Primăria Merișani a cerut companiei OMV Petrom opt miliarde de lei vechi pe an - taxe pentru extracția hidrocarburilor

# Hotărârea de consiliul local a fost atacată de OMV la Tribunalul București # Primar: „Ne-am angajat avocat, dar fără reușită…”

Primarul de la Merișani, Luigi Ionescu (foto), a încercat să obțină bani pentru bugetul primăriei pe seama OMV Petrom, companie care are mai multe puncte de lucru pe raza comunei. Cum OMV folosește drumurile comunale pentru toate intervențiile din localitate și nu plătește nimic, Consiliul Local Merișani a adoptat pe 10 noiembrie 2015 hotărârea nr. 42 prin care a stabilit mai multe taxe pentru OMV Petrom. Zis și făcut. Astfel, consilierii locali au stabilit o taxă locală pentru activitățile cu impact asupra mediului privind extracția hidrocarburilor de… 800.000 de lei pe an și o taxă pentru eliberarea avizului privind drumurile comunale necesară în vederea autorizației de construire/desființare de… 15.000 lei pe aviz.

La baza celor două taxe, conform edilului Luigi Ionescu, ar sta un raport de mediu pe care Primăria Merișani la solicitat.

„Noi prin Consiliul Local Merișani am stabilit ca OMV Petrom să plătească anumite taxe locale. Folosesc drumurile noastre comunale pentru toate intervențiile din comună și nu plătesc nimic. Pentru terenuri plătesc dar este infim. Plus că au conducte de țiței foarte multe în comună la suprafață pentru care nu plătesc absolut nimic. Sunt vreo 50 de hectare de teren folosite de ei. Au vreo 280 de sonde în comună, dar numai în jur de 60 sunt active. Am stabilit o taxă locală pentru activitățile cu impact asupra mediului privind extracția hidrocarburilor de 8 miliarde lei vechi pe an. Taxa a fost stabilită în urma unui raport de mediu pe care l-am făcut. De asemenea, am mai stabilit o taxă pentru eliberarea avizului privind drumurile comunale necesară în vederea autorizației de construire/desființare de 15.000 lei pe aviz. Ei, practic, sapă conductele fără să ia autorizație de la Primărie. Nu știe nimeni ce fac ei acolo. Din acest motiv am stabilit aceste taxe”, a precizat primarul Luigi Ionescu.

Tribunalul București: „Este evident că Hotărârea nr. 42/10.11.2015 este nelegală și se justifică anularea sa”

Cum era de așteptat, OMV Petrom  a atacat în instanță în 2017, actul administrativ al Primăriei Merișani, cerând anularea hotărârii de Consiliu Local. Procesul a avut loc la Tribunalul București. Pe 5 februarie 2018, judecătorii Tribunalului au admis cererea OMV Petrom. „Admite cererea. Anulează Hotărârea nr. 42/10.11.2015 emisă de Consiliului Local al Comunei Merişani şi Decizia nr. 402/24.10.2016 emisă de Consiliului Local al Comunei Merişani, reprezentând răspunsul autorităţii la plângerea prealabilă formulată împotriva Hotărârii nr. 42/10.11.2015. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la sediul Tribunalului Bucureşti”, se arată în hotărârea instanței.
În cele ce urmează, vă prezentăm fragmente din motivarea deciziei: „Taxa de mediu stabilită este nelegală, fiind stabilită în afara cadrului general al impozitelor și taxelor, este stabilită în mod vădit aleatoriu și nu întrunește criteriile pentru pentru a fi considerată o taxă rezonabilă. (…) În ceea ce privește taxa pentru eliberarea avizului privind drumurile comunale și taxa pentru eliberarea altor avize, tribunalul constată că sunt stabilite cu încălcarea prevederilor art. 473, art 474, art. 484 și art. 486 Cod fiscal (…) În atare condiții, este evident că Hotărârea nr. 42/10.11.2015 este nelegală și se justifică anularea sa”, arată judecătorul Tribunalului București.

Primarul de la Merișani: „Ce să te judeci cu ei!?”

Edilul Luigi Ionescu se declară nemulțumit în urma decizia Tribunalului București: „Din 2015 de când am stabilit aceste taxe OMV Petrom nu a plătit nimic. Ne-au dat în judecată, iar Tribunalul București ne-a anulat hotărârea de Consiliul Local. Ce să te judeci cu ei!? Ne-am angajat avocat, dar fără reușită… Mă gândesc să facem și recurs”, a precizat primarul de la Merișani.

O nouă sesizare de poluare în Argeș la adresa OMV Petrom

Începutul anului 2018 a început cu o serie de nemulțumiri din partea oamenilor din județ la adresa OMV Petrom. Mai întâi, la sfârșitul lunii ianuarie a avut loc fisurarea unei conducte de ţiţei a companiei care a poluat un pârâu şi mai multe suprafeţe de teren din comuna Merişani. Incidentul a fost făcut public la mai bine de o săptămână de la producerea sa, după ce un ONG din localitate a postat pe reţelele de socializare imagini cu zonele poluate. Imediat Garda de Mediu a aplicat sancţiunea maximă – 100.000 lei – fiind dispuse mai multe măsuri. Reprezentanții companiei au plătit jumătate din amendă, 50.000 de lei, pentru că au achitat-o în 48 de ore de la aplicare. Săptămâna trecută, o altă sesizare privind OMV a fost făcută către Garda de Mediu Argeș. De această dată mai mulți locuitori din comuna Cocu au sesizat Garda de Mediu cu privire la faptul că, în urma activităţii de extracţie a ţiţeiului, toată pânza freatică din zonă a fost afectată de apa sărată (şi cu gust metalic) şi, astfel, sursele de apă potabilă au devenit inutilizabile. Urmează ca Garda de Mediu Argeș și inspectorii Direcției de Sănătate Publică Argeș să verifice dacă situația sesizată din comuna Cocu se confirmă.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea