Noi condamnări în dosarul stăpânilor de sclavi de la Berevoești - lotul „clanul Furdui”

# Minorii răpiți erau puși, de familia Furdui, să se bată între ei, ca gladiatorii # Furdui Ovidiu - Cătălin a primit cea mai mare pedeapsă dintre toți inculpații – 16 ani de închisoare
Pe 21 februarie, alţi patru stăpâni de sclavi din Berevoeşti au primit pedepse cu închisoarea. Instanţa de fond a pronunţat pedepse mult mai mari, comparativ cu precedentele două loturi. Patru inculpați, doi bărbați și două femei, au primit pedepse cuprinse între 9 ani și 8 luni de închisoare și 16 ani închisoare. Un alt inculpat, fiind minor, a primit măsura educativă privativă de libertate de internare într-un centru de detenţie pe o durată de 3 ani şi 6 luni. Trebuie menționat că în dosarul „clanului Furdui” părți vătămate au fost și doi minori.
Cea mai mare dintre pedepse a fost pronunţată în cazul lui Furdui Ovidiu – Cătălin -  16 ani închisoare cu executare. Tatăl acestuia, Furdui Vasile, a primit 10 ani şi 10 luni închisoare cu executare, mama sa, Furdui Maria - 9 ani şi 8 luni închisoare cu executare, concubina sa, Feraru Maria - 9 ani şi 8 luni închisoare cu executare, iar inculpatei minore Furdui Roxana i s-a aplicat măsura educativă privativă de libertate de internare într-un centru de detenţie prev. de art.125 C.penal, pe o durată de 3 ani şi 6 luni, pentru săvărsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat. Dacă sentinţele vor fi menţinute şi la apel, pe lângă închisoare, stăpânii de sclavi condamnaţi trebuie să plătească 90.000 de lei daune morale către trei dintre victime: Cojocărelu Constantin Cristian, Matei Guta Doroftei şi Balteanu Edison Hagi. De asemenea, Furdui Ovidiu Cătălin va trebui să plătească daune morale de 90.000 lei părții civile Drăgan Gheorghe.

Investigator sub acoperire recrutat ca „sclav”

În rechizitoriul procurorilor se arăta că membrii clanului Furdui s-au apucat de afaceri ilegale cu lemne în anul 2014, când și-au cumpărat mai multe autoutilitare pentru a le transporta în diferite localități, cu precădere în zona de sud a țării. Atunci când se deplasau cu camioanele în aceste zone, ei recrutau diferite victime minore, dar și persoane adulte pe care le răpeau și apoi le sechestrau în gospodăriile lor din Gămăcești. Un rol important în soluționarea dosarului l-a avut și un investigator sub acoperire, persoană care a fost recrutat ca „sclav”.

Doi minori erau bătuți cu biciul și încuiați cu lacătul într-o cameră

În dosarul „clanului Furdui” părți vătămate au fost și doi minori Guță Doroftei Vasile și Edison Hagi. Conform procurorilor, în gospodăria lui Cătălin Furdui, în februarie 2015, au ajuns și doi copii, în vârstă de 11 și 12 ani, Matei Guță Doroftei și Edison Hagi Bălteanu. Aceștia se aflau în gară la Craiova, acolo unde obișnuiau să cerșească. Furdui le-a propus să îl ajute la spart de lemne contra sumei de 50 de lei fiecare, undeva în vecinătate, iar copiii au fost păcăliți. După ce au scăpat din „iadul” de la Gămăcești , cei doi minori au povestit cum erau puși să muncească, bătuți cu biciul și încuiați cu lacătul într-o cameră, fără geamuri. Conform rechizitoriului procurorilor, când voiau să se distreze, familia Furdui, care îi numeau „orfanii” pe minorii răpiți, îi puneau să se bată între ei, ca gladiatorii.
Trei dosare, în cazul sclaviei de la Berevoești, cu 21 de inculpați, se mai află pe rolul Tribunalului Argeș. Pe 25 ianuarie 2018, alţi şapte stăpâni de sclavi din Berevoeşti au primit pedepse cu închisoarea. Grancea Petre - 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, Grancea Maria a fost condamnată la 7 ani şi 4 luni, Grancea Laurenţiu - 13 ani, Grancea Alin - 7 ani şi 4 luni, Onică Cerasela - 4 ani şi 8 luni; Furdui Ilie-Valentin - 13 ani, Grancea Vasilică - 7 ani şi 4 luni. Alți cinci stăpâni de sclavi de la Berevoești își ispășesc pedepsele la Penitenciarul Colibași, după ce au fost condamnați definitiv încă din anul 2017. Este vorba de Ciprian Onică - 4 ani și 4 luni, Aurel Onică - 5 ani și 4 luni, Viorel Grancea - 4 ani și 4 luni, Silvia Grancea - 3 ani, Ionuț Grancea - 4 ani și 4 luni. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea