Războiul referendumului, partea a doua. Prefectul contraatacă

Așa cum anunța cu zile bune înaintea adoptării de către Consiliul Județean a proiectului de hotărâre privind organizarea unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, prefectul de Argeș, Gheorghe Davidescu, ia măsuri în consecință. Este vorba despre depunerea unei contestații în justiție, menită să suspende aplicarea hotărârii pe care legislativul județean a luat-o în ședința de luna trecută, cu 25 de voturi pentru și doar 8 împotrivă.

Opt pagini de motive

Chiar dacă încă nu primise, la începutul săptămânii trecute, notificarea oficială privind controlul de legalitate în ceea ce privește hotărârea prin care Consiliul Județean vrea să-i convoace pe argeșeni la referendumul legat de părerea acestora față de viitorul județului lor, prefectul Davidescu avea deja pregătite argumentele cu care speră să-i convingă pe oamenii legii că dreptatea este de partea instituției pe care o conduce și a guvernului pentru care lucrează. El le-a expus într-o formă incipientă, subliniind că acțiunea în instanță se va întinde pe nu mai puțin de opt pagini. Opt pagini de argumente legale prin care reprezentantul Executivului arată de ce hotărârea CJ privind organizarea referedumului nu este legală. Acestea se fundamentează, spune prefectul, pe articole din mai multe legi, printre care cea a referendumului, cea a administrației locale și cea a finanțelor locale. Concret, contestația se referă la faptul că referendumul nu poate fi organizat de către autoritățile locale, pentru că vizează o problemă de interes național, așa cum este considerată de către prefect reorganizarea administrativ-teritorială. Practic, prin convocarea unei consultări publice pe această temă, Consiliul Județean Argeș nu face altceva decât să îngrădească dreptul președintelui de a convoca un referendum pe același subiect. Iar acest fapt contravine, spune Gheorghe Davidescu, separației puterilor în stat, așa cum se prevede în Constituție. Un alt argument al prefectului este cel legat de cheltuielile ocazionate de referendum, care nu sunt prevăzute în niciun buget. Mai mult, spune reprezentantul guvernului în Argeș, legea nu permite nici direcționarea unor sume în acest scop printr-o rectificare de buget. Nu în ultimul rând, Gheorghe Davidescu se prevalează și de faptul că proiectul de reorganizare teritorială nu este încă decât în stadiul de discuții, neconstituind deocamdată un motiv pentru organizarea unui referendum.

Povestire cu final neaşteptat

La închiderea ediției, contestația prefectului vizavi de hotărârea Consiliului Județean privind referendumul intrase deja în circuitul legal, urmând ca instanța să stabilească un termen pentru judecarea acesteia. În ceea ce privește sorții de izbândă, prefectul Davidescu evită să se pronunțe. Are și motive, pentru că în aceeași situație, instanța din Vâlcea a dat câștig de cauză prefecturii din județul vecin, în vreme ce judecătorii din Vrancea au respins acțiunea reprezentantului guvernului. Cert este că, indiferent de verdict, războiul referendumului din Argeș este de-abia la început. Adrian Vasiliu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea