După patru ani și jumătate de la incendiu, Global Eco Center are amenzi de 500.000 de lei și două dosare penale

# Bombă ecologică imună la parlamentarii de Argeș! # La sfârșitul anului 2017, în depozitul de pe fosta platformă ARO, închiriat societății din Iași, mai erau de evacuat circa 1983 tone de deșeuri
S-au împlinit aproape patru ani și jumătate de la incendiul produs la depozitul de deşeuri de la Câmpulung al firmei ieşene Global Eco Center, iar problema nu a fost rezolvată. Pe 4 decembrie 2017, Global Eco Center a transmis la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș situația gestiunii deșeurilor la punctul de lucru din Câmpulung. În urma informării se constată că în hală de pe fosta platformă ARO, proprietatea celor de la Landmark Management, încă se mai află circa 1983 tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase.

La control, inspectorii sanitari au fost primiți la Global Eco Center… cu ușa închisă

Pe 20 noiembrie, senatorul PNL Iani Popa face o interpelare către Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății despre situația deșeurilor de pe fosta platformă ARO din municipiul Câmpulung. Senatorul solicită informații legate de ultimul control și concluziile specialiștilor legate de acest aspect, respectiv dacă există vreun risc de toxicitate pentru populația din zona Câmpulung. Pe 11 decembrie, Iani Popa primește un răspuns din partea Ministerul Sănătății.
”Cu ocazia controlului efectuat în data de 5 decembrie 2017 inspectorii sanitari au constatat că în spaţiul de depozitare deşeuri nu se desfăşura activitate, acesta fiind încuiat şi sigilat. Inspectorii sanitari nu au găsit nici un salariat al firmei SC Global Eco Center SRL. Din exteriorul halei inspectorii sanitari împreună cu un reprezentant al societăţii Ladmark Management SRL au constatat prezenţa recipienţilor (metalici şi  PVC) în incinta spaţiului. (…) Ultimele prelevări de probe de apă potabilă din zona de aprovizionare în care se află şi platforma Aro Câmpulung au fost efectuate în data de 27 noiembrie 2017, în cadrul monitorizării de audit a calităţii apei potabile. Valorile analizelor efectuate din aceste probe s-au încadrat în valorile stabilite prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile republicată", se arată în răspunsul semnat de secretarul de stat Dan Dumitrescu din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Trei parlamentari - aceeași interpelare, dar nicio soluție concretă

Pe 19 decembrie a venit și răspunsul de la Ministerul Mediului, semnat de ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu. Trebuie precizat că pe parcursul anului 2017, alți doi parlamentari argeșeni, deputatul Ionuț Moșteanu (USR) și deputata Simona Bucura Oprescu (PSD), au făcut interpelări în legătură cu situația deșeurilor de la fosta platformă ARO. Nu s-a rezolvat nimic concret. Nici din partea parlamentarilor, nici din cea a Ministerului…
Și senatorului Iani Popa îi este transmisă o analiză amănunțită privind depozitul de deșeuri periculoase și nepericuloase administrat de Global Eco Center SRL Iași, în incinta SC Landmark Management SRL. În urma răspunsului reiese că în 2017 au fost efectuate două controale de către Garda Națională de Mediu –Comisariatul  Județean Argeș la depozitul de deșeuri de la Câmpulung. În urma primului control au fost dispuse de către autoritățile competente evacuarea deșeurilor stocate în incinta SC Landmark Management SRL de către Global Eco Center, prezentarea la Garda de Mediu a unor documente cu privire la cantitatea de deșeuri stocate pe tipuri și categorii, respectiv sigilarea accesului celor două amplasamente unde sunt stocate deșeurile. La recontrol s-a constatat că deșeurile nu au fost evacuate, respectiv nu a fost efectuată sigilarea căilor de acces. Pe 20 iulie, Global Eco Center a transmis către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș că în amplasament se mai găsesc 2.021,35 tone deșeuri periculoase și nepericuloase. Până pe 4 decembrie, din depozit au mai fost evacuate o cantitate de 38,394 tone deșeuri, în amplasament rămânând aproximativ 1983 tone. ”Reprezentantul legal al operatorului economic a afirmat că situația se prezintă astfel deoarece firma nu are și nici nu a găsit până în prezent resurse financiare pentru evacuarea deșeurilor periculoase de pe amplasament”, se arată în informarea semnată de ministrul Mediului.

Amenzi de 500.000 de lei + dosare penale

În perioada 2013-2017, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Argeș a aplicat societății Global Eco Center sancțiuni contravenționale și a formulat plângeri penale:
# Procesul Verbal de Constatare și Sancționare a Contravenției ( PVCSC) seria AA nr 07275/22.04.2013 – amendă contravențională 100.000 lei. Procesul verbal a fost contestat, dar plângerea  reclamantului a fost respinsă de instanță prin hotărâre definitivă.
# PVCSC seria AA nr 07398/08.09.2014 – amendă contravențională 100.000 lei. Procesul verbal a fost contestat și respins prin hotărâre definitivă
# PVCSC seria AB nr 01092/30.08.2016 – amendă contravențională 100.000 lei. Procesul verbal a fost contestat, iar reclamația a fost respinsă. Hotărârea nu este încă definitivă.
# PVCSC seria GNM nr. 00002/27.02.2017 – amendă contravențională 100.000 lei. Procesul verbal a fost contestat și urmează ca instanță să soluționeze reclamația.
#$ PVCSC seria GNM nr. 00012/19.05.2017 – amendă contravențională 100.000 lei. Procesul verbal a fost contestat și urmează ca instanță să soluționeze reclamația.
# Sesizări penale formulate pentru nerespectarea regimului deșeurilor: comercializarea, abandonarea şi/sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României.

Vasile Tofan - inculpat în două dosare penale

La un an de la incendiul din Câmpulung, spre finele lui 2014, Global Eco Center a intrat în procedura insolvenţei, la Tribunalul Iaşi. Lichidatorul desemnat de instanţă, Gheorghe Homoranu, a fost ocupat în anul 2017 şi cu procesele de anulare a unor amenzi acordate de autorităţile de mediu firmei lui Tofan, fără reușită însă. În ceea ce privește insolvența societății, deocamdată a fost întocmit un plan de reorganizare și urmează ca instanța să se decidă, în anul 2018, asupra confirmării sau infirmării planului.
În schimb, Vasile Tofan este inculpat în două procese legate de infracțiuni  privind modul de administrare a deşeurilor. Unul se află pe rolul Judecătoriei Câmpulung, iar alături de Tofan sunt şi firma, dar şi administratorul judiciar, altul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Curtea de Argeş, parte vătămată  în cauză fiind Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea