Scandal la Primăria Pitești, după ce prețul gigacaloriei a crescut!

# Primarul Cornel Ionică (foto stânga) l-a mustrat pe directorul de la Termo Calor, Iulian Richițeanu (foto dreapta): „Sunteți un pic cam apatic… Nu vă mai pasă de Termoficare”

Discuții aprinse, săptămâna trecută, în ședința de Consiliu Local Pitești! Aprobarea unui preț mult mai mare al energiei termice pentru populație a creat un val de nemulțumiri nu doar printre piteșteni, cât și printre consilierii locali PSD. Primarul Cornel Ionică a fost pus în situația de a majora prețul la gigacalorie pentru piteştenii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire după ce SC Termo Calor Confort a cerut acest lucru. Astfel, de la 1 martie prețul gigacaloriei ar fi crescut de la 191 lei la 245 lei, adică cu 54 de lei mai mult decât până în prezent.

„Aveți bugetele pe masă și, dacă găsiți undeva un leu pus aiurea, îl mutăm de acolo”

Cum s-a ajuns la această situație? În proiectul de buget al municipiului pe anul 2018, la subvenția pentru energie termică, era prevăzută suma de 22,5 milioane lei iar această sumă este insuficientă pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare și prețul de facturare către populație. Cum valoarea subvenției necesară pentru 2018 era de 26,7 milioane, cu 4,2 milioane mai mică decât cea prevăzută în buget, s-a trecut la majorarea prețului la gigacalorie. Iar acest lucru a creat discuții aprinse chiar între membrii PSD din Consiliul Local Pitești. ”S-a făcut o greșeală din partea noastră. Nu am mărit niciodată prețul la cădură și acum suntem obligați să îl mărim dintr-odată. Aveți bugetele pe masă și dacă găsiți undeva un leu pus aiurea, îl mutăm de acolo. Eu mi-am spus un punct de vedere, nu avem altă soluție”, preciza primarul Cornel Ionică.

În cele din urmă, tariful la căldură a crescut la 230 de lei, dar în toamnă ar putea crește la 250 lei

"Este absurd să mărim cu 30% acum!" a protestat preşedintele PSD Piteşti, consilierul local Cristian Gentea (foto). Acesta a venit cu o altă soluție, mai bine zis cu o majorarea… „mai mică” a prețului la căldură decât cel propus inițial. Totuși, dacă bugetul nu va fi modificat la rectificare, în toamna anului 2018 prețul gigacaloriei ar putea crește din nou, de data aceasta la 250 de lei. „Mărim acum cu 20%, la 230 de lei începând cu 1 aprilie. Dacă vedem că nu ne descurcăm, iar la rectificare nu vin bani, mărim prețul în toamnă. La 1 noiembrie mărim prețul la 250 lei”, a precizat în timpul ședinței consilierul local Cristian Gentea.
De asemenea, Gentea a mai susținut că majorarea tarifului la căldură dintr-odată cu 54 de lei este prea mare și ar putea provoca un val de debranșări din partea piteștenilor ce ar putea băga societatea Termo calor Confort SA Pitești în faliment. Doar că propunerea lui Gentea este o armă cu două tăișuri: pe de o parte prețul la căldură crește doar la 230 de lei față de 245 lei cât a fost propus inițial, dar la toamnă acesta ar putea ajunge la 250 lei.

„Nu vă mai pasă de Termoficare”

La discuții a fost invitat și directorul Termo Calor, Iulian Richiţeanu. “Dacă această hotarâre va trece, la rectificare, dacă vor fi bani, nu se va mai putea schimba”, a precizat directorul Termo Calor. De asemenea, primarul Ionică l-a mustrat pe directorul Richițeanu pe motiv că nu a fost activ la discuțiile premergătoare acestei măsuri de majorare a prețului la căldură.
“Ați fost un pic cam apatic în ultimul timp. Nu ați participat la nicio discuție. Nu ați venit cu soluții. (…) Banii de la cei 5000-6000 de restanțieri nu i-ați recuperat niciodată. Atenție mare, că se pare că dvs. nu vă mai pasă de Termoficare și cred că suntem într-o situație ireparabilă”, a precizat în timpul ședinței primarul Ionică.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost votat cu mărirea prețului la gigacalorie doar cu 20%, adică la 230 de lei de la 1 aprilie, fiind respinsă varianta de 245 lei de la 1 martie, așa cum dorea Termo Calor Confort. Propunerea a fost aprobată cu majoritatea de voturi, mai puţin voturile opoziţiei care s-a abţinut. Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea