Transfăgărășanul, închiriat de CNAIR cu 10 euro pe oră

# Bătaie de joc cu cel mai spectaculos drum din lume! # CNAIR mai încasează și tarif per km pentru un sector închis pe Transfăgărășan
Traseul Transfăgărășan este considerat cel mai frumos drum din România și unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor superbe și a numeroaselor serpentine. Cunoscut și ca DN7C, Transfăgărășan are un potențial turistic extraordinar, dar de multe ori statul nu profită de această conjunctură. Astfel, Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) închiriază Transfăgărășanul pe sume derizorii pentru desfășurarea unor activități precum competiții sportive, spoturi publicitare și videoclipuri, filmări, curse auto, etc. Mai mult, din cauză că traficul este întrerupt pentru aceste manifestații, și turiștii au de suferit. Cu atât mai mult sumele încasate din închirieri la bugetul CNAIR ar trebui să fie substanțiale, dar nici nu putem să discutăm de așa ceva ele fiind, de fapt, unele derizorii.

„CNAIR va analiza posibilitatea modificării acestor tarife”

Deputatul Dănuț Bica (PNL) a făcut o interpelare către Ministerul Transporturilor cu privire la tarifele practicate pentru închirierea Transfăgărășanului, fiind interesat dacă ministerul are în vedere și dispunerea reevaluării condițiilor de închiriere pentru acest drum. Din răspunsul semnat de Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, reiese că Transfăgărășanul este închiriat pentru un tarif de doar 10 euro/oră, la care se adaugă un tarif per km pentru sector închis, în valoare de 40 euro/km. Cu alte cuvinte, pentru a închiria Transfăgărășanul pentru o oră, doritorul plătește doar 10 euro, echivalentul a două beri într-un restaurant din vestul Europei.
„Închirierea Transfăgărășanului de către CNAIR SA, pentru desfășurarea unor activități precum competiții sportive, spoturi publicitare și videoclipuri, filmări, curse auto, etc., se face în conformitate cu prevederile Anexei nr. 6 din Ordinul nr. 290/2013 pentru aprobarea unor tarife aplicate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. pentru ocuparea zonei drumului, astfel că pentru emiterea unui aviz pentru manifestații culturale, artistice și sportive, pe lângă tariful de 10 euro/oră, CNAIR SA încasează și tarif per km pentru sectorul închis, în valoare de 40 euro/km”, se arată în răspunsul semnat de Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.
Secretarul de stat mai precizează deputatului Dănuț Bica că CNAIR are în vedere modificarea tarifelor: „Ținând cont și de solicitarea dumneavoastră, CNAIR SA va analiza posibilitatea modificării acestor tarife cât și cuantumul lor, urmând ca să comunice acest lucru în mod public, imediat ce actul normativ va fi modificat”.
Transfăgărășanul reprezintă o tentație pentru studiourile cinematografice și agențiile de publicitate, numeroși regizori de film, de spoturi publicitare și de videoclipuri alegând să filmeze în această zonă. Nume celebre cum ar fi Nicholas Cage, Jean Claude Van Damme sau realizatorii Emisiunii Top Gear au participat la filmări pe drumul supranumit „Bulevardul Carpaților”. În 2017, pe Transfăgărășan, traficul rutier a fost restrictionat de mai multe ori pentru desfășurarea unor ședințe de filmări, dintre care reamintim: filmarea unei reclame pentru Lamborghini,  drive test Alfa Romeo Auto Italia sau  conducerea unui autoturism sport pe acest segment de drum de către pilotul de raliu Titi Aur. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea