Patru autopsieri de la morga Spitalului Județean - condamnați la închisoare cu executare pentru luare de mită

Decizie aspră a judecătorului Tribunalului Argeș, în dosarul autopsierilor. Cei patru autopsieri acuzați de luare de mită au fost condamnați la pedepse cuprinse între 4 – 7 ani închisoare cu executare. Totul a început în aprilie 2016 când  procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au trimis în judecată pentru luare de mită patru angajați de la morga Spitalului Județean Argeș. Este vorba de Cristian Nedelcu, Maria Marinel, Vasile Stan și Marian Păun. De asemenea, trebuie precizat că la morga Spitalului Județean din cei cinci autopsieri, doar unul singur nu a fost cercetat pentru luare de mită. Dosarul a fost instrumentat ca urmare a numeroaselor plângeri și sesizări penale venite de la rude ale unor persoane decedate, după ce aceștia au trebuit să dea angajaților de la morgă bani și bunuri pentru pregătirea ori ridicarea cadavrelor. Printre cei care au făcut sesizări se numără și primarul Bebe Ivan de la Băbana sau directorul Complexului de Servicii Persoane cu Dizabilități Vulturești, Adrian Stanciu, care au reclamat mai multe cazuri de acest gen.

Condamnări la pedepse între 4-7 ani de închisoare cu executare

Pe 8 decembrie, Tribunalul Argeș i-a condamnat pe cei patru autopsieri la închisoare cu executare pentru infracțiunea de luare de mită. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Cristian Nedelcu a primit cea mai aspră pedeapsă dintre autopsieri. Acesta a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare și interzicerea pe o durată de doi ani a mai multor drepturi.
„Aplică inculpatului Nedelcu Cristian, pedeapsa de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din 12 ani reprezentând totalul celorlalte pedepse de închisoare , respectiv de 4 ani închisoare, urmând ca inculpatului să i se stabilească în final pedeapsa 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie în condiţiile art.60 C.penal” şi totodată interzice inculpatului, pe o durată de 2 ani, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a , b şi g din C.penal, se arată în hotărârea instanței.
Autopsierul Marinel Maria  a fost condamnat la 6 ani de închisoare: „aplică inculpatului , pedeapsa de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din 9 ani închisoare reprezentând totalul celorlalte pedepse, respectiv de 3 ani închisoare, urmând ca inculpatului să i se stabilească în final pedeapsa 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie în condiţiile art.60 C.penal şi totodată interzice inculpatului, pe o durată de 2 ani, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a , b şi g din C.penal”.
Vasile Stan a primit 4 ani de închisoare. „Aplică inculpatului, pedeapsa de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă , respectiv de 1 an închisoare, urmând ca inculpatului să i se stabilească în final pedeapsa 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie în condiţiile art.60 C.penal şi totodată interzice inculpatului, pe o durată de 2 ani, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a , b şi g din C.penal”, se arată în hotărârea instanței.
Cel de-al patrulea autopsier condamnat a fost Marin Păun care a primit 4 ani de închisoare cu executare. „Aplică inculpatului, pedeapsa de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă , respectiv de 1 an închisoare, urmând ca inculpatului să i se stabilească în final pedeapsa 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie în condiţiile art.60 C.penal şi totodată interzice inculpatului, pe o durată de 2 ani, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b şi g din C.penal”.
De asemenea, Tribunalul Argeș a dispus confiscarea următoarelor sume de bani de la inculpați: 1050 de la inc. Nedelcu Cristian; 650 de lei de inc. Maria Marinel; 449, 5 lei de la inc. Stan Vasile; 449, 5 lei de la inc. Păun Marin. Fiecare dintre cei patru autopsieri au fost obligați la plata sumei de 1.000 de lei cheltuieli de judecată.

Autopsieriii aveau preferințe și la spagă: „Așa ceva beau numai tractoriștii”

Conform rechizitoriului, în ianuarie 2014, trei angajați de la Primăria Băbana au mers să ridice un cadavru de la morgă. Și, după cum precizează procurorii, „cunoscând situația din experiențele anterioare, fiind vorba tot de un caz social, Șuță Ion a luat de la domiciliu o sticlă de 2,5 litri țuică, iar primarul Bebe Ivan i-a dat martorei Prodănel Adina o sticlă de whisky, cu scopul de a fi înmânate autopsierului de serviciu, în cazul de față inculpatului Maria Marinel. După ce a achitat taxa pentru eliberarea actului constatator de deces, martora Prodănel Adina i-a dat inculpatului Maria Marinel sticla de whisky, acesta primind-o cu observația «așa ceva beau numai tractoriștii». De asemenea, a primit de la martorul Șuță Ion sticla de 2,5 litri cu țuică, apoi a eliberat cadavrul fără a îl mai spăla, doar îmbrăcându-l. La domiciliu, s-a observat că pentru a fi îmbrăcat mai repede, se tăiaseră hainele cadavrului nou cumpărate pentru înmormântare, atitudine contrară atribuțiilor de serviciu”, se arată în rechizitoriu.

Se cerea mită şi când era vorba de cazuri sociale

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că angajaţii cereau şpagă chiar atunci când era vorba de cazuri sociale şi dau ca exemplu un caz petrecut în decembrie 2012, când doi angajaţi de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Vultureşti au venit la morgă să ia cadavrul lui Aurel Badea, primitor de ajutor social şi care nu avea nicio rudă: „Autopsierii de serviciu Nedelcu Cristian şi Maria Marinel, deşi au fost atenţionaţi că este vorba de un caz social, le-au cerut „să dea ceva” pentru a pregăti cadavrul. Au dat 50 lei. Inculpaţii nu au fost mulţumiţi şi motivând că au lucrat doi, le-au cerut „să mai pună ceva”, astfel că au mai primit încă 50 de lei. Ambii martori precizează că nu li s-a dat nicio chitanţă”. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea