Omul de afaceri Marian Drăgușin a reușit să salveze de la dispariție brandul național ”Vinalcool”

# Firma a ieșit, în ianuarie 2018, din insolvență
Trăim într-o perioadă în care brandurile locale sau naționale trag, de obicei, cortina, în favoarea mărcilor din import. Argeșul este, din păcate, un județ în care exemplele de acest fel abundă: Aro, Cauciuc, Alprom, Institutul de la Ștefănești, Turism Muntenia – sunt numai câteva nume rezonante care, ori au dispărut, ori se zbat în cele mai negre insolvențe. Iată însă că, deși rar, câte o rază de soare (economic vorbind) mai răzbate prin negura economică instalată. În cazul de față este vorba de Vinalcool, nume de referință al Argeșului, firmă întoarsă din stopul cardiac financiar de actualul deținător, omul de afaceri Marian Drăgușin.

Firma și-a declarat insolvența în anul 2011, lista creditorilor fiind una destul de lungă și sonoră: Finanțele Argeș, Primăria Pitești, Direcția Națională de Drumuri, Autoritatea Națională a Vămilor, câteva firme de leasing. Vestea bună este că, deși majoritatea covârșitoare a firmelor care intră nu mai reușesc să și iasă, iată, la Vinalcool s-a reușit! Tribunalul Comercial Argeș a decis, la data de 17 ianuarie, închiderea procedurii de insolvență a renumitei firme din Argeș, firmă care și-a reluat, astfel, toate atribuțiile unui agent economic în deplină stare de funcționare!

 

Tip solutie:
Închis lichidarea (art. 118 din lege)
Solutia pe scurt: În temeiul art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, admite cererea lichidatorului judiciar şi dispune închiderea procedurii de insolvenţă şi reinserţia în activitatea economică a debitoarei . În baza art. 136 din Legea nr. 85/2006, descarcă administratorul judiciar Cabinet de Insolvenţă Micu Dumitru, de orice îndatorire sau responsabilitate faţă de debitor şi averea sa, faţă de procedură, creditori şi asociaţi. În temeiul art. 135 din lege, dispune notificarea sentinţei Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş, Oficiului Registrului Comerţului Argeş, în vederea efectuării menţiunii de închidere a procedurii şi de reinserţie în activitatea economică şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. În temeiul art. 902 pct. 16 Cod civil, dispune notificarea sentinţei OCPI Argeş, în vederea notării în cartea funciară a închiderii procedurii şi reinserţiei debitoarei în activitatea economică. Executorie şi definitivă. Cu recurs în termen 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 17.01.2018.
Document:
Hotarâre  40/2018  17.01.2018


Vinalcool Argeș, tradiție și continuitate în fabricarea de alcool și oțet

Societatea „Vinalcool” Argeş a fost înfiinţată în anul 1954 printr-o decizie a Consiliului Regional Piteşti, cu scopul valorificării producţiei agricole (viti-pomicole) de la gospodăriile populaţiei, prin prelucrarea fructelor şi a strugurilor, fabricaţia acestora şi îmbutelierea de produse finite (ţuică – vin). Unitatea avea ca bază viticolă fostele raioane Drăgăşani, Drăgăneşti şi Topoloveni, unde existau unităţi de vinificaţie şi care prelucrau strugurii de la populaţie, iar, mai târziu, de la gospodăriile agricole colective. De asemenea, în zona Horezu, Râmnicu-Vâlcea, Vedea, Câmpulung şi Curtea de Argeş, unitatea avea sectoare de producţie pentru distilarea fructelor şi macurilor de la gospodăriile agricole colective.
În oraşele mari, Piteşti, Drăgăşani şi Râmnicu-Vâlcea, unitatea poseda depozite de condiţionare şi îmbuteliere pentru vinuri şi rachiuri naturale. După reorganizarea administrativă din 1968, prin înfiinţarea judeţului Argeş, s-au înfiinţat, la nivel de judeţ, combinatele alimentare (pâine, bere, vin, carne) cu unităţi vinalcool distincte în cadrul acestuia. „Vinalcool” Argeş avea sediul central la Piteşti şi avea în subordine 5 secţii de producţie. La Curtea de Argeş, Câmpulung, Vedea, Clucereasa, Sămara, Săpata şi Mihaieşti erau distileriile pentru prelucrarea fructelor şi macurilor de la gospodăriile populaţiei şi CAP-urilor din zona Vedea – Curtea de Argeş, Domneşti, Câmpulung, Clucereasa şi Topoloveni.
La Piteşti, în anul 1969, s-a dat în folosinţă combinatul de condiţionare şi îmbuteliere care avea un depozit de 400 de vagoane de vin, unul de 60 de vagoane de coniac şi un depozit de ţuică de 50 de vagoane. La „Vinalcool”, se îmbutelia întreaga gamă de produse începând cu vinul, vermutul, coniacul, băuturile spirtoase şi ţuica. În anul 1964, s-a dat în folosinţă fabrica de alcool rafinat care producea materie primă pentru fabricarea oţetului alimentar.
În anul 1972, s-a preluat de la fosta întreprindere de industrie locală, fabrica de oţet de la Topoloveni care producea oţet, esenţe alimentare şi muştar. În decursul anilor, acesta a devenit cel mai rentabil sector al Vinalcool Argeş.
În 2004, SIF Oltenia, acționar majoritar, a vândut pachetul de acțiuni de 52% către D.G.M Internațional Pitești, firmă controlată de Drăgușin și care a ajuns astfel la o deținere de aproape 90% din capital. Printre produsele care ies pe poarta companiei argeșene sunt băutura spirtoasă Romanța, oțetul de Topoloveni, țuica de Pitești, bitter, coniacul Argeș, vin pelin și alcool sanitar.

Anul trecut, afaceristul Marian Drăgușin a cumpărat și super-brandul ”Spicul”

Și, cum tot s-a vorbit, insistent, de lipsa brandurilor județene, sau, mai exact, de dispariția acestora, iată că, recent, același om de afaceri a făcut o achiziție-bombă. Este vorba de ”Spicul”, un brand național foarte cunoscut.
Marian Drăgușin: ”Am cumpărat brandul «Spicul», care este din 1848. Este marcă înregistrată. Alături de acesta am cumpărat mai multe mărci de sub acest brand, l-am cumpărat pentru că ei au intrat în faliment. Era păcat să se piardă un nume de rezonanță precum acesta. Nu mi-a fost ușor, însă am reușit să închei această tranzacție. De brandul «Spicul» veți auzi, cât de curând, numai lucruri bune!

Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea