În așteptarea pedepsei, la Curtea de Apel Pitești! un tânăr hacker, condamnat la 1 an de închisoare și sporuri de… 24 de ani!!!

Pe rolul instanței Curții de Apel Pitești, în fază finală, se judecă celebrul proces al unor copii acuzați de mai multe tipuri de fraude  informatice. Dosarul a fost instrumentat de D.I.I.C.O.T. – biroul teritorial Vâlcea și judecat, în primă instanță, de magistrații Tribunalului Vâlcea. Aceștia, aplicând prevederile noului cod penal, i-au dat, unuia dintre copiii învinuiți de infracțiuni informatice și constituire de grup infracțional organizat, o pedeapsă halucinantă: peste 25 de ani de detenție!
La începutul anului, Tribunalul Vâlcea a pronunțat o hotărâre ce pare desprinsă dintr-un film SF, în care un tânăr trebuie să execute aproape 26 de ani de pușcărie, deși pedeapsa principală era de numai unulAcesta  a fost condamnat la 25 ani închisoare pentru fraudă informatică. Din cauza formulei de calcul a pedepselor, s-a ajuns ca,  la pedeapsa principală de 1 an, să se adauge spor de 24 de ani. Tribunalul Vâlcea: “Dispune ca  inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, în cuantum de 24 de ani. În total, va execută 25 ani 7 luni şi 7 zile închisoare”.
Cum s-a ajuns, pe baza noilor coduri penale, la o asemenea aberație? Foarte simplu. Inculpatul Trașcă Petre Sorin a fost condamnat într-un dosar DIICOT pentru o fapta de constituire de grup infracţional organizat, pentru o faptă de spălare de bani şi pentru peste 140 de fapte de complicitate la fraudă informatică.
Astfel, în 16 martie 2017, Tribunalul Vâlcea a hotărât condamnarea lui Petre Sorin Traşcă la 8 luni închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, 1 an închisoare pentru spălare de bani şi la pedepse de câte 6 luni închisoare pentru infracţiunile de complicitate la fraudă informatică. Pedeapsa finală a ajuns însă la 25 de ani, 7 luni şi 7 zile de închisoare. Asta după ce Tribunalul Vâlcea a dispus că inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care a adăugat 24 de ani, 7 luni şi 7 zile de închisoare, ceea ce reprezintă sporul de o treime din totalul pedepselor stabilite, spor devenit obligatoriu graţie noul Codului penală.
S-a ajuns, practic,  în situaţia în care inculpatul din acest dosar a primit o pedeapsă mai grea decât un criminal.  Să nu uităm de celebrul caz “Elodia”, în care poliţistul Cristian Cioacă a primit 15 ani şi 8 luni inschisoare.
Nebunia minorilor acuzați de fraude informatice și pedepsiți mai aspru decât teroriștii internaționali ar putea sfârși pe data de 29 noiembrie 2017, dată la care este fixat un nou termen al procesului aflat în fază finală la Curtea de Apel Pitești. Între timp, șapte din cei nouă inculpați sunt sub măsura controlului judiciar.
Laurențiu  Stoica

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea