Primarul din Valea Iașului, Nicolae Barbu, găsit nevinovat în procesul penal privind închirierea pajiștilor comunei

Sfârșit de război, purtat pe durata a patru ani, în instanțe, între Nicolae Barbu, edilul șef al comunei Valea Iașului, și Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Nicolae Barbu a fost acuzat de abuz în serviciu pentru închirierea unor pășuni aparținând domeniului public al localității. Dacă acuzațiile - unele foarte grave - s-ar fi dovedit adevărate, s-ar fi lăsat, fără îndoială, cu ani grei de închisoare. Doar că, după ce s-a dispus efectuarea de expertize de specialitate, totul s-a redus la tăcere…

Judecătoria Curtea de Argeș - achitare. Curtea de Apel Pitești - amendă administrativă

Totul a început de la un contract de închiriere a celor peste 300 de hectare de pășune alpină aferente muntelui Buda, munte aflat în patrimoniul comunei Valea Iașului. Procurorilor de la Curtea de Argeș nu le-a mirosit bine documentul, acționând pentru tragerea la răspundere a primarului localității, deși contractul de concesiune era semnat cu aprobarea Consiliului Local.
După  trei ani de proces, prima instanță, Judecătoria Curtea de Argeș, decide că edilul este nevinovat, achitându-l, pe acesta, de învinuirile aduse de propriii colegi. Hotarâre  88/07.03.2017: ”În baza art. 396 alin 5 C.p.p. şi art. 16 alin. (1) lit. b) C.p.p. achită pe inculpatul Barbu Nicolae privind săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 din Codul penal de la 1969, cu aplic. art. 41 alin. 2 din Codul penal de la 1969, cu referire la disp. art. 5 C.pen. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.”
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș au formulat apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Pitești. Nici aici nu s-a modificat mare lucru, edilul Nicolae Barbu primind, în plus, o amendă administrativă de 1.000 de lei.
Soluția pe scurt: Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, împotriva sentinţei penale nr. 88/07.03.2017 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş în dosarul nr. 1785/216/2014. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi rejudecând: Înlătură achitarea inculpatului Barbu Nicolae, dispusă în baza art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, cu toate consecinţele. În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 19 din Legea nr. 255/2013 şi art. 18 ind. 1 Cod penal anterior, achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art. 248 Cod penal anterior cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi art. 5 Cod penal. În baza art. 91 lit. c) Cod penal anterior aplică inculpatului o sancţiune cu caracter administrativ constând în amendă în sumă de 1.000 lei.
Document: Hotărâre  56/22.01.2018
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea