„L-am legat pentru că a vrut să profite de fata mea”

# Romii de la Berevoești despre sclavul care și-a omorât tatăl # Concecințele ororilor de la Berevești! Două victime ale rețelei de sclavi din Gămăcești, ambii din comuna Tufeni, și-au omorât părinții, unul tatăl, celălalt mama

Pe 13 iulie 2016 au avut loc zeci de percheziții în Berevoeşti, la casele rudarilor din cătunul Gămăceşti, într-un caz de sclavagism. 38 de romi sunt acuzaţi că, pe parcursul mai multor ani, au exploatat şi torturat 40 de persoane. La momentul descinderilor, una dintre persoanele vătămate a fost găsită de jandarmi legată în lanţuri pe prispa unei case. Imaginea a făcut înconjurul lumii, lăsând să se înțeleagă cruzimea pe care au trăit-o victimele.

A trecut mai bine de un an de când Ionel Ştefan Iordache, bărbatul găsit în lanțuri de organele legii, a fost eliberat din chinurile de la Gămăcești, iar acum și-a omorât tatăl cu sânge rece. După eliberare, el a fost internat la Psihiatrie de câteva ori, dar instituțiile statului au decis să îl elibereze de fiecare dată și să nu ia nicio măsură împotriva acestuia, deși avea mari probleme psihice. Pe 23 octombrie, Ionel Iordache şi-a atacat tatăl, alături de care locuia, în satul Stoborăşti, din comuna Tufeni, judeţul Olt. Părintele său, în vârstă de 58 de ani, era infirm, având un picior amputat. Omul nu a putut fugi din calea fiului aflat în timpul unei crize, Ionel Iordache şi-a pus la pământ tatăl infirm sub potopul de lovituri cu cârja pe care acesta o folosea pentru a se deplasa.

„Recunosc că l-am legat. A pus mâna pe fetița mea!”

Ionel Iordache este parte vătămată într-unul din dosarele  aflate pe rolul Tribunalul Argeş, privind traficul de persoane. Potrivit rechizitoriului, acesta a fost exploatat de Florica Ursu, Costinel Ionuţ Furdui, Marian Marinoiu, Lenuţa Mădălina Păun şi Daniel Grancea. Ionel ar fi fost bătut, ţinut legat în lanţuri ca să nu fugă, înfometat şi batjocorit. Săptămâna trecută, în acest dosar a avut loc un nou termen de judecată. Printre persoanele audiate ca martori în dosar s-a aflat și un consătean de-al lui Ionel Iordache. Florin Ivașcu, din comuna Tufeni, a făcut mai multe precizări legate de comportamenul lui Ionel. „Ionel Iordache era un pericol pentru toată lumea. Avea probleme psihice, avea un comportament violent, dădea cu pietre după oameni, spărgea geamuri. Îl știu pe Iordache pentru că era vecin cu tatăl meu. Eu de 17 ani sunt plecat în Spania și mai veneam câteodată în țară. Vreau să vă spun că părinții mei și toți oamenii din sat aveau o frică foarte mare de el. Nevasta mea, când venea la țară, îi era frică să rămână singură, motivul ei fiind teama față de Ionel”, a precizat Florin Ivașcu în fața instanței. Întrebat de judecător dacă persoana vătămată a fost legată în lanțuri, acesta a mai precizat: „Nu știu dacă a fost legat în lanțuri. Am auzit de la oamenii din sat că Ionel Iordache ar fi fost legat de familia Grancea pentru că i-ar fi făcut avansuri indecente fetei acestora”, a mai adăugat acesta.
Ion Iordache a lucrat timp de patru ani la Daniel Grancea. Conform celor spuse de avocatul inculpatului, în această perioadă victima a fost internată la psihiatrie și chiar a beneficiat de tratatament. Inculpatul Daniel Grancea recunoaște că l-a legat pe Ionel Iordache, dar doar pentru a-și proteja fata. Trebuie precizat că declarația a fost susținută înainte ca Ionel să-și omoare tatăl: „Recunosc că l-am legat. A pus mâna pe fetiță. L-am legat pentru că a vrut să profite de fata mea”, a precizat Daniel Grancea în fața judecătorului.

„Când a fost înmormântată mama lui, a aruncat cu pietre după cortegiul funerar”

Am stat și noi de vorbă cu Florin Ivașcu, vecinul fostului sclav de la Berevoiești, iar acesta ne-a precizat că toți oamenii din comuna Tufeni erau înspăimântați de Ionel: „Când a fost înmormântată mama lui, a aruncat cu pietre după cortegiul funerar. Ion Iordache este o persoană foarte violentă, avea probleme psihice.  O bună perioadă, de când a ajuns acasă, după ce a fost eliberat de la Berevoești, a fost dus de către familia lui într-un alt sat unde a lucrat la vaci la un sătean. Venind într-o seară cu mașina acasă la Tufeni, l-am zărit pe stradă pe Ion și l-am întrebat ce face pe acolo. Mi-a spus că se plimbă și am fost de acord să îl aduc acasă, fără să știu de problemele lui de acolo. Ajuns acasă vine la mine sora lui și mă ceartă că de ce l-am adus pe Ion înapoi că îl bate pe taică-său. A doua zi, familia lui l-a dus din a mai adăugat Florin Ivașcu.

Două victime din dosarul sclaviei de la Berevoești și-au omorât cu bestialitate părinții

Localitatea Tufeni din județul Olt a devenit comuna groazei. Florin Ivașcu a precizat redactorului săptămânalului „Atitudine în Argeș”, că în localitate s-a produs cu câteva luni înainte ca Ionel să-și omoare tatăl, o altă crimă comisă de o altă victimă din dosarul sclavilor din Berevoești. Viorel Ivașcu a lucrat timp de două săptămâni la romii de la Gămăcești ca șofer, dar a reușit în cele din urmă să fugă. În luna iunie a.c. acesta şi-a bătut cu bestialitate propria mamă. A lovită cu pumnii şi cu picioarele, iar femeia în vârstă de 85 de ani a murit câteva zile mai târziu, din cauza rănilor suferite. Viorel Ivașcu este acuzat acum de săvârşirea infracţiunii de omor fiind în arest preventiv.
„În afară de Ionel, încă o victimă din dosarul de la Berevoești și-a ucis părintele. Este vorba de Ivașcu Viorel și e văr cu mine. A omorât-o pe maică-sa. A bătut-o până i-a spart ficatul în ea. A lucrat și al vreo două săptămâni la Berevoești. (…) Sistemul în România este foarte prost, acești oameni cu probleme nu trebuie lăsați de capul lor pe drumuri. Eu am fost la șeful de post din comună și l-am întrebat: <<Ce facem cu Ion. Creează prea multe probleme în sat>>. La care acesta îmi răspunde: << Îl lăsăm până face ceva că nu putem să îl luăm așa!>> Uite că a omorât pe cineva acum! Cine e de vină? Tot instituțiile statului!
În septembrie, cinci persoane au fost condamnate la închisoare cu executare în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti. Pedepsele au fost cuprinse între trei ani, respectiv cinci ani şi patru luni. Condamnările celor cinci persoane inculpate în dosarul privind cazurile de sclavie din Berevoeşti au fost primele în acest dosar.
În localitatea argeşeană Berevoeşti, anchetatorii susţin că, din 2008 şi până în vara anului 2016, mai multe grupuri infracţionale au recrutat 40 de persoane minore şi majore şi le-au constrâns, prin inducere în eroare sau chiar răpire, la executarea de munci sau la practicarea cerşetoriei. Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea