarul se află în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

Mirela Popescu și Petre Mustață, sub control judiciar

La sfârșitul anului 2016, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Argeş au pus în executare un număr de două mandate de aducere emise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș pentru Popescu Mirela-Isabela, și Mustață Petre. Urmare a probatoriului administrat, la data de 09.12.2016, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a luat față de aceștia măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În luna mai a.c., cei doi au fost trimiși în judecată de Parchet pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență. La începutul lunii septembrie, instanța a menținut legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de Mirela Popescu și Petre Mustață. Următorul termen al procesului va fi pe 13 noiembrie.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea