Florin Frătică - trimis în judecată pentru coruperea alegătorilor

# Fostul primar din Bradu a fost surprins pe camere video în timp ce oferea sume de bani la doi locuitori din comună

Florin Frătică, fostul primar de la Bradu, face ce face că se mai alege cu un nou dosar. De această dată, Frătică a fost trimis în judecată pentru coruperea alegătorilor (art. 386 NCP). În preajma alegerilor locale din anul 2016, în timp ce era așteptat la o emisiune TV la un post local, fostul edil era adus pentru audieri la Poliţia Piteşti, într-un dosar penal în care era suspectat de abuz în serviciu, şantaj și coruperea alegătorilor, fiind și reținut pe o perioadă de 24 de ore.

Frătică a fost reclamat de un candidat la funcţia de consilier local la Bradu, Cătălin Mocanu, că ar fi făcut presiuni asupra sa şi că ar fi mituit cu câte 50 lei doi cetăţeni ca să-l voteze. Potrivit reclamantului, Frătică ar fi dispus, fără temei, verificări ale Corpului de Control al Primăriei Bradu la magazinele pe care acesta le deținea pe teritoriul comunei. În urma unui control, Poliția Locală Bradu l-ar fi amendat pe Cătălin Mocanu și cu 2.000 lei. Cum acesta a considerat că măsurile luate de autoritățile locale sunt abuzive a făcut plângere la organele legii împotriva fostului edil. Acuzaţiile de corupere a alegătorilor se referă la faptul că Frătică ar fi încercat să câştige cu mită electorală votul unor localnici, la alegerile din 5 iunie 2016, când acesta candida pentru al treilea mandat în fruntea Primăriei Bradu. Nu a rămas nici primar și s-a ales și cu un nou dosar. Momentul în care Florin Frătică oferea bani la două persoane a fost suprins și pe camerele de supraveghere a unuia dintre cele două magazine alimentare pe care Cătălin Mocanu le deține în comună, fapta având loc chiar în incinta localului.

Frătică riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani

În urma cercetărilor procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Pitești, Florin Frătică a fost trimis în judecată doar pentru coruperea alegătorilor, infracțiunile de abuz în serviciu și șantaj fiind clasate. Conform articolului 386, prin  coruperea alegătorilor se înțelege „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Antonia Diaconu a declarat, în acea perioadă, pentru ziarul Adevărul, că Florin Frătică era acuzat că ar fi plătit votul a doi cetăţeni cu câte 50 de lei. În schimb, referitor la bani, Frătică susține că a dat câte 10 lei unor fini ai săi ca să-şi ia o bere, nicidecum câte 50 lei aşa cum s-a susţinut. În pragul campaniei din 2016, imediat după ce trecut perioada reținerii de 24 de ore, fostul edil a făcut pe victima. ”Aleg să privesc ultimele 24 de ore din viaţa mea ca pe o nouă încercare. Aşa a vrut Dumnezeu să fie. Mulţumesc din tot sufletul, sincer, tututor celor care nu s-au îndoit de mine, nu s-au îndoit de frică şi nu s-au lăsat cuceriţi - ca oameni, ca localitate sau ca profesie – de mojicia actelor care mi s-au pregătit din motive de neputinţă şi disperare politică”, preciza Frătică într-un comunicat de presă emis în 2016. Totuși, în cele din urmă, Frătică chiar s-a ales cu un nou dosar…

Judecătoria Pitești a dispus începerea judecăţii cauzei

Pe 26 ianuarie a.c., Judecătoria Pitești a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor și au decis ieșirea dosarului din cameră preliminară. „În baza art. 345 C.p.p. respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Frătică Dragomir Tudor Florin. În temeiul art. 346 alin. (2) C.p.p. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 3087/P/2016, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, privind pe inculpatul Frătică Dragomir Tudor Florin, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei. Prezenta încheiere se comunică Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti şi inculpatului. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii”, se arată în hotărârea instanței. Fostul primar de la Bradu a contestat decizia, iar pe 8 martie, la Tribunalul Argeș, a fost respinsă contestația acestuia. Așadar, urmează ca în cel mai scurt timp să înceapă judecarea, pe fond, a dosarului având ca obiect coruperea alegătorilor.

Cătălin Mocanu: „Cei care au primit banii au recunoscut faptele”

„Asupra mea a fost făcut abuz de putere de către fostul primar , Florin Frătică, pentru că mi-au trimis inclusiv contabilele de la Primărie la control la firma mea, ceea ce nu este normal… Am fost și amendat cu 2.000 de lei de către Poliția Locală. Am contestat amenda, iar instanța mi-a dat câștig de cauză. Acum că el a dat mită la alegători asta o știu toți oamenii. Da, a fost surprins momentul în care acesta dădea bani la două persoane pe camerele video de la magazinul meu. Dar dovezile cele mai clare au fost că persoanele care au primit bani au recunoscut cele petrecute. Oamenii au recunoscut. Ei au fost chemați la audieri, au spus toată treaba asta, cât a luat, cum a luat!”, a precizat Cătălin Mocanu.

Frătică trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 35 milioane lei

Anul trecut, Florin Frătică a pierdut dreptul de a ocupa funcţia de viceprimar în cadrul Primăriei Bradu, după ce Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la un an cu suspendare în dosarul de conflict de interese. Necazurile fostului edil din Bradu au continuat. La sfârșitul lui 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea sa în judecată, în stare de libertate. Pe rolul Curții de Apel București se află un dosar în care procurorii DNA îi acuză de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave pe Florin Frătică, fostul primar de la Bradu și pe Daniela Manolache, fost jurist al Primăriei Bradu și prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni. Cei doi sunt judecați în dosarul acordării unei despăgubiri ilegale de peste 35 de milioane lei primite de la ANRP. În același dosar mai sunt judecați frații Lenuța și Jean Georgescu, beneficiarii despăgubirii ilegale, ambii fiind acuzaţi de complicitate la instigare sub forma participaţiei improprii la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Acuzațiile procurorilor anticorupție vizează un prejudiciu de 35.035.511 lei reprezentând suma acordată de către A.N.R.P. ca despăgubire pentru un teren 19,13 ha teren, acordată în mod nedrept. Următorul termen în acest dosar va fi pe 19 martie.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea