Inculpată în dosarul „Sclaviei de la Berevoești”: „Ne mor copiii acasă de foame. Nu a venit nici Moșu’”

A trecut mai bine de un și jumătate de la reținerea romilor de la Berevoești acuzați de procurorii DIICOT de sclavagism și trafic de persoane. Cinci dosare cu 31 de inculpați se mai află pe rolul Tribunalului Argeș. Până în prezent doar un singur dosar a fost soluționat. În septembrie, cinci persoane au fost condamnate la închisoare cu executare în cazurile de sclavie de la Berevoeşti. Pedepsele au fost cuprinse între trei ani, respectiv cinci ani şi patru luni.

Martorii refuză să coopereze în dosar

Recent, judecătorii instanțelor din Argeș le-au admis la o parte din inculpați contestația măsurilor preventive și le-au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestării la domiciliu. Pe 2 noiembrie, după mai bine de un de zile de la arest, judecătorul Curții de Apel Pitești a admis în două dosare privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti contestația inculpaților. Săptămâna trecută, la Tribunalul Argeș s-a judecat noi termene și în celelalte dosare. Cert este că majoritatea inculpaților acuză probleme de sănătate. Este și cazul lui Vasile Furdui, aflat în arest la domiciu, care a cerut judecătorului pe 14 decembrie permisiunea de a părăsi domiciliul pentru a se prezenta la un spital din București pentru analize. Aceeași cerere a fost încuviințată inițial pentru inculpat pe 19 noiembrie, doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, solicitarea fiind făcută din greșeală într-o zi de duminică când doctorul care urma să îl consulte pe acesta nu avea program. O altă problemă sesizată în aceste dosare este lipsa prezenței martorilor la procese. Deși au fost citați cu mandat de aducere mai mulți martori, organele legii nu au găsit pe niciunul dintre aceștia la locurile de domiciliu. Deși au dat declarații la faza de urmărire penală, nu același lucru se întâmplă și acum când sunt citați să se prezinte în fața judecătorului. Cert este că jandarmii nu le mai găsesc de urmă. Din acest motiv dosarele au fost amânate până în ianuarie 2018.

„Dați-mi și mie un control judiciar ca să mă tratez”

De asemenea, s-a pus în discuție și verificarea măsurilor preventive ale inculpaților. Iar „stăpânii de sclavi” nu au așteptat prea mult și au venit fiecare cu fel de fel de rugăminți, ca la piață…
„Nu pot să mă tratez cum trebuie. Doctorul a spus că nu mă mai tratează. Dați-mi și mie un control judiciar ca să mă tratez”, a precizat Vasile Furdui în fața judecătorului. O altă inculpată aflată în arest la domiciliu a precizat că până și copiii lor sunt „arestați” împeună cu ei în casă. „Ne mor copii acasă de foame. Nu a venit nici Moșu`… Copiii stau și ei arestați cu mine în casă. Nu are cină să îi ducă la școală”, a precizat aceasta.
Pe 13 iulie 2016 au avut loc zeci de percheziții în Berevoeşti, la casele rudarilor din cătunul Gămăceşti, într-un caz de sclavagism. 38 de romi sunt acuzaţi că, pe parcursul mai multor ani, au exploatat şi torturat 40 de persoane minore şi majore. Victimele ar fi fost constrânse, prin inducere în eroare sau chiar răpire, la executarea de munci sau la practicarea cerşetoriei. Acestea erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea