Dosarul „Cămătarilor” din Argeș - un mare fâs?

# Lipsa de persoane vătămate amână finalizarea dosarului de cămătărie cu un prejudiciu de peste un milion de euro

În urmă cu aproape trei ani se desfășurau acțiuni de amploare în Pitești într-o cauză având ca obiect infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj și camătă. La sfârșitul anului 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti au efectuat un număr de 61 de percheziţii domiciliare. În urma acțiunii au fost citate ori aduse cu mandat de aducere la sediul DIICOT Piteşti un număr de 23 de persoane în vederea audierii, existând indicii potrivit cărora membrii grupului infracțional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro. Conform anchetatorilor, în acea perioadă, 11 persoane erau urmărite penal în acest dosar. Mai mult, șase dintre acestea au primit pe 11 decembrie 2014, mandate de arestare preventivă, în urma deciziei completului de la Tribunalul Argeş. Cei șase reținuți au fost Daniel Anghel Stanciu (cunoscut sub numele de Dodel), Ion Grigore (zis Nelu Gogoșaru), Marius Zorliu, Costinel Stănescu, Mircea Pașol și Liviu Andrei Colan. Rând pe rând, instanțele argeșene au decis eliberarea suspecților. Pe 25 mai 2015, Tribunalul Argeș a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar și față de Nelu Gogoșaru și Dodel, ultimele două persoane reținute. Iar de atunci nu s-a mai auzit nimic de acest dosar. Sursele noastre vorbesc de faptul că în dosar continuă cercetările, iar procurorii identifică în continuare posibile persoane vătămate. Doar că, de cele mai multe ori în dosarele de cămătărie, foarte puține persoane vătămate își asumă riscuri sau recunosc faptele la care au fost supuse. Se pare, că această situație este întâlnită și în cauza curentă.

 

 

Cunoscuți oameni de afaceri din Argeș chemați la audieri în calitate de părți vătămate

La audieri au fost chemați în calitate de părți vătămate - mai mulți oameni de afaceri cunoscuți din județ, printre care Benone Lazăr și fiul său, Ion Bugheanu și fiul său, dar și Traian Tămagă sau Adrian Prodănel.
În momentul perchezițiilor, procurorii DIICOT arătau printr-un comunicat de presă că „Suspecții cercetați au acționat în mod coordonat,  împrumutând sume de bani importante cu o dobândă cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local. În condițiile în care părțile vătămate nu puteau plăti sumele împrumutate și dobânda stabilită, suspecții procedau la inducerea unei stări de temere victimelor prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate”. În comunicatul DIICOT se mai arată că „O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional o reprezintă fiii unor persoane cu potențial financiar din judeţul Argeş, aceştia fiind atraşi în cercul de „prieteni” ai suspecților și  împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor. Precizăm că dobânda percepută era între 4% și 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp și peste 15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte”, mai spun procurorii.

Euro, dolari şi lire sterline ridicate la percheziţii

Odată cu efectuarea percheziţiilor, poliţiştii DIICOT şi IGPR au ridicat mai multe bunuri ale persoanelor acuzate de cămătărie, evaziune fiscală sau spălare de bani. Oamenii legii au descoperit în casele inculpaţilor - 355.970 de lei, 108.950 euro, 29.940 dolari americani, 1.910 lire sterline, 25.900 franci eleveţieni, 5.200 coroane sudeze, 800 dolari canadieni şi 9.000 de yeni japonezi.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea