APM Argeș - instituția care a plătit, în același timp, salariul pentru doi directori executivi, timp de doi ani

# După ce a câștigat procesul cu ANPM și a fost reintegrată în fruntea APM Argeș, prima decizie a Marianei Ionescu a fost concediul, iar apoi demisia # Fosta directoare urmează să primească aproximativ 100.000 de lei despăgubiri # Mariana Ionescu a devenit  subiect tabu la Garda de Mediu Argeș
Agenția pentru Protecția Mediului Argeș este singura instituție din Argeș care a avut, în ultimii doi ani, doi directori executivi în același timp. Cum s-a ajuns în această situație? Instanțele argeșene au stabilit ca Mariana Ionescu să fie reintegrată în funcția de director la APM Argeș, începând din decembrie 2017. Totodată, aceasta urmează să primească despăgubiri, reprezentând salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi alte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de conducere începând cu 15 ianuarie 2016, dată în care Mariana Ionescu a fost destituită din funcție.
Cu alte cuvinte, ca urmare a deciziei de demitere luată de președintele ANPM din acea perioadă, Toma Petcu, deputat și fost ministru al Energiei, decizie ce a fost considerată nulă de instanțe, atât Cristiana Elena SURDU, actualul director, cât și Mariana Ionescu au primit, în ultimii doi ani, salariul de director executiv. Iar acest salariu nu este deloc de neglijat, conform declarației de avere a directorului Cristiana Surdu, aceasta ar fi obținut numai în 2017 suma de 43.805 lei, la care se adaugă și venitul din 2016. Cu aproximație, Mariana Ionescu urmează să primească, fără să lucreze nici măcar un minut, după un simplu calcul, aproximativ 100.000 lei ca urmare a unei decizii abuzive a conducerii ANPM. În plus, Mariana Ionescu, în această perioadă, și-a desfășurat bine mersi activitatea în privat. Va plăti statul această sumă de bani? Urmează să vedem. Cert este că Mariana Ionescu dorește să primească banii de la cei care au semnat actele fără un motiv întemeiat.

Mariana Ionescu și-a dat demisia din fruntea APM Argeș

La sfârșitul anului 2017, Mariana Ionescu a fost reintegrată în sistem ca director al APM Argeș. În schimb, prima decizie a acesteia în calitate de director a fost să intre în concediu de odihnă, decizie urmată de o depunere a demisiei pe data de 28 decembrie, Mariana Ionescu preferând să-și continue activitatea în mediul privat, la propria sa firmă, un laborator care prelevează probele pentru analize de mediu.
„După ce am primit decizia de integrare, am intrat în concediul de odihnă, iar la sfârșitul anului mi-am dat demisia. Demisia și-a produs efectul începând cu 27 ianuarie 2018. Urmează să primesc toate drepturile salariale pe doi ani de zile. Aceste drepturi, eu o să insist să le primesc de la cei care au semnat niște acte total aiurea. Noi muncim, plătim impozite la stat, și nu doresc ca astfel de impozite să se ducă pe astfel de cheltuieli. Vreau să se facă dreptate!  Nu am stat de vorbă cu directoarea de la APM Argeș pentru că eu nu am fost acolo nici măcar o zi. Nu m-am mai întors la APM Argeș pentru că, între timp, în ultimii ani am fost prinsă într-o altă activitate. Am făcut ceva în privat și vreau să continui. Pentru mine au fost niște prejudicii și în afară de cele materiale, pentru mine contează așa, ca principiu – nedreptatea asta nu-mi place, de fapt nimănui nu îi place”, a precizat Mariana Ionescu pentru Atitudine în Argeș.

Fosta directoare – subiect tabu la Garda de Mediu Argeș

Am încercat să stăm de vorbă pe acest subiect și cu directoarea APM Argeș, Cristiana Surdu, dar aceasta nu a binevoit să stea de vorbă cu noi, precizându-ne, prin vocea secretarei și a purtătorului de cuvânt, să facem o solicitare scrisă. De altfel, în instituție, subiectul Mariana Ionescu a devenit unul tabu, niciun angajat nu dorește să vorbească despre situația creată de aceasta prin câștigarea procesului cu ANPM. Deși am vrut să aflăm cu exactitate ce sumă urmează să primească– drept despăgubire, Mariana Ionescu,  și dacă instituția se va întoarce în instanță, pentru recuperarea acestui prejudiciu, împotriva persoanelor responsabile, nimeni nu a vrut să ne acorde un punct de vedere oficial.

Deciziile instanțelor

În primă instanță, Tribunalul Argeș a decis, în vara anului 2017, după un an de procese, reintegrarea reclamantei – Mariana Ionescu în funcția avută înainte de eliberare: „Admite acţiunea. Constată nulitatea absolută a Deciziei nr. 44/15.01.2016 emisă de Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Obligă parata la reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior eliberării din funcţia publică, precum şi la plata de despăgubiri, reprezentând salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi alte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de conducere din care a fost eliberată, începând cu data eliberării din funcţie şi până la reintegrarea efectivă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.
Cum hotărârea nu a fost definitivă, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a făcut recurs. Pe 11 decembrie 2017, Curtea de Apel Pitești a dat o hotărâre definitivă în acest dosar.
„Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la 1500 lei onorariu de avocat, după reducere. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Cum argumenta, în 2016 președintele ANPM înlăturarea Marianei Ionescu din fruntea APM Argeș

Toma Petcu, președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din decembrie 2015 până în mai 2016, este cel care a luat decizia de înlăturare a Marianei Ionescu din fruntea APM Argeș, ca urmare a unei cercetări disciplinare. În cele din urmă, instanța a considerat decizia ca fiind nulă iar ANPM trebuie să îi plătească despăgubiri timp de doi ani fostei directoare. Trebuie menționat că deputatul Toma Petcu a îndeplinit funcția de ministru al Energiei din ianuarie 2017 până în ianuarie 2018, când, din cauza problemelor de sănătate, a renunțat la mandat. Într-un răspuns dat celor de la Jurnalul de Argeș în 2016, fostul președinte ANPM - Toma Petcu preciza motivele de drept ale destituirii fostei directoare și făcea referire și la art. 101, alin. 1, lit. A din Statutul funcționarilor publici, respectiv: „pentru săvârșirea repetată a unor abateri disciplinare sau a unei abateri disciplinare care a avut consecințe grave”.
În ceea ce privește motivele de fapt, acestea sunt numeroase și se referă la încălcarea a nu mai puțin de șase prevederi din Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcționarilor publici. Concret, Mariana Ionescu nu ar fi respectat principiile imparțialității și independenței față de orice interes politic ori economic în exercitarea funcției publice. Altă abatere: și-ar fi exprimat în public, deși acest lucru îi era interzis ca funcționar public, aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea instituției publice în care își desfășura activitatea. De asemenea, conform președintelui ANPM, Mariana Ionescu nu ar fi respectat libertatea opiniilor colegilor săi și nu a evitat generarea conflictelor cauzate de schimbul de păreri. Un alt motiv pe care președintele ANPM l-a avut în destituirea Marianei Ionescu este că aceasta și-ar fi folosit poziția oficială pe care o deținea pentru a influența anchetele interne ori externe ori pentru a determina luarea unei anumite măsuri. Până la urmă, instanțele argeșene au considerat că dreptatea este de partea fostei directoare. Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea