”Nu este bine să tratăm cu indiferență problemele cetățenilor”

# INTERVIU CU AUREL BĂLĂȘOIU, PRIMARUL COMUNEI ROCIU
Deși o persoană întotdeauna discretă, Aurel Bălășoiu face parte, negreșit, din garda veche (și grea în balanță!) a primarilor de comune argeșene, alături de Ion Dumitru (Albota), Gheorghe Stancu (Bascov), Sevastian Pupăză (Stolnici) și alții. Aflat, ca și câțiva colegi de partid (PSD) la al patrulea mandat, primarul din Rociu a demonstrat că se poate face administrație serioasă, fie și într-o comună cu preocupări eminament agricole și, implicit, cu un buget neîndestulător.

Fondurile europene, dar și ciocănitul permanent la ușile mai marilor județului au compensat, din plin, neajunsurile buzunarelor mici ale localității. Despre aceste neajunsuri, dar și despre împliniri am stat, recent, de vorbă, cu domnul primar. Iată ce ne-a dezvăluit acesta:

# Domnule primar, dați-ne, în câteva repere, rezultatele muncii dvs. în fruntea instituției
- Activitatea primăriei este una complexă, se întinde pe multe domenii, cele mai multe nefiind spectaculoase sau nici măcar vizibile pentru populație. Dintre cele care se văd, putem aminti:
- Finalizare Drum Local 5.8 km pe O.G. 28/2013 din Bugetul Local, Consiliul Județean și Ministerul Dezvoltării
- Reactualizarea Planului de Urbanism General, proiect cofinanțare 18.4 cu OG 28/2013, valoarea fără TVA fiind de 120.000 lei.
- Grădiniță cu 3 grupe,  ce are contract de finanțare nr. 1822/18.10.2017, valoarea totală a investiției este de 2.422.458,00 lei
- Pod pe DC 104 peste pârâul Mozacu, L=12m, comuna Rociu, județul Argeș, ce are contract de finanțare nr. 2418/07.11.2017, valoarea totală a investiției este de 729.965,00 lei
- Drum local - strada Rădulești, lucrare contractată, urmand a se începe lucrările în 2017,  valoare 626.229 mii lei (inclusiv TVA), lungime 680 m
- Drum local - strada Cosărăi în lungime de 1.1 km, valoare estimată 716.480 mii lei (inclusiv TVA) lucrare ce va începe din anul 2018, ambele realizându-se din Bugetul Local și cofinanțare de la Consiliul Județean.
# Ați punctat primul an din noul mandat de primar cu o Stație de Pompieri, devenind, astfel, un pol de interes și pentru comunele limitrofe. Pe când și un serviciu SMURD în Rociu?
- Înființarea Serviciului de pompieri începând cu luna iulie 2017, respectiv locația a fost amenajată din Bugetul Local și cu cofinanțare de la Consiliul Județean Argeș, acesta acoperă zona Suseni - Rociu – Negrași. Urmează ca în cel mai scurt timp să beneficiem de un serviciu SMURD , care este la fel de util, având în vedere că avem disponibil spațiul necesar în vederea desfășurării activităților propuse.
# Ați devenit, de asemenea, și un pol în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Cum reușiți performanța de a lua banii nerambursabili, acolo unde localități mai bogate dau greș?
- În anul acesta, pe Grupul de Acțiune Locală “Microregiunea Lunca Argeșului”,  sunt în derulare sesiunea de depunere a proiectelor publice, cât și private. Consiliul Local al comunei Rociu va achiziționa un autogreder pe măsura M5/6B,  sumele pentru implementarea proiectului vor fi din Bugetul Local și cofinanțare de la Consiliul Județean
# Vis-a-vis de alegeri, anul trecut ați obținut, din nou, un scor electoral covârșitor, atât personal, dar și în Consiliul Local (9 din cei 11 consilieri sunt din partea PSD).  Cum reușiți? Pentru că sunteți, totuși, la al patrulea mandat!
- Alegerile locale din anul 2016 au fost câștigate, cu un procent de peste  80%, atât pentru funcția de primar, cât și pentru Consiliul Local. Acest fapt se datorează  faptului că, în perioada mandatelor anterioare ne-am dus la îndeplinire promisiunile față de cetățenii din comunitatea din care facem parte. Niciodată nu este bine să tratăm cu indiferență problemele cetățenilor, căci ei ne pot “taxa” atunci când avem nevoie de votul lor. La alegerile parlamentare din 2016, la nivelul comunei Rociu, cetățenii (alegători) au votat peste 80%  candidatii PSD, formațiune politică din care fac parte primarul și majoritatea consilierilor locali.
# Școlile din Rociu sunt bine îngrijite. La Șerbănești chiar aveți o școală model. Am înțeles că faceți demersuri pentru a  înființa o clasă de arte și meserii, aici, în colaborare cu Școala de Arte și Meserii din Pitești
- Toate cele 4 școli de pe raza UAT Rociu sunt reabilitate și copiii au condiții bune pentru desfășurarea procesului de învățământ. Nu au existat conflicte între Consiliul Local și conducerea școlilor, existând o relație foarte bună de colaborare, copiii beneficiază de două mijloace de transport confortabil. Pot aprecia activitatea desfășurată de cadrele didactice ca fiind una foarte bună, având în vedere rezultatele pe care copiii le-au  obținut la examenele de capacitate, iar elevii noștri au obținut note și au intrat la licee cu specialitate bună de pe raza Municipiului Pitești și în alte localități.
# Care este situația proiectului de canalizare? Obțineți finanțare suficientă pentru a-l implementa? Vă întrebăm știind că e vorba de aproximativ 120 miliarde lei vechi, sumă uriașă pentru bugetul comunei
- Proiectul este în derulare, s-a desfășurat licitația, sunt 7 ofertanți, urmează procedura tehnică, financiară și legislativă, după care se va stabili câștigătorul licitației, iar dacă nu vor fi contestații, vom încheia contractul de lucrări chiar din acest an.
# Ce ne puteți spune despre drumurile locale și județene? Sudul începe să fie mai legat, prin ultimele proiecte, de restul județului?
- La nivel de drumuri județene, vă pot confirma că s-au semnat contracte cu Ministerul Dezvoltării pentru tronsoanele DJ 703B – Costești - Șerbănești și tronsonul DJ703B Șerbănești – Siliștea (drum ce face legătura dintre Orașul Costești cu ieșire rapidă la autostrada Pitești – București - km 94). Prin realizarea acestor două obiective vor beneficia locuitorii comunelor Ștefan cel Mare - Slobozia - Mozăceni – Negrași - Rociu - Suseni - comuna Căteasca.
# În final, ce vă propuneți să finalizați, dintre proiectele începute sau nu, în acest al patrulea mandat în fruntea administrației locale?
- Până la finalul acestui mandat mi-am propus să finalizez urmatoarele proiecte:
- “Canalizarea și epurarea apelor uzate menajere, în satele Șerbănești și Gliganu de Sus, comuna Rociu, județul Argeș”, ce are contract de finanțare nr. 873/18.08.2017, valoarea totală a investiției este de 12.059.775,00 lei.
- “Grădinița cu 3 grupe” ce are contract de finanțare nr. 1822/18.10.2017, valoarea  totală a investiției este de 2.422.458,00 lei.
- “Pod pe DC 104 peste pârâul Mozacu, L=12m, comuna Rociu, județul Argeș” ce are contract de finanțare nr. 2418/07.11.2017, valoarea totală a investiției este de 729.965,00 lei
- “Modernizare strada Rădulești, în comuna Rociu, Județul Argeș” - valoare 626,229 mii lei(inclusiv TVA), lungime 680 m
- “Modernizare strada Cosărăi, în comuna Rociu, Județul Argeș” - lungime de 1.1 km, valoare estimată 716,480 mii lei(inclusiv TVA)
- “DC 104 ROCIU – FURDUIEȘTI” - lungime de 2.753 km, valoare estimată 3.567,206 mii lei(inclusiv TVA)
- Proiectare și execuție sediu Primărie
- Drumuri de exploatare
- Realizarea studiului de fezabilitate și proiectul tehnic pentru realizarea investiției de alimentare cu gaze a UAT.
- Administrarea domeniului public și întreținerea obiectivelor de pe raza UAT-ului.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea