„Teroristul” din Mușătești și-a recunoscut faptele, dar a fost condamnat la trei ani de închisoare

# Mesajul lui „Ibrahim” către liderul unei grupări pro-jihadiste din Franța: „Pentru mine, România înseamnă sărăcie, mizerie multă. Nu am prieteni musulmani aici pentru ideea mea”
Ionuţ Cătălin Bălan, zis „Ibrahim”, din Muşăteşti, a fost condamnat la sfârșitul lunii februarie, în primă instanţă, de Curtea de Apel Piteşti la trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de terorism. Decizia a fost atacată de acesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timpul audierii sale, inculpatul și-a recunoscut faptele precizând că le regretă: „Recunosc săvârșirea faptelor așa cum sunt expuse în cuprinsul rechizitoriului și le regret”, se arată în dosarul de la Curtea de Apel Pitești.

„Ibrahim” din Mușătești un apropiat al lui Abdel Karim – liderul „fraților din Toulouse”

„Ibrahim” a fost reţinut în vara anului trecut, fiind acuzat de procurorii DIICOT de terorism. Potrivit anchetatorilor, acesta a supravegheat în 2015 baza militară americană Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, urmând să dea informaţii despre amplasament teroriştilor. Anchetatorii susţin că el avea legături cu membrii unei mişcări salafiste şi pro-jihadiste din Franţa, pe care îi numea “fraţii din Toulouse”, pentru care ar fi încercat să culeagă informaţii despre bazele militare din România unde sunt dislocate forţe ale armatei americane. Ionuţ Cătălin Bălan, zis Ibrahim, s-a convertit la islam în 2012. El avea legături cu trei membri ai unei celule jihadiste din Toulouse. Cel mai periculos, Karim Moqran, cunoscut ca Abdel Karim,  conducea o bibliotecă prin intermediul căreia răspândea fundamentalismul islamic. Acesta era un apropiat al fraților Jean Michel şi Fabien Calain, cei care au revendicat atentatele teroriste de la Bataclan din 2015. „De informațiile referitoare la cele două obiective strategice, respectiv Aeroportul Mihail Kogălniceanu și baza militară americană, erau interesați „frații din Toulouse” al căror lider era numitul Abdel Karim care l-a determinat pe român să se ocupe de culegerea acestor informații, considerând că baza militară de la Mihail Kogălniceanu este utilizată pentru a face rău fraților musulmani din orientul Mijlociu”, se arată în dosarul de la Curtea de Apel Pitești.

„Nu mă lăsați în mizerie, vă rog”

În telefonul mobil al inculpatului, anchetatorii au găsit și un mesaj adresat fraţilor din Toulouse în care le cerea bani spunând că se află într-o situaţie disperată şi că în România nu există „musulmani adevăraţi”. Ionuț Cătălin Bălan i-a transmis mesajul video în limba franceză lui Abdel Karim prin intermediul unui prieten care s-a deplasat în Franța ca să îi înmâneze un stick în care era și mesajul și să îi ceară bani acestora. „Salam alecum. Fratele meu Abdul Karim (…) … dacă Alah vrea, dacă ați vrea să mă aveți… Nu știu, și va veni ziua, noi, musulmanii români, musulmanii, frații mei adevărați, surorile mele adevărate, vom pleca în paradis cu voia lui Alah. Și eu aș vrea să cer oamenilor să mă ajute pentru că trăiesc în mizerie, să dau înainte un pic (…) Vă rog, faceți asta pentru Alah și pentru tine și familia ta. Nu mă lăsați în mizerie, vă rog. Pentru mine, asta e România, mizeria. România înseamnă sărăcie, mizerie multă. Frații de aici, nu am prieteni musulmani aici pentru ideea mea. Aici nu sunt musulmani, sunt shia. Sunt ipocriți. Vă rog, frații Mohamed și restul… eu nu pot veni în Franța, nu definitiv. Pacea fie cu voi”, mesajul prin care „Ibrahim” încerca să îi convingă pe „frații din Toulouse” să îl ajute financiar.
Conform rechizitoriului procurorilor, persoana desemnată de inculpat s-a deplasat în Toulouse pentru a interacționa cu Abdel Karim și a-i înmâna acestuia un memory stick transmis de inculpat și pentru a-i solicita sprijin financiar. Din cauză măsurilor luate de autoritățile franceze în acea perioadă, aceștia au adoptat o conduită contrainformativă față de români și nu le-au oferit sprijin financiar. Dar la plecarea din Toulouse românul a primit un număr de telefon utiliat de la fratele lui „Abdul Karim”. Prin intermediul acestui număr de telefon, argeșeanul „Ibrahim” a comunicat cu Abdel Karim trimițându-i acestuia chiar și fotografii ale sale şi ale fiului său în vârstă de cinci ani.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea