Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Județean Argeș; SPADA MEDIEVALĂ

Muzeul Județean Argeș expune în perioada 05 ianuarie - 31 ianuarie 2018, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesă deosebită, descoperită prin cercetare arheologică - o spadă medievală a cărei datare a fost încadrată în prima jumătate a secolului al XV-lea, ceea ce corespunde, în linii mari, cu intervalul cuprins între a doua parte a domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418) - și înainte de a doua domnie a lui Vlad Țepeș (1456-1462).

Spada a fost descoperită, la o adâncime de 0,70 m, cu vârful în jos și ușor înclinată, în anul 1987, cu prilejul executării unor lucrări de îmbunătățiri funciare „în zona pomicolă ce desparte Valea Dâmbovnicului de șoseaua Șerbănești-Rociu, la circa 100 m de satul Șerbănești, în direcția satului Țuțulești, comuna Suseni”, în punctul „Măgura lui Blegu”.
Piesa face parte din Colecția Istorie Medievală (nr. inv. F 2190) și are o lungime totală de 95 cm, din care lama măsoară 75 cm, iar lățimea sub gardă este de 4,3 cm scăzând uniform spre vârf, până la 1,5 cm. Ambele fețe ale lamei prezintă un șanț median pe toată lungimea. Garda, lungă de 13 cm, prezintă în secțiune un profil pătrat și latura de 1 cm, fiind ușor înclinată pe lamă. Mânerul spadei are lungimea de 13,5 cm de la buton la gardă și forma aproximativă a unui trunchi de piramidă cu baza mare de 2,4 cm, iar cea mică de 1,5 cm. Butonul mânerului are formă sferică și asigura, prin masivitate, o echilibrare foarte bună a armei, ușurând prin contrabalansare mânuirea ei. Butonul și garda au fost aplicate prin batere la cald, urme de nituire având doar garda.
Tipologic, spada de la Șerbănești este un tip de tranziție între spadele romanice „pentru o mână” – arme de lovit – și cele gotice „pentru o mână și jumătate” – arme pentru lovit și împuns ‒ și se datează în prima jumătate a secolului al XV-lea. Ținând cont de modul de îmbinare și prelucrare a pieselor componente, se poate aprecia că este o spadă cavalerească foarte prețuită în epocă și folosită în exclusivitate de nobili. 
Deoarece a fost descoperită într-o stare de conservare precară, piesa a fost restaurată în laboratoarele Muzeului Județean Argeș.
Nu se poate preciza cu exactitate contextul istoric în care spada de la Șerbănești a ajuns în sol, aceasta putându-se întâmpla în perioada în care a fost datată, dar, la fel de bine, evenimentul se putea petrece și ulterior, cunoscând faptul că armele bune erau scumpe și prețuite, fiind folosite pe parcursul mai multor generații.  
Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea