Audieri pe bandă rulantă la DNA Structura Centrală în dosarul retrocedărilor din Bradu

# Este vizată legalitatea împroprietăririi cu un teren pentru care s-au obținut despăgubiri de la ANRP de 8 milioane de euro #  Despăgubirile au fost încasate de o echipă în frunte cu nepotul lui Dorin Cocoș

Procesiune la DNA – Sturctura Centrală, săptămâna trecută, pentru funcționari ai Primăriei Bradu, în cadrul anchetei privind retrocedarea – presupus frauduloasă – a unei proprietăți pentru care s-au încasat, în 2010, de la ANRP, circa 8 milioane de euro. Funcționarii au trebuit să dea detalii procurorului de caz cu privire la modul în care s-au mișcat documentele, cine era împuternicit să= le emită și să le semneze etc. La începutul anului 2015, DNA a demarat o amplă anchetă cu privire la retrocedările și punerile în posesie efectuate la Bradu. Mai ales că, aici, un nepot al lui Dorin Cocoș a cumpărat un drept litigios fructificat, ulterior, cu viteză maximă. Numele lui Constantin Slav – nepotul lui Cocoș - apare, printre altele, într-o anchetă a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor privind unele terenuri din judeţul Argeş. Ancheta face referire la modul în care comisia locală de fond funciar Bradu a acordat drepturi de despăgubire pentru un teren în suprafaţă de 19,13 ha, pe numele a doi cetăţeni din localitate: Georgescu Jean şi soţia Georgescu Lenuţa. Suma primită de nepotul lui Cocoș, alături de doi asociați, este considerată foarte mare de către anchetatori: 35.000.000 lei. Iată că, acum, aceștia caută urmele afacerii, la  Bradu.
Anchetatorii au descins, în urmă cu trei ani, și acasă la fostul edil din Bradu, de unde au ridicat documente. Frătică era, la vremea respectivă, unul din cei mai bogați primari din România, deținând numeroase imobile, terenuri, autoturisme de lux, aur etc.

Descindere a procurorilor DNA la Primăria Bradu, în vară. Multe din documentele solicitate… nu au fost găsite

Echipa operativă a DNA – Structura Centrală a avut de furcă, la începutul lunii mai a.c., în Primăria Bradu. Pentru că documentele pentru care s-au deplasat tocmai de la București, în parte, nu au fost de găsit. Au zbârnâit telefoanele, pe holuri s-au încrucișat salariații, toate eforturile fiind depuse pentru îndeplinirea solicitărilor emise de procurorii anticorupție. Lipsa anumitor anexe și hotărâri ale Comisiei Locale de Fond Funciar Bradu au ridicat acestora, probabil, mai multe suspiciuni cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în urmă cu câțiva ani, în privința retrocedărilor, atât în natură, cât și pentru despăgubiri. Culmea, reprezentanții DNA nu au reușit să plece spre Capitală cu toată ”marfa”, din simplul motiv că unele anexe nu au fost de găsit.  Drept pentru care s-a întocmit o mândrețe de proces verbal, în care s-a specificat ce s-a luat și, mai ales, ce nu s-a reușit ridica. A rămas în sarcina salariaților instituției să identifice și să trimită organelor de cercetare documentele restante.

Nepotul lui Dorin Cocoș, pe acea vreme soțul Elenei Udrea, printre cumpărătorii dreptului de proprietate

Este vorba despre dosarul de despăgubire cu nr. 22139, care a avut ca obiect acordarea de despăgubiri pentru un teren în suprafaţă de 19,13 ha. Dreptul la proprietate pentru această suprafaţă a fost recunoscut titularilor dosarului, pe numele lor Georgescu Jean și soția Georgescu Lenuţa, prin Sentinţa Civilă nr. 4106/10.05.2010, a Judecătoriei Piteşti. Se pare că, în mod surprinzător, Comisia locală Bradu, prin primarul Florin Frătică, a susţinut în faţa instanţei de judecată dreptul soților Georgescu la acordarea de despăgubiri pentru cele circa 20 de hectare, deşi, atenție, aceeaşi Comisie locală îi pusese în posesie pe cei doi soți, anterior procesului, asupra a două terenuri pentru reconstituirea dreptului la proprietate privată şi, teoretic cel puțin, aceştia nu ar mai fi avut dreptul nici pentru a li se restitui în natură, nici pentru a primi despăgubiri. Iată ce spuneau magistrații Judecătoriei Pitești, la momentul câștigului de cauză acordat soților Georgescu, care, în opinia specialiștilor ANRP, nu ar mai fi avut dreptul la alte terenuri odată ce le fusese deja reconstituit. „Admite cererea formulată de reprezentanta intimatei Comisia Locală de Fond Funciar Bradu, prin președinte Frătică Florin, în sensul acordării unui termen scurt, pentru susținerea litigiului pe cale amiabilă, față de faptul că comisia locală a achiesat la pretențiile petenților.” Ulterior, primarul Florin Frătică nu a mai depus apel la sentința Judecătoriei. A urmat și executarea deciziei. Florin Frătică a propus acordarea de despăgubiri pentru  suprafaţa de 19,13 ha în intravilanul localităţii, deşi apar și aici mai multe nereguli, întrucât, conform datelor de la dosar, instanţa identificase terenul în extravilan. După ce au câștigat procesul, soții Georgescu și-au vândut, la data de 22 noiembrie 2010, drepturile litigioase către omul de afaceri Daniel Dragomir și partenerii săi, Radu Stelian Tiberiu și Constantin Slav. Suma primită a fost de 300.000 de euro. În ziua plății, adică tot în 22 noiembrie 2010, terenul de circa 20 de hectare a și fost evaluat la suma de 35.035.510 lei.  Două săptămâni mai târziu, mai precis pe data de 8.12.2010, Comisia Specială de Acordare a Despăgubirilor din cadrul ANRP a și aprobat emiterea titlului de despăgubire pentru aceeași sumă.  ANRP a solicitat, ulterior, Prefecturii Argeș, mai multe documente cu privire la modul în care  a fost reconstituit dreptul de proprietate cu pricina. L.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea