Jalnic! Așa arată o instituție care a marcat întreaga zonă!

# Uite cum arată Spitalul Călinești!
La Călineşti, ruinele împart curtea cu un punct de lucru al Spitalului „Sf. Spiridon” Mioveni, unde funcționează mai multe compartimente, cu un azil de bătrâni şi cu Spitalul de boli cronice Călineşti, având ca for tutelar Consiliul Judeţean Argeş.

Ruinele pavilioanelor vechi ale Spitalului Călinești sunt lăsate în jungla nepăsării și a mizeriei. Cert este că proprietarul terenurilor şi al curţilor este Consiliul Judeţean, după cum ne-a precizat un cadru medical de la Spitalul de boli cronice Călineşti. Din cauza subfinanțării probabil, nimic  nu se mai face aici, iar clădirile, unele vechi de peste un secol, încep să se dărâme!  Păcat doar  de o arhitectură  frumoasă și de faptul că în locul vechiului edificiu, nu se va mai construi nimic! Ce fac însă autoritățile, cele care ar trebui să vegheze ca lucruri de genul acesta să nu se întâmple? Vom reveni cu puncte de vedere ale autorităților competente în edițiile viitoare ale săptămânalului Atitudine în Argeș.

Scurt istoric al Spitalului de la Călinești

La data de 30 mai 1906, Ministerul de Interne trimite o adresă Prefecturii Muscel prin care o anunță cu privire la luarea deciziei construirii, în acest județ, a unui spital, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.  Prefectul, la acea dată Gheorghe Negulici, este însărcinat să decidă în ce localitate va fi construit acesta. Se alege Călineștiul!
Între anii 1945 și 1956, spitalul crește de la 25 de paturi la 90 de paturi. În anul 1968, spitalul avea 145 de paturi și 14 medici de diferite specializări. Până în anul 1949, instituția de sănătate a fost iluminată cu lămpi de petrol. Între 1949 și 1952 s-a folosit un motor propriu pentru producerea curentului, spitalul fiind, după această dată, racordat la rețeaua națională.
În anul 1955 a luat ființă, tot aici, o stație de salvare. În anul 1956 a fost creat un punct de transfuzii. În anul 1958 se înființează, pe lângă spital, o policlinică cu cinci cabinete de specialitate.
Din anul 1963, dezvoltarea instituției medicale este marcată de apariția medicului Ion Crăciun, care, ulterior, va da numele spitalului. Acesta a activat ca medic și director aici, între 1963 și 1996.
În anul 1985 este inaugurat noul pavilion, cu o suprafață construită de 4900 m.p., în curtea vechiului spital. Construcția de amploare a fost posibilă datorită alocării, cu aproape 80 de ani în urmă, a unui spațiu suficient de generos vechiului spital. Modernizarea s-a simțit și în cifrele statistice. Dacă, în 1938, gradul de mortalitate din spital era de 4%, între 1945 și 1956 a scăzut la 3%, iar în anii 1960 la 1%. După inaugurarea noului pavilion, mortalitatea înregistrată a fost de aproape 0,5%
Prin Hotărîrea de Guvern nr. 212/9.03.2011, pe fondul crizei economice tot mai acute, datorită cheltuielilor ocazionate de funcționarea unei instituții medicale, se întocmește o listă cu spitalele din întreaga ţară care urmau să intre într-un program de revizuire, în urma căreia unităţile regăsite pe acea listă vor fi transformate în aziluri de bătrîni. În Argeș apar patru unități, Spitalul Teja Papahagi Domneşti, Spitalul de Boli Cronice Mozăceni, Spitalul Dr. Ion Crăciun Călineşti şi Spitalul de Boli Cronice Rucăr. Consiliul Judeţean adresează memorii Ministerului Sănătăţii, pentru păstrarea în activitate a celor patru unități medicale din judeţul Argeş. La cererile plecate spre București achiesează și 11 comune arondate, prin primarii acestora.
Unitatea este închisă, fapt ce se întâmplă, de altfel, și cu celelalte trei spitale menționate mai sus.
Instituția este redeschisă în luna mai 2013, sub numele Spitalul de Boli Cronice Călineşti, fiind un spital care asigură asistenţă bolnavilor cu afecţiuni cronice, deservind o populaţie de circa 50.000 de locuitori din 12 comune arondate și are în structură un număr de 40 de paturi pentru secţia de Medicină Internă Cronici. Pe lângă secţia de Boli Cronice, structura spitalului include şi camera de gardă, cabinet ambulatoriu de specialitate Medicină Internă şi Aparat funcţional.
De asemenea, în aceeași clădire există și un punct de lucru al Spitalului „Sf. Spiridon” Mioveni unde funcționează un compartiment obstetrica – ginecologie – 20 paturi, compartiment neonatologie – 7 paturi, compartiment chirurgie generala, compartiment de radiologie si imagistica medicala etc.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea